Când vă povesteam, nu demult, despre diversele variante ale salatei autohtone de vinete, vă promiteam în încheiere că vom face, odată şi-odată, o incursiune şi pe alte meleaguri, pentru a vedea cum tratează alţii această minunată legumă. Iar cum una dintre promisiuni era legată de Baba ghanouj (pe care o veţi mai găsi şi sub numele de Baba Ghanoush, Baba Ghannoug, Blagadoush etc), iaca, a venit momentul, că tot ne aflăm în plin sezon de Solanum melongena (na, că poate nu ştiaţi cum se cheamă vânăta pe latineşte!).
Desigur însă că, la fel ca în toate cazurile în care avem de-a face cu o reţetă celebră, sau cu rază mare de răspândire, ceea ce urmează mai la vale nu reprezintă decât o variantă, pe baza căreia ne putem însă juca în voie. Aşadar:
2 vinete,
zeama de la 1 lămâie mare, 3 linguri de tahini (dacă n-ați găsit la prăvălie, aveți o rețetă casnică aici), 2-3 căţei de usturoi, 2 linguri de ulei de măsline, sare şi piper.
Vinetele pot fi coapte fie tradiţional, fie înţepate cu furculiţa şi ţinute în cuptorul preîncălzit la 200ºC, cam o jumătate de oră (sau ceva mai mult, până în 40 de minute, daca-s mai mari), timp în care va trebui să le întoarceţi de câteva ori. Pulpa coaptă (puteţi s-o tocaţi acum, sau doar s-o mărunţiţi) se amestecă cu tahini, usturoi pisat, sare, piper şi uleiul de măsline. Pentru comoditate, puteţi transforma totul în pastă cu robotul deşi, în mod tradiţional, în această reţetă vinetele trebuie doar mărunţite, nu transformate în piure (dar cine mai ţine astăzi cont de tradiţii?) Reglaţi de acru, sare şi piper, eventual şi de usturoi, bagaţi salata asta orientală de vinete în frigider şi aşteptaţi 2-3 ore înainte de a o servi.
Variante de Baba ghanouj? Câte vreţi. Puteţi adăuga verdeţuri tocate (de obicei pătrunjel, uneori şi mentă), unii adăuga şi-o lingură de boabe de susan în mixtură, deseori se mai parfumează şi cu chimen sau/şi ardei iute, uneori ca acreală se foloseşte zeamă concentrată de rodii, după cum mai pot interveni în naraţiune, ca-ntr-o salată cât se poate de autohtonă, ceapă tocată mărunt şi roşii.
Se serveşte fie cu pâine (sigur că ar fi mai nimerită, în cazul ăsta, o pita sau o lipie), fie ca garnitură, de obicei lângă humus.
Vinul pentru Baba ghanouj? Alb, sec şi pe ascuns, să nu ne vadă Profetul că bem alcool!
Gata, comentez. Blasfemie vanata coapta la cuptor si flescaita in mixer, am zis!
Si mea pulpa: am facut cu maioneza (stiu parerea dvs, de aia imi pun cenusa in freza) si cu tahin si cu ceapa si … tare mi-a placut 🙂
Amu daca mi-o iau cu rigla la palma recunosc, asa o fi, rau cu maioneza in vanata. Dar daca imi place ce sa fac?
ps: variante mancate si incercate si de mine pe la diverse neamuri si cunostinte de prin tara: Eforie – vinetele cu dovlecel (in salata zic de toate), Hateg – vinete cu cartof fiert (la ambele salate cu ulei si ceapa) si mai recent am gasit pe un site, salata de vinete amestecate cu rosie rasa, nu am apucat inca 🙂
Dovlecelul se foloseste des in sud, ca s-o faca (de salata vorbesc) mai spornica. Si mai fada, dar treaca, principalul e c-o inmulteste, lucru bun cand iti vine un puhoi de invitati, iar vinetele nu-s destule. Cartoful presupun ca are acelasi scop, acu’ aud prima oara varianta. Cat despre rosie, e foarte interesanta mai ales varianta cu rosia coaptă pe plita, curatată de pielite si seminte (chiar bun şi o mai si coloreaza!) A, si mai e o posibilitate: ardei copti, taiati cat de mic (din cutit!) si amestecati şi ei la sfarsit, de preferinta insa si cu ceva usturoi in naratiune.
Cat despre maioneza, nu obosesc sa repet: eu p-acilea nu fac altceva decat sa-mi dau cu parerea. Cum ii place cetitorului, aia e varianta corecta, si nu alta!
chickpeas ( boabe fierte si pasate ) se mai adauga la baba gannouj .Asa zic arabi de pe aici …
E drept ca il cumpar de la “Cosco ” cam 5 CAD /2 lb.
Super bun !
chickpeas , vinete,tahini(sesame butter),oil,lemon,sea salt(nu sare obisnuita ),otet,usturoi(doar zeama ),
Pai piure de naut (chickpeas, adica) + tahini + ulei + lamaie + usturoi + sare = humus, la care, cum spuneam mai sus, baba ghanouj e o garnitura des intalnita. Cine stie, poate ca respectivii arabi, baieti practici, s-au gandit sa le puna pe toate la un loc 🙂 Oricum, rau n-are cum sa fie.
Da, am uitat de varianta cu ardei copti (sau necopti si doar caliti), numai ca am intalnit-o pe net, nu “pe teren” si nu ii stiu provenienta, foarte buna si aceea.
La vinete sunt subiectiva, cred ca imi plac oricum 🙂
Foarte mare dreptate ai aphextwinz , in legatura cu vanata coapta in cuptor, chiar blasfemie !!! ca vinetele coapte pe jar, nu exista , sint cele mai bune , sa aiba un pic mirosul acela de fum .
Gata, comentez. Blasfemie vanata coapta la cuptor si flescaita in mixer, am zis!
Si mea pulpa: am facut cu maioneza (stiu parerea dvs, de aia imi pun cenusa in freza) si cu tahin si cu ceapa si … tare mi-a placut 🙂
Amu daca mi-o iau cu rigla la palma recunosc, asa o fi, rau cu maioneza in vanata. Dar daca imi place ce sa fac?
ps: variante mancate si incercate si de mine pe la diverse neamuri si cunostinte de prin tara: Eforie – vinetele cu dovlecel (in salata zic de toate), Hateg – vinete cu cartof fiert (la ambele salate cu ulei si ceapa) si mai recent am gasit pe un site, salata de vinete amestecate cu rosie rasa, nu am apucat inca 🙂
In rest, sanatate si sa va fie de bine.
Dovlecelul se foloseste des in sud, ca s-o faca (de salata vorbesc) mai spornica. Si mai fada, dar treaca, principalul e c-o inmulteste, lucru bun cand iti vine un puhoi de invitati, iar vinetele nu-s destule. Cartoful presupun ca are acelasi scop, acu’ aud prima oara varianta. Cat despre rosie, e foarte interesanta mai ales varianta cu rosia coaptă pe plita, curatată de pielite si seminte (chiar bun şi o mai si coloreaza!) A, si mai e o posibilitate: ardei copti, taiati cat de mic (din cutit!) si amestecati şi ei la sfarsit, de preferinta insa si cu ceva usturoi in naratiune.
Cat despre maioneza, nu obosesc sa repet: eu p-acilea nu fac altceva decat sa-mi dau cu parerea. Cum ii place cetitorului, aia e varianta corecta, si nu alta!
chickpeas ( boabe fierte si pasate ) se mai adauga la baba gannouj .Asa zic arabi de pe aici …
E drept ca il cumpar de la “Cosco ” cam 5 CAD /2 lb.
Super bun !
chickpeas , vinete,tahini(sesame butter),oil,lemon,sea salt(nu sare obisnuita ),otet,usturoi(doar zeama ),
Pai piure de naut (chickpeas, adica) + tahini + ulei + lamaie + usturoi + sare = humus, la care, cum spuneam mai sus, baba ghanouj e o garnitura des intalnita. Cine stie, poate ca respectivii arabi, baieti practici, s-au gandit sa le puna pe toate la un loc 🙂 Oricum, rau n-are cum sa fie.
Da, am uitat de varianta cu ardei copti (sau necopti si doar caliti), numai ca am intalnit-o pe net, nu “pe teren” si nu ii stiu provenienta, foarte buna si aceea.
La vinete sunt subiectiva, cred ca imi plac oricum 🙂
arata suuper si este tare gustos 🙂
Foarte mare dreptate ai aphextwinz , in legatura cu vanata coapta in cuptor, chiar blasfemie !!! ca vinetele coapte pe jar, nu exista , sint cele mai bune , sa aiba un pic mirosul acela de fum .