V-am dat, de-a lungul timpului, destule rețete de pui cu ciuperci, însă astăzi a venit rândul unei preparații un pic mai altfel. Fără smântână sau sos de roșii, dar cu lămâie și busuioc. Sigur, ați putea zice că-i un fel de anghemaht mai scărpinat în creștet, dar vă anunț de la bun început că usturoiul și, mai ales, busuiocul, fac din acest pui cu ciuperci o rețetă de sine stătătoare. Care, pe deasupra, se face destul de simplu și e teribil de gustoasă. Așa că notați:
450 g piept de pui, fără oase și piele, tăiat cuburi, 1 ceapă, curățată și tocată mărunt, 3 tulpini de țelină verde, tăiate feliuțe subțiri, 200 g ciuperci (champignon), tăiate în 2 sau în 4, 30 g unt, 2 linguri de făină, 150 ml vin alb sec, 150 ml supă limpede de pui,
la care adăugați, pentru marinată,
Coaja rasă și zeama de la 1 lămâie mare, 2 căței de usturoi, curățați și zdrobiți, 2 linguri de ulei extravirgin de măsline, 4 linguri de frunze proaspete de busuioc, tăiate fin, sare și piper.
și, pentru servire,
400 g paste cu ou (tagliatelle, linguini etc.) coajă de lămâie,
câteva frunze de busuioc.
Amestecați, cu telul, într-un castron, zeama și coaja de lămâie, uleiul de măsline, usturoiul, jumătate din cantitatea de busuioc, sare și piper. Adăugați bucățile de pui, amestecați bine și lăsați-le să se marineze cam 1 oră la temperatura camerei (sau 2-3 ore la frigider).
Încingeți untul (foc mijlociu), căliți ceapa, adăugați bucățile de pui, bine scurse. După 2-3 minute adăugați țelina și ciupercile.
După alte câteva minute, presărați făina, amestecați, turnați vinul, puțin câte puțin, apoi supa și marinata strecurată. Puneți capacul și mai lăsați să fiarbă vreo 10 minute. Presărați și restul de busuioc, puneți capacul și stingeți focul.
În paralel, fierbeți pastele „al dente”, strecurați-le, puneți-le pe un platou (sau într-un castron mare), turnați peste el mâncărica de pui cu ciuperci, decorați cu coajă de lămâie și câteva frunze de busuioc. Serviți imediat.
Acum sigur că ați putea, ca variante, să serviți acest pui cu ciuperci și lămâie cu vreo altă garnitură (orez sau cartofi), după cum și carnea ar putea proveni de la alte animale (păsări și nu numai), cu condiția ca timpii de călire/înăbușire să fie ajustați în mod corespunzător.
Cât despre vin, parcă un Chardonnay v-aș propune de data asta. Mai ales că sunt destule „din Lumea Nouă” cu suficiente note citrice, parcă special concepute pentru al nostru pui cu ciuperci, lămâie și busuioc.