Hummus-ul, iubiți comeseni, este un piure de năut condimentat cu usturoi, ulei de măsline, zeamă de lămâie și tahini (am mai vorbit de pasta asta la Baba ghanouj). Altminteri, e o mâncare foarte des întâlnită în Orientul Apropiat și Mijlociu, pe care o mai puteți întâlni și sub denumirile de houmous (în franceză), hoummous, houmos, oumos (cred că am mai uitat vreo două). Iar rețeta de mai la vale și poza de mai la deal ne vin de la Gabi Toma (mulțumesc frumos!), căruia mă grăbesc să-i dau legătura.
Dacă e din conservă, năutul se folosește așa cum este. Dacă e nefiert, se lasă 24 de ore la înmuiat și se fierbe 10 minute la foc iute și o oră și 20 minute la foc mediu, se strecoară și nu e necesar să se curețe de pielițe. Iar Tahini (Tahine) e pasta de susan 100% și se găsește la Billa, Mega Image etc.
2 pahare năut fiert, sucul de la 1 lămâie, 1 lingura cu vârf de Tahini, 2 căței de usturoi, 3-4 linguri ulei de măsline, apa fierbinte de la fiertul năutului, care se adaugă treptat în blender până se obține consistența dorită, sare după gust.
Toate se pun la grămadă în blender și se mixează. Din când în când opriți blenderul și amestecați cu lingura, pentru că la început e destul de gros amestecul. Puneți apa treptat, ca să nu-l subțiați prea tare.
Ce vin bem? N-aș prea ști să vă spun, probabil aș miza pe nebunia unui Pinot Gris. Dar nu sunt foarte sigur.
Bun rau 😀 Pot pune o variatiune? Ma rog, eu pot. Deci la reteta de mai sus (acum unii spun ca se pun chestiunile in anumita ordine si altele, eu nu stiu, nu-s din localitate) pusa pe farfurie, se pot pune pe deaspura niste feliute din muschiulet de miel dat prin sumac si pus foarte putin pe gratar.
Am mancat la niste libanezi, exceptional.
Apoi eu am mai incercat si varianta, poate din cauza ca primisem condimentul din Iordania, cu za’atar pe deasupra.
Zaátar este un amestec de oregano, busuoic, cimbru, seminte de susan… Humusul este acelasi… Poate fi bineinteles mincat si cu carne… Dar m-am gindit ca sintem in post…
mai am niste naut, niste tahini… Ma apuc sa fac o portie… 🙂
Am vazut! La propriu 🙂
Bun rau 😀 Pot pune o variatiune? Ma rog, eu pot. Deci la reteta de mai sus (acum unii spun ca se pun chestiunile in anumita ordine si altele, eu nu stiu, nu-s din localitate) pusa pe farfurie, se pot pune pe deaspura niste feliute din muschiulet de miel dat prin sumac si pus foarte putin pe gratar.
Am mancat la niste libanezi, exceptional.
Apoi eu am mai incercat si varianta, poate din cauza ca primisem condimentul din Iordania, cu za’atar pe deasupra.
Belea toate, pe cuvant.
Sanatate!
Ce sunt alea “tahini”?!? Condimente, ca n-am auzit pana acum!
Pai scrie si-n text, e pasta de susan 🙂
Zaátar este un amestec de oregano, busuoic, cimbru, seminte de susan… Humusul este acelasi… Poate fi bineinteles mincat si cu carne… Dar m-am gindit ca sintem in post…
Sigur, eu faceam numai adaugiri aici la colectia lui Don Costachel, nu era vreo critica, Doamne fereste 🙂
Nu ma gindeam la vreo critica ci explicam comesenilor ce ar fi sa fie zaátar aista… 🙂
Uite ca am explicat si eu ce-i aia za’atar, pe principiul ca mai bine mai tarziu… 🙂