Recunosc, nu bag mâna-n foc pentru corectitudinea titlului, pentru că excelenții fusilli de mai la vale intră mai curând în categoria salată de paste. Dar, în fine, n-aș zice că ăsta e cel mai important lucru, mai bine să reținem, încă de la început, că e vorba de o rețetă simplă și foarte gustoasă. Nu de alta, dar ca să putem trece cu mai multă încredere la muncă.
Necesarul?
500 g fusilli, 500 g roșii, 10 fileuri de hamsii (anchovy, anchois etc.) în ulei, 1 pliculeț de șofran, 1 cățel de usturoi, oregano proaspăt, ulei extravirgin de măsline, sare, piper.
Opăriți scurt roșiile, dați-le jos pielița (și sâmburii, dacă vi se par enervanți), tăiați-le bucățele. Puneți-le într-un castron, adăugați 6 fileuri de hamsii, frunzulițe de oregano, un pic de sare (numai dacă mai trebuie!), usturoiul zdrobit, piper și puțin ulei. Amestecați și lăsați-le să prindă gust împreună.
Fierbeți pastele în apă cu sare și cu șofran, treceți-le sub un jet de apă rece, scurgeți-le bine, stropiți-le cu puțin ulei și puneți-le în castronul cu sosul. Amestecați, împărțiți salata pe 4 farfurii, decorați cu oregano și cu câte un fileu de hamsie.
Variante încă n-am încercat, dar nu cred să fie greu de dibuit (s-ar putea de pildă să vreți un pic de zeamă de lămâie, sau să înlocuiți oregano cu pătrunjel). Cât despre vin, prea miros fusilli ăștia a Italia ca să nu vă recomand un Riesling Italian.