O rețetă foarte simplă, extrem de gustoasă și care pune optim în valoare excelentul pește care este dorada. Și, pe deasupra, are un parfum văratic foarte ispititor, așa că vă rog să mă lăsați să vă ispitesc spre bucătărie, ca să vedem cum se face.
Mai întâi aprovizionarea: 4 fileuri de doradă (cam 180 g bucata, să zicem), 600 g cartofi noi, preferabil mici, 250 g roșii-cireașă (cherry să le zică anglo-saxofonii, eu nu!), 2 căței de usturoi, câteva frunze de busuioc, 100 g unt, sare și piper.
Mai întâi operațiunile preliminare: încălziți cuptorul, topiți untul, la foc mic, curățați și tocați usturoiul, tăiați busuiocul fâșii înguste, spălați roșiile, crestați-le la jumătate, curățați cartofii, dezghețați (dacă-i cazul) peștele, frecați-l cu sare și lăsați-l măcar jumătate de oră în pace.
Amestecați mai întâi cartofii (întregi dacă-s mici, tăiați în două sau în patru, dacă nu) cu jumătate din unt, frunzele de busuioc și usturoiul. Sărați-i, piperați-i și băgați-i la cuptor, unde trebuie să stea vreo 20 de minute.
Ungeți fileurile de doradă cu restul de unt și puneți-le peste cartofi împreună cu roșiile (crestate la jumătate, să lase un pic de zeamă), mai râșniți un pic de piper și băgați totul în cuptor la loc, unde trebuie să mai stea 10 minute. Serviți imediat, cu sferturi de lămâie.
Variante? Păi în primul rând firește că rețeta poate fi încercată și cu alți pești (albi, mai ales), după cum 1-2 linguri de vin turnate în tavă în momentul adăugării peștelui n-au ce să strice.
Cât despre vin, un Aligoté mai fin, precum cel de la Gramma, ar fi optim, dar firește că n-am cum să vă oblig.