• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Baba ghanouj

Aug 09, 2010 costachel Mâncăruri cu vinete, Rețete, Rețete celebre, Rețete cu legume, Rețete de aperitive, Rețete de post, Rețete de salate 7


Baba ghanouj

Când vă povesteam, nu demult, despre diversele variante ale salatei autohtone de vinete, vă promiteam în încheiere că vom face, odată şi-odată, o incursiune şi pe alte meleaguri, pentru a vedea cum tratează alţii această minunată legumă. Iar cum una dintre promisiuni era legată de Baba ghanouj (pe care o veţi mai găsi şi sub numele de Baba Ghanoush, Baba Ghannoug, Blagadoush etc), iaca, a venit momentul, că tot ne aflăm în plin sezon de Solanum melongena (na, că poate nu ştiaţi cum se cheamă vânăta pe latineşte!).

Desigur însă că, la fel ca în toate cazurile în care avem de-a face cu o reţetă celebră, sau cu rază mare de răspândire, ceea ce urmează mai la vale nu reprezintă decât o variantă, pe baza căreia ne putem însă juca în voie. Aşadar:

2 vinete,
zeama de la 1 lămâie mare,
3 linguri de tahini (dacă n-ați găsit la prăvălie, aveți o rețetă casnică aici),
2-3 căţei de usturoi,
2 linguri de ulei de măsline,
sare şi piper.

Vinetele pot fi coapte fie tradiţional, fie înţepate cu furculiţa şi ţinute în cuptorul preîncălzit la 200ºC, cam o jumătate de oră (sau ceva mai mult, până în 40 de minute, daca-s mai mari), timp în care va trebui să le întoarceţi de câteva ori. Pulpa coaptă (puteţi s-o tocaţi acum, sau doar s-o mărunţiţi) se amestecă cu tahini, usturoi pisat, sare, piper şi uleiul de măsline. Pentru comoditate, puteţi transforma totul în pastă cu robotul deşi, în mod tradiţional, în această reţetă vinetele trebuie doar mărunţite, nu transformate în piure (dar cine mai ţine astăzi cont de tradiţii?) Reglaţi de acru, sare şi piper, eventual şi de usturoi, bagaţi salata asta orientală de vinete în frigider şi aşteptaţi 2-3 ore înainte de a o servi.

Variante de Baba ghanouj? Câte vreţi. Puteţi adăuga verdeţuri tocate (de obicei pătrunjel, uneori şi mentă), unii adăuga şi-o lingură de boabe de susan în mixtură, deseori se mai parfumează şi cu chimen sau/şi ardei iute, uneori ca acreală se foloseşte zeamă concentrată de rodii, după cum mai pot interveni în naraţiune, ca-ntr-o salată cât se poate de autohtonă, ceapă tocată mărunt şi roşii.

Se serveşte fie cu pâine (sigur că ar fi mai nimerită, în cazul ăsta, o pita sau o lipie), fie ca garnitură, de obicei lângă humus.

Vinul pentru Baba ghanouj? Alb, sec şi pe ascuns, să nu ne vadă Profetul că bem alcool!

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Salată de vineteSalată de vinete, tot în trei variante Hummus Penne cu vinete, dovlecei și roșii CaponataCaponata

  • Orient, salata, tahini, usturoi, vinete

7 thoughts on “Baba ghanouj”

  1. aphextwinz 09/08/2010 at 19:30

    Gata, comentez. Blasfemie vanata coapta la cuptor si flescaita in mixer, am zis!

    Si mea pulpa: am facut cu maioneza (stiu parerea dvs, de aia imi pun cenusa in freza) si cu tahin si cu ceapa si … tare mi-a placut 🙂

    Amu daca mi-o iau cu rigla la palma recunosc, asa o fi, rau cu maioneza in vanata. Dar daca imi place ce sa fac?

    ps: variante mancate si incercate si de mine pe la diverse neamuri si cunostinte de prin tara: Eforie – vinetele cu dovlecel (in salata zic de toate), Hateg – vinete cu cartof fiert (la ambele salate cu ulei si ceapa) si mai recent am gasit pe un site, salata de vinete amestecate cu rosie rasa, nu am apucat inca 🙂

    In rest, sanatate si sa va fie de bine.

    Reply ↓
  2. Costachel 09/08/2010 at 19:46

    Dovlecelul se foloseste des in sud, ca s-o faca (de salata vorbesc) mai spornica. Si mai fada, dar treaca, principalul e c-o inmulteste, lucru bun cand iti vine un puhoi de invitati, iar vinetele nu-s destule. Cartoful presupun ca are acelasi scop, acu’ aud prima oara varianta. Cat despre rosie, e foarte interesanta mai ales varianta cu rosia coaptă pe plita, curatată de pielite si seminte (chiar bun şi o mai si coloreaza!) A, si mai e o posibilitate: ardei copti, taiati cat de mic (din cutit!) si amestecati şi ei la sfarsit, de preferinta insa si cu ceva usturoi in naratiune.
    Cat despre maioneza, nu obosesc sa repet: eu p-acilea nu fac altceva decat sa-mi dau cu parerea. Cum ii place cetitorului, aia e varianta corecta, si nu alta!

    Reply ↓
  3. elena 10/08/2010 at 03:54

    chickpeas ( boabe fierte si pasate ) se mai adauga la baba gannouj .Asa zic arabi de pe aici …
    E drept ca il cumpar de la “Cosco ” cam 5 CAD /2 lb.
    Super bun !
    chickpeas , vinete,tahini(sesame butter),oil,lemon,sea salt(nu sare obisnuita ),otet,usturoi(doar zeama ),

    Reply ↓
    1. Costachel 10/08/2010 at 08:05

      Pai piure de naut (chickpeas, adica) + tahini + ulei + lamaie + usturoi + sare = humus, la care, cum spuneam mai sus, baba ghanouj e o garnitura des intalnita. Cine stie, poate ca respectivii arabi, baieti practici, s-au gandit sa le puna pe toate la un loc 🙂 Oricum, rau n-are cum sa fie.

      Reply ↓
  4. aphextwinz 10/08/2010 at 09:22

    Da, am uitat de varianta cu ardei copti (sau necopti si doar caliti), numai ca am intalnit-o pe net, nu “pe teren” si nu ii stiu provenienta, foarte buna si aceea.

    La vinete sunt subiectiva, cred ca imi plac oricum 🙂

    Reply ↓
  5. anca 12/08/2010 at 07:58

    arata suuper si este tare gustos 🙂

    Reply ↓
  6. Dana 09/04/2011 at 12:01

    Foarte mare dreptate ai aphextwinz , in legatura cu vanata coapta in cuptor, chiar blasfemie !!! ca vinetele coapte pe jar, nu exista , sint cele mai bune , sa aiba un pic mirosul acela de fum .

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Faude on Veniți la cultura vinului!
  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved