După cum vă mai spuneam și altădată (parcă la budinca de clătite cu spanac), nu prea mi-au plăcut niciodată verdețurile astea primăvăratice. Cel puțin urzicile nu-mi erau simpatice decât sub formă de pilaf și, mai ales, în varii borșuri pre-pascale, fie ele de cartofi, fasole ori mai știu eu ce. Numai că ieri am fost pus în fața faptului împlinit: jumătatea mea mai bună mi-a pus în brațe o sacoșă de urzici gata curățate de soacră-mea (săru’ mâna!), trasându-mi drept sarcină transformarea în, ați ghicit!, urzici bătute. Și trebuie să recunosc că nu mi-a părut deloc rău. Ei, încă nu m-am transformat în fan necondiționat al urzicilor, dar le-am șters de pe (altminteri scurta) listă de ingrediente lejer antipatice.
Recapitulând, stăteau cuminți la îndemână
1 kg de urzici, 3 cepe mari (cred că merg și mai multe), 1 căpățână de usturoi, 100 ml ulei, sare și piper.
Evident, prima sarcină este curățarea și spălarea îndelungă a urzicilor. Când s-au și scurs oleacă, puneți-le la fiert în apă sărată și clocotită. După vreo zece minute așezați-le într-o strecurătoare, neuitând să păstrați și o cană din zeama rezultată.
Până se răcoresc, curățați ceapa și usturoiul. Pe prima tocați-o mărunt și procedați la fel și cu jumătate din al doilea. Încingeți uleiul într-o cratiță corespunzătoare (de preferință antiaderentă, cu fundul gros) și începeți să căliți tocătura, la foc mic (nu trebuie să se rumenească, doar să se înmoaie bine). Transformați urzicile în pastă (în robot, cu mașina de tocat carne, în fine…) și adăugați-le în cratiță. Turnați câte puțin din zeama în care au fiert (nu-i musai să o puneți pe toată) și începeți să le frecați până când ziceți că au ajuns la consistența necesară.
Stingeți focul, sărați, piperați și lăsați-le să se răcorească. Adăugați, în fine, și restul de usturoi (s-ar putea să vreți chiar mai mult), omogenizați bine și cu asta basta, trimiteți castronul la frigider, unde trebuie să stea vreo oră, să se mai rotunjească nițel usturoiul.
Variante? Păi de unde, că doar v-am zis că ieri am făcut prima dată urzici bătute. A, ba nu, recunosc, înainte de a pune usturoiul am gustat o lingură din ele, amestecată cu hrean, și tare bune au fost. Dar dacă Măriucăi mele nu-i place hreanul…
Cât despre vinul acestor urzici bătute, m-am mulțumit să visez la un Sauvignon Blanc. Asta e, data viitoare…
Acuma eu nu sunt experta in urzici din astea ca jumatatea mea mai buna, nu le suporta, dar cand eram acasa, faceam cum le facea si mama.
Si anume, nu le mai fierbea, doar le punea peste ceapa si usturoiul calite si cand scadeau, baga mixerul bat in ele si le facea cat de onctuoase sau rudimentare avea atunci chef!
Si cand le dregea de sare si piper, mai adauga si o lingurita de pasta de tomate, te asigur ca nu se schimba culoarea. Acum la usturoi sunteti pe aceeasi lungime de unda ca punea o groaza:)
Nefiind un specialist in urzici (chiar dimpotriva :-)), nu pot decat sa presupun ca, daca urzicile-s fragede, probabil n-au nevoie de opărire. Si s-ar putea ca prealabila fierbere sa fie mai mult tehnica de dinainte de mixer: urzicile trebuiau inmuiate bine pentru a putea fi făcute pasta prin frecare cu lingura de lemn.
Cat despre usturoi, n-am mai vazut asa niste disperate: trebuie sa pui o gramada ca sa se simta (doar) un pic 🙂
Uzicile fierte nu se toaca la robot sau cu cutitul se freaca in oala de lut cu putina faina de malai(cantitatea variaza in functie de cantitatea de urzici folosita)pana arata ca un piure, se subtiaza cau zeama in care au fiert si se pun peste ceapa si usturoiul calit. Se fierb la foc mic 10-15 minute si la sfarsit adauga leustean verde. Se consuma calde alaturi de mamaliguta calda si optional ochiuri pentru cei care nu postesc. Sunt delicioase. Eu sunt mare amatoare de urzici.
sunt mare amatoare de urzici, dar nu le mananc decat in varianta bunicii mele,asemanatoare cu cea mai sus prezentata,doar ca nu le mixez (deh, bunica nu avea robot de bucatarie!),ci le toc si le frec bine in tigaie/cratita. nu adaug usturoi la sfarsit, doar oua si branza de capra tare, din anul anterior (acestea se mai feirb 5 minute pana se fac ouale.
Acuma eu nu sunt experta in urzici din astea ca jumatatea mea mai buna, nu le suporta, dar cand eram acasa, faceam cum le facea si mama.
Si anume, nu le mai fierbea, doar le punea peste ceapa si usturoiul calite si cand scadeau, baga mixerul bat in ele si le facea cat de onctuoase sau rudimentare avea atunci chef!
Si cand le dregea de sare si piper, mai adauga si o lingurita de pasta de tomate, te asigur ca nu se schimba culoarea. Acum la usturoi sunteti pe aceeasi lungime de unda ca punea o groaza:)
Nefiind un specialist in urzici (chiar dimpotriva :-)), nu pot decat sa presupun ca, daca urzicile-s fragede, probabil n-au nevoie de opărire. Si s-ar putea ca prealabila fierbere sa fie mai mult tehnica de dinainte de mixer: urzicile trebuiau inmuiate bine pentru a putea fi făcute pasta prin frecare cu lingura de lemn.
Cat despre usturoi, n-am mai vazut asa niste disperate: trebuie sa pui o gramada ca sa se simta (doar) un pic 🙂
Uzicile fierte nu se toaca la robot sau cu cutitul se freaca in oala de lut cu putina faina de malai(cantitatea variaza in functie de cantitatea de urzici folosita)pana arata ca un piure, se subtiaza cau zeama in care au fiert si se pun peste ceapa si usturoiul calit. Se fierb la foc mic 10-15 minute si la sfarsit adauga leustean verde. Se consuma calde alaturi de mamaliguta calda si optional ochiuri pentru cei care nu postesc. Sunt delicioase. Eu sunt mare amatoare de urzici.
Am bagat la cap, data viitoare incerc cu malai 🙂
sunt mare amatoare de urzici, dar nu le mananc decat in varianta bunicii mele,asemanatoare cu cea mai sus prezentata,doar ca nu le mixez (deh, bunica nu avea robot de bucatarie!),ci le toc si le frec bine in tigaie/cratita. nu adaug usturoi la sfarsit, doar oua si branza de capra tare, din anul anterior (acestea se mai feirb 5 minute pana se fac ouale.
Habar n-aveam de varianta asta „de dulce” a urzicilor bătute! 😀