Înghețata de zmeură (sau fragi, sau căpșune ș.a.m.d.) se numără, cel puțin din punctul meu de vedere, printre cele mai bune și răcoritoare deserturi ale verii. Nu se face greu deloc, mai ales dacă aveți ceva îndemânare la făcut crema de gălbenușuri cu lapte/smântână. Iar dacă încă n-o aveți, aș zice că e bine să o căpătați, fiindcă pe baza acestei creme puteți face un număr practic nelimitat de înghețate (dar asta cred că v-am mai spus-o, așa că nu insist).
Revenind însă la înghețata de zmeură (fragi, căpșune…), lista de cumpărături zice așa:
600 ml smântână dulce (de frișcă), 5 gălbenușuri, 115 g zahăr pudră, 500 g zmeură (fragi, căpșune…), 50 g zahăr, 1 lingură zeamă de lămâie.
Zdrobiți 4-5 linguri de zmeură cu furculița (nu insistați prea tare). Puneți deoparte, în frigider. Păstrați alte câteva fructe întregi, pentru decor.
Amestecați restul de zmeură cu zahărul și zeama de lămâie, apoi treceți prin sită (dacă știți altă metodă de a scăpa de semințe, n-am cum să mă opun).
Bateți bine gălbenușurile cu zahărul, până ce compoziția se umflă și se albește.
Dați într-un clocot smântâna, lăsați-o să se răcorească puțin și turnați-o cu grijă peste amestecul de gălbenușuri cu zahăr, bătând non-stop cu telul.
Puneți amestecul la fiert în bain-marie (sau, mai simplu, într-o oală de fiert laptele, cu pereții dubli). Amestecați cu o lingura de lemn. Când compoziția începe să „îmbrace” dosul lingurii, închideți focul.
După ce s-a răcit, amestecați-o cu sucul de zmeură și cu fructele zdrobite. Vărsați preparația în mașina de gheață, dacă aveți. Dacă nu, turnați-o într-o formă corespunzătoare și puneți-o în congelator. Ca să scăpați de ace, va trebui însă ca, o dată pe oră, să o scoateți și să bateți bine compoziția cu o furculiță, desprinzând bine toată partea înghețată de pe margini și fund. Iar operația asta trebuie făcută de cel puțin 3 ori.
Înainte de a servi, puneți înghețata de zmeură în cupe și decorați cu fructele întregi puse deoparte. Eventual, puteți păstra puțin și din sucul de zmeură (sau să faceți altul), ca să puneți la fiecare porție 1-2 linguri, pe post de sos.
Foarte buna inghetata! multumim pentru minunata cupa, ne-am mai racorit un piculet :))
Cea mai buna inghetata este cea facuta in casa, chiar am sa incerc reteta