De pe lista (absolut interminabilă!) cu rețete de ouă umplute care există pe lumea asta, m-am gândit să vă propun mai la vale o variantă foc de interesantă, mai ales datorită verdețurilor care intervin în umplutură (că hamsii, castraveciori sau capere s-or mai fi văzut). Rezultă un aperitiv care, pe lângă faptul că e picant, acrișor și parfumat, mai vine și cu o prospețime absolut îmbietoare, absolut necesară (dacă mă-ntrebați pe mine) unui antreu care trebuie să deschidă masa cu succes. Ia să vedem mai exact despre ce-i vorba!
7 ouă, 1 lingură de smântână, 1 lingură de capere în oțet, bine scurse, 1 lingură de verdețuri (pătrunjel și busuioc), tocat cât de fin, 1 cartof mic, fiert în coajă, 2 castraveciori în oțet, 1 fileu de hamsie în ulei, 1 lingură de oțet, 1 lingură de ulei de măsline, sare și piper (în mod normal nu mai trebuie, dar să fie la îndemână),
plus încă niște castraveciori, capere, hamsii și pătrunjel pentru decor.
Puneți ouăle la fiert, curățați-le, tăiați 6 dintre ele în jumătate, pe lung, scoateți gălbenușurile și transformați-le în pastă, împreună cu oul rămas întreg.
Scurgeți bine hamsia (anchois, anchovy sau cum o mai fi ea botezată pe conservă), tocați-o cât de mărunt. Zdrobiți cartoful (curățat!) cu furculița, mărunțiți bine castraveciori și scurgeți-i bine (chiar stoarceți-i puțin), tocați și caperele (pe cât posibil). Adăugați-le pe toate în compoziția de ouă, împreună cu smântâna, verdețurile, uleiul și oțetul, omogenizați compoziția și verificați dacă nu cumva mai are nevoie de sare și piper.
Umpleți ouăle cu pasta obținută și decorați-le după plac, cu castraveciori, capere, hamsii și verdeață.
Ce bem? Apoi, sincer, în primul rând la preparația asta mă gândesc la un spumant brut (nu știu de ce, ouăle umplute îmi sugerează musai sărbătoare). Dar o să meargă și un vin alb sec, să zicem Aligoté (de dragul hamsiilor).
La fix reteta dat fiind excedentul de oua vopsite pentru Paste!
Așa m-am gândit și eu, să dau varianta asta de ouă umplute din timp, să fie acolo 🙂