Ei da, e sărbătoare. Când apare un diplomat pe masa, e semn clar de bucurie sau, în cel mai rău caz, doar de oaspeți de seamă, cărora trebuie să le pui în față ceva deosebit. E o prăjitură europeana prin definiție: francezii zic ca-i a lor (dar și ei numesc crema de vanilie „crème anglaise“) austriecii și nemții nu zic nici ei nu, ce mai, Maastricht curat și parlament la Strasbourg! Cu o paternitate atât de disputată, trebuie să fie ceva bun, nu?
Pentru 6 amatori de diplomat vă trebuie
170 g de blat de tort, tăiat mai întâi în jumătate pe grosime, apoi în cubulețe, 4 linguri de lichior de fragi, 115 g dulceață de fragi, 300 g fragi, 450 g de cremă de vanilie (făcută ca pentru cremșnit), aromată cu două linguri de lichior de fragi, 300 g frișcă, fragi, migdale prăjite și frunze de mentă, pentru decor.
Tapetați fundul unui vas mare de sticlă (un bol cu diametru mare e ideal) cu jumătate din cuburile de blat de tort. Însiropați-le cu două linguri de lichior și puneți cu lingurița jumătate din dulceață în grămăjoare mici. Faceți deasupra un strat din jumătate din cantitatea de fragi. Turnați jumătate din cremă, în asa fel încât să acoperiți bine totul.
Repetați straturile și puneți-l pe diplomat la frigider, timp de două ore. Puneți deasupra frișca și decorați cu fragi, migdale și frunze de mentă înainte de a servi.
Ei, dar asta este doar o variantă. Puteți înlocui fragii cu caise, piersici, căpșune, mure sau orice fruct credeți dumneavoastră de cuviință. În fiecare caz însă, aveți grija să folosiți dulceața și lichiorul corespunzătoare. Deși cred că, dacă veți amesteca fructele și aromele, n-o să protesteze nimeni prea tare.
Băutura pentru diplomat? Apoi musai un vin dulce și aromat. Ba chiar și un spumant așijderea, la o adică, însă numai dacă-i bun. Oricum, feriți-vă cât puteți de porcăriile alea cică aromate cu „fructe“.