• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

California interzice vânzarea de foie gras, francezii vor să boicoteze vinurile californiene

Jul 04, 2012 costachel Știri 0


Foie gras

Recenta intrare în vigoare pe teritoriul californian al unei legi care interzice vânzarea de foie gras (în numele „bunăstării animalelor”) a determinat deja o replică din partea franceză. Recent, Philippe Martin, președintele Consiliului General din Gers, a cerut restaurantelor și magazinelor de vin din Franța ca, în semn de protest, să nu mai vândă vinuri californiene.

Martin, care este și deputat de Gers, a cerut „tuturor patronilor de restaurante și negustorilor de vin să retragă de la vânzare, în caz că le au în ofertă, vinurile care provin din California, și aceasta până ce legea care interzice vânzarea de foie gras în respectivul stat american nu va fi și ea retrasă”.

Profesioniștii francezi din domeniu au cerut săptămâna trecută guvernului francez să intervină, arătând că respectiva lege californiană este în contradicție cu reglementările Organizației Mondiale a Comerțului.

„Chiar dacă efectele economice sunt minime, decizia Californiei cauzează un prejudiciu din punctul de vedere al imaginii”, a subliniat pentru AFP Marie-Pierre Pé, delegata generală a organizației interprofesionale a producătorilor de foie gras (Cifog).

Nu putem să lăsăm lucrurile să meargă de la sine fără să ne revoltăm, pentru că respectăm fiziologia animalului, a mai spus ea, adăugând că esofagul rațelor și gâștelor este unul elastic, spre deosebire de cel al oamenilor.

Legea care tocmai a intrat în vigoare în California a fost votată în 2004 (pe când guvernator era Arnold Schwarzenegger), la inițiativa asociațiilor și politicienilor care susțin că îndoparea (gavajul) reprezintă o tortură. Ea lăsa producătorilor o perioadă de grație de șapte ani pentru a putea găsi o alternativă.

Gers este un departament din regiunea Midi-Pyrénées, cunoscut, printre altele, pentru producția de foie gras. În 2005 se situa pe locul al III-lea în clasamentul departamentelor franceze producătoare, cu 2.059 de tone, după Landes (4.794 t) și Pyrénées-Atlantiques (2.947 t).

S-ar putea să vă intereseze și:

Canapele cu foie gras si mereCanapele cu foie gras și mere Vinurile Weintor MildCurtea de Justiție a UE interzice vinurile „sănătoase” Consum vin bere FranțaFrancezii sunt premianți la vin și repetenți la bere Vinokurov ArmagnacArmagnac, Vinokurov și d’Artagnan

  • California, ficat, foie gras, Franta

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved