• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Guacamole

Feb 22, 2010 costachel Rețete, Rețete celebre, Rețete de post, Sosuri reci 7


Guacamole

Am mai spus-o și altădată: chiar dacă ținem post (măcar declarativ) o grămadă de zile pe an, gastronomia romanescă demonstrează foarte clar aspectul de penitență al situației. Sau, mai simplu spus, e clar că nu ne place să ne lipsim de carne-lactate-ouate (ca altfel nu pot spune). Multe dintre rețetele noastre de post sunt, de fapt, variante obținute prin severa eliminare a ingredientelor interzise din mâncărurile noastre cele de toate zilele, drept pentru care jos cu carnea din fasole, cartofi sau varza, afara cu laptele, untul și ouăle din plăcinte ori prăjituri și așa mai departe.

Uite-așa am ajuns la concluzia că nu strică absolut deloc ca, pentru o mai ușoară depășire a postului, să mai tragem cu coada ochiului și prin curțile străinilor, ocazie cu care, iaca, mai învățăm și-o rețeta celebra, inventata de azteci prin secolul al XVI-lea. Denumirea de guacamole vine de la āhuacatl (avocado) + molli (sos), iar rețeta mai cuprinde, la baza, roșii, ceapă, sare și zeama de lămâie (galbena sau verde), la opționale băgându-se mai des în seama frunzele de coriandru, piperul, chimenul, usturoiul și ardeii iuți. Și, înainte de a trece la treaba, vă mai spun doar că sosul asta e atât de popular în State încât are parte de doua „National Guacamole Days“, pe 16 septembrie și 14 noiembrie.

Și cu asta basta cu vorbăria, mai bine să ne înarmăm cu

2 avocado,
1 roșie mică,
1 cățel mare de usturoi,
1 ceapă mică, tocată,
1 legătură de coriandru,
1 ardei iute (sau poate doar o bucățică),
zeama de lămâie verde,
sare după gust.

Mai întâi ne ocupam de avocado: curățat, tăiat în doua, scos sâmburele și mărunțit cu furculița (sau, dacă aveți, respectați tradiția și zdrobiți-l în mojar, dar nu prea tare, nu trebuie să obținem o pasta neteda). Adaugați ceapa, usturoiul (curățat și zdrobit), ardeiul iute tocat (căruia i-ați eliminat vinișoarele și semințele) și coriandrul mărunțit. Turnați zeama de lămâie, sărați, amestecați bine și cu asta basta, la frigider cu al nostru guacamole, să se gândească puțin la greutățile vieții înainte de a poposi pe masă.

Despre variantele de guacamole nu vă mai povestesc; cred că deja v-ați făcut o idee, că doar am vorbit despre ingrediente obligatorii și opționale. Așa că vă mai spun doar că principalul secret e ca avocado-ul să fie cat se poate de copt.

Și nu, n-am uitat de roșie; puteți fie s-o folosiți pe post de decor, fie s-o transformați în cuburi cat de mici și s-o amestecați în guacamole când doriți: ori de la început, ori exact înainte de servire.

S-ar putea să vă intereseze și:

Demian Bichir și rețeta sa de guacamole Salata de ton cu avocadoSalată de ton cu avocado Tartine cu creveti, pere si avocadoTartine cu creveți, pere și cremă de avocado Sandvici cu spanac, avocado și roșii uscate

  • avocado, coriandru, guacamole, lamaie, rosii, usturoi

7 thoughts on “Guacamole”

  1. George Mitea 22/02/2010 at 12:28

    Buna chestiune! Am produs si noi ceva asemanator, dar omogenizata la mixer, pe post de "dip" pentru niste lipii coapte la cuptor si taiate fasii. Delicios! Un sauvignon blanc ierbos cu arome exotice merge foarte bine la preparatul asta.

    Reply ↓
  2. Costachel 22/02/2010 at 12:50

    Sigur ca se poate (si-i mai simplu) la mixer, dar mi se pare mai interesant daca are o textura mai neomogena. Chestie de gust, la urma urmei. Si ca veni vorba de gust, la vin ne potrivim 🙂

    Reply ↓
  3. George Mitea 22/02/2010 at 13:11

    Intr-adevar, depinde ce vrei sa faci cu el. Daca il servesti ca aperitiv, atunci ingredientele taiate mai mari (cat sa se vada) dau mult mai bine. Daca stai latit pe canapea, si te uiti la un film, varianta 2 e mai practica.

    Reply ↓
  4. AaltcinevaA 28/01/2011 at 10:06

    O sugestie testata, care functioneaza de minune si care pe mine m-a incantat:
    a nu se arunca SAMBURELE DE AVOCADO, mai ales daca se pastreaza o portie si pe a doua zi. Samburele contine enzime, le elibereaza in pasta si nu permite ca aceasta sa se oxideze. Altfel primeste o culoare inchisa, neapetisanta.
    Merita experimentat!

    Reply ↓
  5. Costachel 28/01/2011 at 10:11

    Am bagat la cap! 🙂

    Reply ↓
  6. ionut Ciobanu 14/04/2011 at 10:32

    Am incercat si eu reteta si nu mi-a parut rau , cu mentiunea ca in loc de coriandru am pus busuioc .

    Reply ↓
    1. costachel Post author14/04/2011 at 11:11

      Uite, busuiocul nu-mi trecuse prin cap, chit ca tare mult imi place cum se impaca dumnealui cu rosiile 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved