A incercat el Ceausescu ce-a incercat sa ne faca sa mincam iepure de casa si nutrie, dar n-a reusit. Si e pacat, cel putin in ceea ce priveste urecheatul, care e foarte gustos cand e bine gatit. N-are el chiar acelasi gust cu al vanatului, dar asta nu inseamna decat ca trebuie folosit in retete concepute doar pentru el, taman precum cea care urmeaza. Pare ea, la citirea titlului, o ruda a clasicului iepure cu masline dar, dupa cum veti vedea, e cu totul alta mancare de peste. Se mananca fierbinte, are prea putina ceapa si rosii deloc, ramane vinul si apar dovleceii, ce mai, e altceva. Dar e foarte buna, e mai usoara si e de-a dreptul varatica. Ia sa ne-apucam de treaba.
Pentru 4 persoane avem nevoie de 1 iepure, curatat si taiat bucati, 500 g dovlecei, tineri si subtiri, 1 ceapa mica, 2 linguri de faina, vin alb sec, 60 g masline, cimbru proaspat, otet, ulei, unt, sare si piper.
Presarati bucatile de carne cu faina si rumeniti-le, impreuna cu ceapa tocata, in 3 linguri de ulei si una de unt. Stingeti cu o cana de vin, sarati, piperati, micsorati focul, puneti capacul si lasati totul sa fiarba 1 ora. In timpul asta curatati doveceii si puneti-i sa fiarba 7-8 minute in apa clocotita, in care ati pus sare si un pahar de otet. Scurgeti, uscati si taiati felii. Puneti dovleceii peste iepure spre sfarsitul fierberii, presarati cu frunzulite de cimbru (1 lingurita). Adaugati si maslinele (eventual desarate, daca ziceti ca-i cazul), lasati-le pe toate impreuna doua-trei clocote si serviti.
Un Merlot mai usurel, mai de prin nord, este exact ceea ce-i mai lipseste. Desi, daca veti face reteta cu vreun urecheat impuscat prin cele paduri, atunci vigoarea sporita a vinurilor din sud va fi, cu siguranta, de preferat.