Recenta intrare în vigoare pe teritoriul californian al unei legi care interzice vânzarea de foie gras (în numele „bunăstării animalelor”) a determinat deja o replică din partea franceză. Recent, Philippe Martin, președintele Consiliului General din Gers, a cerut restaurantelor și magazinelor de vin din Franța ca, în semn de protest, să nu mai vândă vinuri californiene.
Martin, care este și deputat de Gers, a cerut „tuturor patronilor de restaurante și negustorilor de vin să retragă de la vânzare, în caz că le au în ofertă, vinurile care provin din California, și aceasta până ce legea care interzice vânzarea de foie gras în respectivul stat american nu va fi și ea retrasă”.
Profesioniștii francezi din domeniu au cerut săptămâna trecută guvernului francez să intervină, arătând că respectiva lege californiană este în contradicție cu reglementările Organizației Mondiale a Comerțului.
„Chiar dacă efectele economice sunt minime, decizia Californiei cauzează un prejudiciu din punctul de vedere al imaginii”, a subliniat pentru AFPMarie-Pierre Pé, delegata generală a organizației interprofesionale a producătorilor de foie gras (Cifog).
Nu putem să lăsăm lucrurile să meargă de la sine fără să ne revoltăm, pentru că respectăm fiziologia animalului, a mai spus ea, adăugând că esofagul rațelor și gâștelor este unul elastic, spre deosebire de cel al oamenilor.
Legea care tocmai a intrat în vigoare în California a fost votată în 2004 (pe când guvernator era Arnold Schwarzenegger), la inițiativa asociațiilor și politicienilor care susțin că îndoparea (gavajul) reprezintă o tortură. Ea lăsa producătorilor o perioadă de grație de șapte ani pentru a putea găsi o alternativă.
Gers este un departament din regiunea Midi-Pyrénées, cunoscut, printre altele, pentru producția de foie gras. În 2005 se situa pe locul al III-lea în clasamentul departamentelor franceze producătoare, cu 2.059 de tone, după Landes (4.794 t) și Pyrénées-Atlantiques (2.947 t).