Cunoscutul ciclist cazah, Alexandru Vinokurov, va fi primit în „Compania muschetarilor Armagnac”. O confrerie gasconă care număra deja, în rândul membrilor săi, mai multe personalități celebre.
Dacă tot se spune că, la ciclism, „nu se merge cu apă plată”, proaspătul campion olimpic de la Londra a decis să recunoască: da, este un mare iubitor al celebrului distilat din zona gasconă. Așa că va fi primit sâmbătă în „Compagnie des mousquetaires d’Armagnac”, în cadrul unei ceremonii la care vor lua parte 450 de invitați. Evenimentul va avea loc în orașul Condom (cunoscut și sub numele de Condom-en-Armagnac), care face parte din departamentul Gers (regiunea Midi-Pyrénées).
Senatorul de Gers, Aymeri de Montesquiou, căpitanul „companiei” și descendent al unul văr primar de-al lui d’Artagnan, a declarat:
„Există, cu siguranță, ceva din d’Artagnan în Vinokurov. D’Artagnan era un om foarte simpatic, un câștigător, un atacant, și la fel este și Vinokurov.”
Din „Compania muschetarilor Armagnac” fac deja parte, printre alții, prințul Albert de Monaco, regele Carl Gustav al Suediei sau Leonardo di Caprio.
Și, pentru cei care nu știu prea multe despre acest celebru distilat gascon, să precizăm, foarte pe scurt, că armagnac-ul este o băutură asemănătoare cu coniacul. Se obține prin distilarea unor vinuri albe, făcute din soiuri specifice (ugni blanc, în primul rând, dar și baco blanc, blanc dame, colombard, folle blanche etc.), care nu sunt băute ca atare, ci sunt destinate exclusiv producției de armagnac. Chiar dacă unele soiuri de struguri sunt roșii, vinificarea se face întotdeauna „în alb”, pentru că taninii ar da armagnac-ului o astringență neplăcută. După distilare, urmează o „învechire” în butoaie de stejar, care durează, de obicei, de la 7 ani în sus.