Cum, nu știți cine este Demián Bichir? Păi asta înseamnă că n-ați văzut nici filmele lui Soderbergh despre Che Guevara (în care actorul mexican l-a interpretat pe Fidel Castro), nici serialul Weeds, în care el a dat viață personajului Esteban Reyes. Și nu sunteți la curent nici cu lista candidaților la Oscarurile din acest an, listă pe care Bichir și-a făcut loc în dauna lui Leonardo Dicaprio (J. Edgar) sau Michael Fassbender (Shame), fiind nominalizat la premiul pentru „cel mai bun actor în rol principal” pentru prestația sa din filmul A Better Life. A devenit astfel (abia) al treilea actor latino-american din istorie (după Jose Ferrer și Anthony Quinn, cu care este deja comparat) ajuns în cursa pentru râvnita statuetă.
Dar, firește, nu despre asta va fi vorba în textul care urmează, ci despre interviul pe care l-a acordat recent agenției Associated Press (AP), în care, printre altele, a povestit și o rețetă de guacamole. Rețetă pe care a învățat-o în 1985, într-o perioada în care era doar un picolo la restaurantul Rosa Mexicana din New York. Este cea care urmează mai la vale, adaptată însă pentru cuțit, fiindcă poate nu aveți acasă un molcajete.
(Ce-i un molcajete? Păi un mojar mexican din piatră, în care se pisează condimente sau alimente cu ajutorul unui tejolote. În el ar trebui să realizați prima parte a rețetei de guacamole)
Molcajete și tejolote
Așadar, pentru vreo 8 persoane, aveți nevoie de
1 ceapă mică (galbenă sau albă), tocată mărunt, frunze de coriandru, după gust, ardei iuți (serrano), tot după gust, 4 avocado, curățați și tăiați cubulețe, 1-2 roșii, mărunțite, hot sauce, după gust, sare.
Puneți pe un fund cam 3/4 din ceapă și, pentru început, aproximativ 3 linguri de coriandru și 1 ardei iute (puteți adăuga mai târziu, dacă doriți). Luați un cuțit mare și mărunțiți cât de bine totul (dacă se poate, să le faceți pastă). Întoarceți cuțitul și zdrobiți mixtura bine de tot cu lama. Puneți apoi amestecul într-un castron.
Adăugați cubulețele de avocado, amestecați delicat, puneți și restul de ceapă, încă 1-2 linguri de coriandru și roșiile, sărați și amestecați din nou. Reglați iuțeala cu încă puțin ardei iute sau hot sauce și serviți imediat.
Dacă însă guacamole trebuie să mai aștepte înainte de a fi pus pe masă, adăugați în compoziție 2 linguri de zeamă de lămâie verde, ca să preîntâmpinați oxidarea (cică ar fi bun la gust și dacă-i maro, da sigur nu-i frumos!).
A, și v-ați prins că puteți folosi un mojar clasic pe post de molcajete, nu?