La o primă vedere, peștele la cuptor de mai la vale seamănă cu o plachie mai light, ca să zic așa. Numai că există suficiente diferențe (peștele e mic, ceapa mult mai puțină, mâncarea e mai bună caldă…) încât să merite o tratare separată. Mai ales că rețeta e și simplă, rapidă, poate fi (parțial) pregătită în avans, ce mai, are suficiente avantaje care să ne determine să ne apucăm de treabă.
4 pești mai curând mici (250 g bucata, cam pe-aici), curățați, frecați cu sare și lăsați în pace vreo oră. ulei (extravirgin) de măsline, 1 ceapă, 1 tulpină de țelină verde (sau 1 felie de țelină „normală”), 2 căței de usturoi (sau mai mult, dacă vă place), 8 roșii potrivite (sau 2 conserve), 1 păhărel de vin alb sec, 1 vârf de cuțit de zahăr (numai dacă ziceți că trebuie), pătrunjel, sare și piper.
Încălziți mai întâi cuptorul la 190ºC. Curățați și tocați legumele, tăiați roșiile bucățele (dacă-i cazul). Crestați ușor, de 2-3 ori, peștii în zonele mai groase (să se pătrundă mai bine), frecați-i cu piper (eventual și cu ceva verdețuri uscate) și ungeți-i bine cu ulei. Puneți-i într-o tavă unsă, care să-i cuprindă bine.
Căliți în ulei ceapa, țelina și usturoiul. Când încep să se înmoaie (câteva minute) stingeți cu roșiile, turnați vinul și fierbeți sosul câteva minute. Reglați de sare și piper (eventual și de zahăr).
Puneți compoziția peste pești și băgați tava în cuptor. Când e gata (20-25 de minute, dar depinde de dimensiunile peștilor), serviți, cu sau fără lămâie, presărând și ceva pătrunjel tocat mărunt pe deasupra.
Presupun că v-ați prins deja că sosul poate fi pregătit din vreme (chiar din ajun) și că-l puteți condimenta după plac (poate cimbru, poate ardei iute, poate…). Iar în loc de peștii întregi, firește că ați putea folosi felii de pește mare, numai că atunci ar fi bine să le dați puțin prin făină și să le prăjiți puțin înainte. Nu mult, ci doar cât să-și formeze o crustă, să nu se usuce în cuptor.
În pahare, cu siguranță, trebuie turnat un vin alb sec. Aligoté-ul e întotdeauna prima opțiune pentru pește, dar mai depinde și de felul peștelui, și de condimentație.
Foart,foarte bun.