Rețeta de farfalle ce urmează mai la vale reprezintă o excelentă demonstrație că mascarpone e o brânză ce nu-i folosită doar în preparații dulci (că nu doar tiramisu are voie să beneficieze de ea!), ci poate interveni cu succes și în cele sărate. Sigur, pentru pastele de mai la vale puteți folosi oricând o combinație de, să zicem, gorgonzola și smântână, bine frecate împreună, dar asta este numai și numai opțiunea dumneavoastră.
300 g farfalle, 250 g mascarpone, 100 g miez de nucă, 50 g unt, 4 linguri de parmezan, proaspăt ras, sare și piper.
Tocați mai întâi miezul de nucă, destul de mărunt, dar din cuțit (adică să se mai simtă bucățelele), dar nu-i rău să păstrați câteva jumătăți frumoase, pentru decor.
Puneți la fiert 3 l apă cu 3 linguri rase de sare, fierbeți pastele, scurgeți-le bine.
Cât timp fierb, încălziți untul la foc moale. Când s-a topit, frecați-l bine (în afara focului) cu mascarponele, parmezanul și miezul de nucă.
Turnați sosul peste paste, amestecați și serviți imediat.
Cât despre vin, acum sigur că depinde și de soiul de brânză folosit, dar mai ales de preferințele personale. Că dacă mă-ntrebați pe mine, probabil din cauza nucilor, aș avea poftă de-un roșu ușor. Dar nu-i musai să fiți de acord.