De multe ori, delicioasa mâncărică de vinete, ardei și roșii se face aproximativ în același timp cu zacusca. E și normal, de altfel, pentru că întotdeauna vor rămâne ardei, gogoșari și vinete care, din varii motive, nu pot fi copți/coapte. Și cum ar fi mare păcat să le aruncăm („la cât am alergat, dragă, pentru aprovizionare…”), soluția cvasi-obligatorie devine transformarea lor în această mâncărică foc de gustoasă și de versatilă. E drept, trebuie oleacă de muncă și în cazul ei dar, cum avem deja antrenamentul făcut cu zacusca, ni se va părea floare la ureche!
Firește, cantitățile (ba chiar și ingredientele) sunt oarecum variabile, din motivul arătat mai sus. Dar, ca să avem o bază de discuție, să zicem că avem nevoie, pentru o cratiță corespunzătoare, de
1 kg gogoșari, 1/2 kg ardei (kapia și grași), 2 vinete potrivite, 1 kg ceapă, 1 kg roșii, 1-2 morcovi, 1 căpățână de usturoi, ulei, dafin (după gust), sare și piper (tot așa).
Mai întâi, firește, trebuie spălate, uscate și tăiate (sau date prin răzătoare, cazul morcovului) legumele. Nu și roșiile, care trebuie opărite scurt, curățate de pielițe și semințe, iar abia apoi mărunțite.
Căliți mai întâi ardeii și gogoșarii în puțin ulei. Sărați ușor, căliți până se înmoaie și scapă de lichid. Scoateți-i deoparte, adăugați puțin ulei și căliți vinetele. Trimiteți-le și pe ele într-un alt vas.
Încă puțin ulei, încingeți bine și căliți usturoiul, ceapa și morcovul. Când ceapa a devenit translucidă, adăugați ardeii și vinetele. Lăsați-le pe toate la înăbușit vreo 10 minute, amestecând des.
Stingeți cu roșiile, adăugați aromele și lăsați să fiarbă până când ajungeți la consistența dorită (că unii vor mâncărica mai în zeamă, alții o preferă scăzută bine, s-o poată pune direct pe pâine). La final, reglați de sare și piper.
Variantele (și nu mă refer aici doar la cantități) sunt, desigur, nenumărate. Puteți renunța, de pildă, la morcovi, dar atunci s-ar putea să vreți să adăugați o linguriță-două de zahăr. Bineînțeles că picanteria (apropo, nu uitați să verificați ardeii și gogoșarii, să nu aibă vinișoare iuți!) ar putea să vină și de la niște ardei iuți. Ca și la zacuscă, niște ciupercuțe călite separat n-au ce să strice. Și, dacă vreți s-o trimiteți și mai clar spre mâncărică, niște verdeață presărată spre final (cu o mențiune specială pentru frunzele de țelină) va fi exact ceea ce trebuie. Iar exemplele ar putea, firește, continua.
Cum servim această mâncărică de vinete, ardei și roșii? Păi, dacă-i vorba despre temperatură, știu vreo doi care o preferă caldă, dar parcă-i mai bună răcorită sau chiar rece de-a binelea. Cât despre acompaniamente, dacă unii preferă pâinea proaspătă (sau mai veche, dar prăjită), alții o înzdrăvenesc întovărășind-o cu orez, cartofi natur sau paste. Și, deloc în ultimul rând, o să meargă și ca garnitură (cam improvizată) lângă vreo friptură.
A, dar să nu uit: mâncărica noastră mai poate și pusă în borcane și pasteurizată, exact precum zacusca (de asta îi mai zic unii acestei preparații „zacuscă necoaptă”).
Ce bem? Păi e clar că, dacă a noastră mâncărică de vinete, ardei și roșii va fi garnitură, atunci vinul va trebui ales după ingredientul de bază. În schimb, dacă e solistă, cere un vin sec ușor, proaspăt și răcoritor, ca să contrabalanseze călirea și fierberea îndelungată. Culoarea contează mai puțin (știu destui care preferă un roșu ușurel și la zacuscă, și la mâncărica asta); mai importantă e ideea că vinul nu trebuie aibă arome de la toate fructele mapamondului. N-are rost.
7 thoughts on “Mâncărică de vinete, ardei și roșii”
Maria
Vă rog spuneți cum se pregătesc vinetele pentru această mâncare. Se spală și se scurg? Se taie rondele? Se curăță de coajă? Scuze, sunt începătoare cu vinetele, nu mi-au plăcut până acum 🙂
După ce se spală și se scurg, vinetele pot fi lăsate cu coaja sau curățate ca pentru Imam baildi (longitudinal, o fâșie da, una ba). Apoi, în funcție de mărimea vinetei sau de pofta de moment, se taie rondele sau bucăți. Și, deși soiurile moderne n-au musai nevoie, nu strică să le sărați și să le lăsați la scurs într-o strecurătoare.
Vă rog spuneți cum se pregătesc vinetele pentru această mâncare. Se spală și se scurg? Se taie rondele? Se curăță de coajă? Scuze, sunt începătoare cu vinetele, nu mi-au plăcut până acum 🙂
După ce se spală și se scurg, vinetele pot fi lăsate cu coaja sau curățate ca pentru Imam baildi (longitudinal, o fâșie da, una ba). Apoi, în funcție de mărimea vinetei sau de pofta de moment, se taie rondele sau bucăți. Și, deși soiurile moderne n-au musai nevoie, nu strică să le sărați și să le lăsați la scurs într-o strecurătoare.
Mulțumesc mult, maestre! E ieșit de milioane!
Nu-i meritul meu, e doar al celei care a gătit 🙂
Mie mia esti scrisoare 😐 si nu stiu de ce
Mie mi-a iesit acrisoara si nu stiu de la ce 😐 o fi de la roșii
Aproape sigur. Dacă roșiile nu-s dulci, un pic de zahăr nu strică. Sau, mai bi ne, un morcov în plus.