O rețetă tare simplă de escalop cu ciuperci, în care elementul forte îl constituie excelentul sos bazat pe combinația unt-supă-vin-smântână, la care se adaugă, firește, parfumul ciupercilor. Un deliciu, ce mai la deal, la vale, escalopul ăsta! Și fiindcă, pe deasupra, mai e vorba și de o rețetă foarte simplă, aș zice să trecem cât mai repede la treabă, că n-are rost să filosofam prea mult.
Necesarul zice așa:
4 escalopuri de vițel (aproximativ 80 g fiecare), 30 g unt, 1 ceapă mică, tocată, 1 păhărel de vin, 2 linguri de făină, 1 ceașcă de supă de vită, 125 g ciuperci, mărunțite, 2 linguri de smântână, sare, piper.
Bateți bine escalopurile și rumeniți-le ușor în unt (3 minute pe fiecare față).
Scoateți-le, puneți ceapa în locul lor, căliți-o până se înmoaie și stingeți cu vin. Adăugați făina desfăcută în supă.
Când socul clocotește, puneți carnea la loc, împreună cu ciupercile. Acoperiți și lăsați la fiert 10 minute (foc moale).
Turnați, în fine smântâna, sărați, piperați, amestecați și serviți, cu o garnitură după plac.
N-am să insist foarte tare asupra variantelor; vă zic doar că ați putea căli ciupercile în prealabil, iar rețeta originală era cu Xeres, așa că, dacă aveți o sticlă la îndemână…
Și, dacă tot am ajuns la vin, la această variantă de escalop cu ciuperci v-aș propune o Fetească Neagră. Aveți doar grijă să nu fie prea tare ori cu tanini în exces, că n-are rost.