O rețetă atât de simplă încât am putea zice despre acest ananas la grătar că e mai curând o improvizație de iarbă verde. Un desert absolut delicios, destinat însă mai curând adulților (că sosul are rom!). Dar sunt ferm convins, distinsă doamnă, că pe baza celor de mai la vale veți putea crea, fără mari probleme, o variantă absolut perfectă pentru familia dumneavoastră. Drept pentru care mă opresc aici și mă grăbesc să dau drumul la narațiune.
Câte o felie groasă de ananas pentru fiecare comesean (să zicem 6 felii), 1 lămâie, 100 ml apă,
câteva fire de mentă, 50-100 ml rom (după gust), 1 lămâie, zahăr brun (iarăși, după gust).
Bateți bine într-un castron apa, romul, zahărul și zeama de lămâie. Adăugați menta tocată și coaja de lămâie rasă (sau tăiată julienne). Reglați de dulce, acru și rom (dacă vi se pare prea tare, adăugați, firește, apă). Lăsați sosul la macerat minimum 1/4 de oră, amestecând din când în când.
Frigeți feliile de ananas, pe o parte și pe alta, până capătă dungile specifice de grătar. Stropiți-le cu sos și serviți.
Ce bem? Păi dacă tot avem rom și mentă în sos, parcă prima oară m-aș gândi la un mojito. Dar sunt destule vinuri dulci și cam nebune (un Pinot Gris alsacian?) care se vor potrivi cât se poate de bine cu acest ananas estival.