Recunosc, acest pilaf de ciuperci cu dovlecei s-a născut cumva din întâmplare. Pur și simplu nu mă puteam decide dacă mi-e mai tare poftă de-un pilaf de ciuperci sau de unul de dovlecei, așa că am hotărât să le combin. Desigur, pe principiul „n-are cum să iasă rău”. Însă rezultatul, trebuie s-o spun, mi-a depășit cele mai optimiste așteptări. Suma lui unu plus unu, în acest caz, e mai mare decât doi, zău așa!
Ca să vă convingeți și dumneavoastră, aveți nevoie de
500 g ciuperci, 2 dovlecei potriviți, 2 morcovi, nu prea mari, 2 cepe, 2 căni de orez, 1 legătură mică de mărar, ulei, sare și piper.
Începeți, firește, prin a face toaleta legumelor. Tăiați ceapa peștișori, morcovii cubulețe (sau julienne, dacă vă e mai simplu), dovleceii bucățele, iar ciupercile jumătăți, sferturi sau felii (depinde cât sunt de mari). Spălați, curățați și tocați mărarul.
Încingeți uleiul într-o cratiță încăpătoare. Puneți mai întâi la călit ceapa și morcovul (dacă vreți mai mult nerv, adăugați și-un ardei iute tocat).
Când încep să se înmoaie, se cheamă c-a venit rândul ciupercilor și dovleceilor. Sărați, piperați, căliți-le vreo 5 minute, amestecând, și adăugați orezul. Încă vreo 2 minute de prăjeală, stingeți cu 3 căni de apă clocotită (nu-i nevoie de mai mult, ciupercile și dovleceii lasă zeamă).
Puneți capacul, lăsați să fiarbă vreo 5 minute. Adăugați și mărarul, mai amestecați o dată, acoperiți cratița și mai lăsați pilaful să clocotească, la foc mic, încă vreo 5 minute (nu mai amestecați, mulțumiți-vă să zgâlțâiți oala). Stingeți, în fine, focul, și lăsați orezul să se umfle în liniște (oricum pilaful ăsta, la fel ca mai toate pilafurile de legume, e mai bun răcorit, așa că…)
Tertipuri? Păi ați putea să sotați separat dovleceii și ciupercile, să-și lase apa. În cazul ăsta orezul îl veți căli cu ceapa și cu morcovul, îl veți stinge cu 4 căni de apă, iar legumele le veți adăuga o dată cu mărarul. Și, la fel ca la multe alte pilafuri de legume, dacă veți folosi supă în loc de apă va fi și mai bine.
Vinul? Alb, sec și ușor, asta e sigur. Mai departe, parcă aș zice Sauvignon Blanc, dar nici o Fetească Regală nu cred că s-ar certa cu primitorul nostru pilaf de ciuperci cu dovlecei.
Am cautat pentru o reteta de salam de vara ,ma-m bucurat cind am gasit atitea retete rominesti ,traiesc in Australia de 21 de ani ,imi place sa adun tot felul de retete ,dar retetele rominesti sint cele mai bune si gustoase .Va multumesc Mary
Am facut reteta dintr-o pura intamplare-aveam 2 dovlecei, doream sa fac pilaf si Google m-a dus la reteta asta! Super buna! Nu ma pot decide ce imi place mai mult-dovlecelul, ciupercile, mararul…. Voi reveni aici si dupa alte retete! Multumesc!
Am cautat pentru o reteta de salam de vara ,ma-m bucurat cind am gasit atitea retete rominesti ,traiesc in Australia de 21 de ani ,imi place sa adun tot felul de retete ,dar retetele rominesti sint cele mai bune si gustoase .Va multumesc Mary
Cu multă plăcere. Și sper că v-a plăcut și pilaful, și salamul 🙂
Am facut reteta dintr-o pura intamplare-aveam 2 dovlecei, doream sa fac pilaf si Google m-a dus la reteta asta! Super buna! Nu ma pot decide ce imi place mai mult-dovlecelul, ciupercile, mararul…. Voi reveni aici si dupa alte retete! Multumesc!
Cu multă plăcere 🙂