• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Ouă la cuptor cu sos de anchois și lămâie

Feb 26, 2014 costachel Rețete, Rețete cu ouă, Rețete de aperitive, Rețete ovo-lacto-vegetariene 2


Oua la cuptor cu sos de anchois

Surprinzătoarele ouă la cuptor care urmează mai la vale sunt destul de greu de încadrat într-o categorie anume. Sigur, le putem denumi și ca-n titlu, dar parcă aduc cu ele și o mică adiere de sufleu. Dar, în fine, nu neapărat clasificarea mi se pare mai importantă, ci faptul că e vorba despre o rețetă simplă, surprinzătoare și delicioasă, care va fi, cred, atât pe placul ovo-lacto-vegetarienilor, cât și al creștinilor care vor să respecte Săptămâna Albă. Deși sunt ferm convins că aceștia din urmă, după ce vor face pentru prima dată preparația, își vor aduce aminte de ea și în celelalte perioade ale anului.

Și, cu precizarea că atât cantitatea de smântână, cât și cea de zeamă de lămâie, sunt orientative, să notăm că pentru aceste ouă la cuptor avem nevoie de

8 ouă,
50 g unt,

iar pentru sos

3 ouă,
coaja rasă și sucul de la 1 lămâie,
2 linguri de smântână,
câteva fire de arpagic verde (sau 2-3 cozi de ceapă verde),
4 hamsii (anchovy, anchois) în ulei,
1 cățel de usturoi,
1 lingură de ulei (extravirgin) de măsline,
sare și piper.

Mai întâi sosul. Separați albușurile de gălbenușuri. Bateți albușurile spumă tare, frecați gălbenușurile cu sare și piper.

Încălziți uleiul, la foc moale într-o tigaie. Căliți usturoiul, curățat și tăiat felii, cât să-și lase gustul (nu trebuie să se rumenească, doar să-și schimbe un pic culoarea). Eliminați-l și adăugați hamsiile. Zdrobiți-le cu dosul unei linguri de lemn și continuați călirea câteva minute, amestecând. Stingeți focul, presărați coaja rasă de lămâie și arpagicul tocat mărunt.

Când se răcorește un pic, amestecați, cu grijă, sosul cu smântâna, zeama de lămâie și gălbenușurile. Incorporați, la sfârșit, albușurile bătute.

Ungeți bine o tavă cu unt, spargeți ouăle, repartizându-le cât mai uniform, și turnați deasupra crema de hamsii și lămâie.

Puneți, în fine, tava în cuptorul încins dinainte (180ºC) și coaceți ouăle 10-15 minute (în funcție de cât de tari doriți să fie gălbenușurile.

Serviți aceste ouă la cuptor imediat ce-s gata (firește!), decorându-le eventual cu măsline verzi. Iar în pahare turnați un vin alb sec, ușor și sprințar (un Aligoté, de pildă).

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Pui cu lamaie, usturoi si verdeturi la cuptorPui cu lămâie, usturoi și verdețuri la cuptor Spumă de mascarpone cu lămâie Cartofi la cuptor greceștiCartofi la cuptor grecești, cu ulei de măsline, lămâie și oregano Tartă cu lămâie și bezea

  • cuptor, hamsii, lamaie, oua

2 thoughts on “Ouă la cuptor cu sos de anchois și lămâie”

  1. Comenzi 14/03/2014 at 08:51

    Multumim pentru reteta! Arata delicios!

    Reply ↓
  2. Kinetoterapie Suceava 14/03/2014 at 23:12

    Ce bine arata!

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • instapress.ro on Cotlet Wellington
  • Advertoriale on Începe Luna Vinului la Iași
  • fiji on Sărmăluțele-n foi de varză ale lui Păstorel
  • Instapress on Acest Festival din Palatul Culturii va rămâne, probabil, în analele evenimentelor de vin
  • Faude on Veniți la cultura vinului!

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved