Sigur că rețeta de spaghete cu hamsii și pesmet ce urmează mai la vale este, la fel precum mult mai celebra aglio olio peperoncino, una tipică de sărăcie italiană. Iei niște hamsii uitate prin cămară, ceva pesmet, ulei sigur mai ai prin casă și, uite-așa, practic din nimic, se cheamă c-ai făcut o mâncare gustoasă și poți să-i chemi pe toți ai casei la masă. Și nu vă speriați, nu urmează o dizertație despre rețetele „de sărăcie” și cvasi-absența lor din bucătăria românească, astăzi trecem direct la treabă. Drept pentru care notați:
500 g spaghete, 10-12 fileuri de hamsii (anchois, anchovy, sau cum or mai fi ele botezate pe cutie), 100 g pesmet, 100 ml ulei (extravirgin) de măsline, sare și piper.
Scurgeți bine fileurile de hamsii (dacă le-ați cumpărat sub formă de conservă în ulei) sau desărați-le, scoateți eventualele oase și puneți-le în ulei, iar tigaia pe foc. Amestecați și apăsați cu o lingură de lemn, ca să zdrobiți cât mai fin. Când sfârâie frumos, adăugați și pesmetul, și nu vă opriți din amestecare până când nu s-a rumenit frumos.
Odată ajunși aici, aveți două variante: ori turnați sosul ăsta peste spaghetele fierte, scurse și puse într-un castron, ori răsturnați pastele din strecurătoare direct în tigaie și le amestecați cu sosul direct acolo. Dar, în ambele cazuri, nu trebuie să uitați să piperați zdravăn, iar piperul trebuie să fie râșnit chiar atunci.
Și probabil că nu trebuie să vă mai spun că, dacă n-aveți spaghete, puteți folosi în locul lor cam orice fel de paste, cu precizare că, totuși, cele lungi (bucatini, maccheroni etc.) sunt preferabile.
Cât despre vin, e vorba despre pește, mai e și prăjeală, așa că turnați în pahare un Aligoté, nu prea aveți de ales!
Facut, mancat, sunt chiar interesante, dar iaca, nu avui Aligote, deci trebuiesc refacute 😀
Păi nu? 🙂