Iaca o reteta care pare sa fie romaneasca de-a binelea, numai ca nu-i. E italiana, dar nu-i nici un pacat in chestia asta, e chiar interesant sa vezi cum au stiut italienii sa puna pardalnica de polenta pe mesele cele mai pretentioase. Nu-i o reteta chiar simpla, timpul de fierbere e destul de mare, dar va asigur ca n-o sa regretati, aromele mediteraneene care se degaja si gustul absolut deosebit recompensand pe de-a-ntregul timpul petrecut langa cratita. Incercati si va veti convinge.
Pentru 4 persoane, lista de achizitii arata asa: 1 iepure de circa 1,5 kg, gata curatat, 1 l vin rosu zdravan, 1/2 l vin alb sec, 1/2 l otet de vin alb, 50 g costita, 1 ceapa, 3 catei mari de usturoi, 2 hamsii, 2 linguri de capere, dafin, rozmarin, salvie, ulei de masline, sare, piper si ardei iute, 250 g mamaliga rece, taiata cubulete.
Taiati iepurele bucatele si spalati-l intr-un castron in care ati amestecat otetul si vinul alb. Scurgeti bucatile de carne si puneti-le intr-un vas curat. Adaugati usturoiul curatat, 1 ramura de rozmarin (sau o lingurita de rozmarin uscat), cateva frunze de salvie si de dafin, acoperiti-l cu vinul rosu si lasati la marinat cateva ore sau peste noapte. Tocati marunt ceapa si costita, caliti-le in ulei (cateva linguri), adaugati bucatile de carne si rumeniti totul la foc iute timp de vreo 20 de minute. Intre timp, tocati hamsiile dezosate, caperele, cateva frunze de salvie, ceva rozmarin si putin ardei iute (sau mai mult, dumneavoastra decideti).
Cand carnea va fi rumenita, puneti-le pe cele de mai sus langa ea, turnati cam 1/2 pahar de ulei si amestecati. Cand carnea a absorbit aproape in intregime uleiul, stingeti cu zeama strecurata a marinatei, micsorati focul la minimum, acoperiti si lasati totul sa fiarba vreo 2 ore. Sosul trebuie sa devina concentrat si destul de gros. Cand e aproape gata, rumeniti cubuletele de mamaliga intr-o tigaie antiaderenta cu putin ulei, puneti totul pe un platou si serviti.
Vinul? Un rosu zdravan, care sa poata face fata cu succes. Eu zic sa incercati un Cabernet Sauvignon de Recas, dar daca o fi de la Sâmbureşti, rau n-o sa va fie.
2 thoughts on “Iepure vanatoresc cu mamaliga prajita”
traian
Sint vinator de 15 ani, si vinez cu predilectie iepuri.
Daca pun iepurele la “bataie”, ce zici, facem reteta?
Si mai stiu un secret:am pe cineva in stare sa aduca un rosu pe cinste!!! Prietenii stiu la ce ma refer.
Sint vinator de 15 ani, si vinez cu predilectie iepuri.
Daca pun iepurele la “bataie”, ce zici, facem reteta?
Si mai stiu un secret:am pe cineva in stare sa aduca un rosu pe cinste!!! Prietenii stiu la ce ma refer.
😀 Si zici ca gasim un rosu?