• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Pilaf de ciuperci cu dovlecei

Jun 14, 2012 costachel Mâncăruri cu dovlecei, Pilaf, Rețete, Rețete cu ciuperci, Rețete cu legume, Rețete cu orez 4


Pilaf de ciuperci cu dovlecei

Recunosc, acest pilaf de ciuperci cu dovlecei s-a născut cumva din întâmplare. Pur și simplu nu mă puteam decide dacă mi-e mai tare poftă de-un pilaf de ciuperci sau de unul de dovlecei, așa că am hotărât să le combin. Desigur, pe principiul „n-are cum să iasă rău”. Însă rezultatul, trebuie s-o spun, mi-a depășit cele mai optimiste așteptări. Suma lui unu plus unu, în acest caz, e mai mare decât doi, zău așa!

Ca să vă convingeți și dumneavoastră, aveți nevoie de

500 g ciuperci,
2 dovlecei potriviți,
2 morcovi, nu prea mari,
2 cepe,
2 căni de orez,
1 legătură mică de mărar,
ulei,
sare și piper.

Începeți, firește, prin a face toaleta legumelor. Tăiați ceapa peștișori, morcovii cubulețe (sau julienne, dacă vă e mai simplu), dovleceii bucățele, iar ciupercile jumătăți, sferturi sau felii (depinde cât sunt de mari). Spălați, curățați și tocați mărarul.

Încingeți uleiul într-o cratiță încăpătoare. Puneți mai întâi la călit ceapa și morcovul (dacă vreți mai mult nerv, adăugați și-un ardei iute tocat).

Când încep să se înmoaie, se cheamă c-a venit rândul ciupercilor și dovleceilor. Sărați, piperați, căliți-le vreo 5 minute, amestecând, și adăugați orezul. Încă vreo 2 minute de prăjeală, stingeți cu 3 căni de apă clocotită (nu-i nevoie de mai mult, ciupercile și dovleceii lasă zeamă).

Puneți capacul, lăsați să fiarbă vreo 5 minute. Adăugați și mărarul, mai amestecați o dată, acoperiți cratița și mai lăsați pilaful să clocotească, la foc mic, încă vreo 5 minute (nu mai amestecați, mulțumiți-vă să zgâlțâiți oala). Stingeți, în fine, focul, și lăsați orezul să se umfle în liniște (oricum pilaful ăsta, la fel ca mai toate pilafurile de legume, e mai bun răcorit, așa că…)

Tertipuri? Păi ați putea să sotați separat dovleceii și ciupercile, să-și lase apa. În cazul ăsta orezul îl veți căli cu ceapa și cu morcovul, îl veți stinge cu 4 căni de apă, iar legumele le veți adăuga o dată cu mărarul. Și, la fel ca la multe alte pilafuri de legume, dacă veți folosi supă în loc de apă va fi și mai bine.

Vinul? Alb, sec și ușor, asta e sigur. Mai departe, parcă aș zice Sauvignon Blanc, dar nici o Fetească Regală nu cred că s-ar certa cu primitorul nostru pilaf de ciuperci cu dovlecei.

S-ar putea să vă intereseze și:

Pilaf de urzici cu ciuperci și morcovi Pilaf de ciuperci cu morcovi si prazPilaf de ciuperci cu morcovi și praz Pilaf de dovlecei Pilaf de ciuperci cu legume

  • ciuperci, dovlecei, legume, pilaf

4 thoughts on “Pilaf de ciuperci cu dovlecei”

  1. Maria Tintisan 02/07/2012 at 12:03

    Am cautat pentru o reteta de salam de vara ,ma-m bucurat cind am gasit atitea retete rominesti ,traiesc in Australia de 21 de ani ,imi place sa adun tot felul de retete ,dar retetele rominesti sint cele mai bune si gustoase .Va multumesc Mary

    Reply ↓
    1. costachel Post author02/07/2012 at 12:47

      Cu multă plăcere. Și sper că v-a plăcut și pilaful, și salamul 🙂

      Reply ↓
  2. Alina 19/03/2013 at 22:56

    Am facut reteta dintr-o pura intamplare-aveam 2 dovlecei, doream sa fac pilaf si Google m-a dus la reteta asta! Super buna! Nu ma pot decide ce imi place mai mult-dovlecelul, ciupercile, mararul…. Voi reveni aici si dupa alte retete! Multumesc!

    Reply ↓
    1. costachel Post author20/03/2013 at 08:05

      Cu multă plăcere 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved