Bun, partea cu ananas la grătar din titlu presupun că n-are nevoie de explicații, dar oare ce-o fi aia Butterscotch? Apoi Butterscotch, iubiți comeseni, este de fapt un tip de semipreparat pentru dulciuri, asemănător cumva cu mai cunoscutul, la noi, Toffee, numai că zahărul se fierbe, nu se caramelizează, iar produsul final este mai moale. E o rețetă veche (în orașul englez Doncaster se făcea butterscotch încă din 1817) și nu prea se știe de unde-i vine numele (sigur n-a fost niciun scoțian implicat!). Dar, în fine, asta contează probabil mai puțin, ideea e că termenul a devenit cumva generic și se referă la aroma oferită de combinația celor două elemente obligatorii (oricare altul intrând automat la opționale), adică zahărul brun și untul. Iar un exemplu îl constituie, firește, rețeta care urmează.
Așadar, în primul rând ne trebuie
1 ananas,
ceva ulei vegetal (unul perfect neutru, cum ar fi cel de porumb) sau, mai bine, unt topit.
Pentru sosul Butterscotch adăugăm
60 g unt, 120 g zahăr brun, 120 ml smântână, 1 linguriță de esență de vanilie, 1/2 linguriță de sare (de mare, că suntem în Anglia!),
iar pentru servit pregătim încă
120 ml smântână, 120 ml iaurt gras
cam 300 g biscuiți, sfărâmați mare (alegeți-i pe cei care vă plac mai mult).
Mai întâi sosul: topiți untul într-o crăticioară cu fundul gros, adăugați zahărul și smântâna. Amestecați non stop și lăsați amestecul să fiarbă 3 minute. Stingeți focul, adăugați sarea și vanila, după care treceți la capitolul ananas.
Curățați-l, scoateți-i „ochii”, tăiați-l în sferturi, pe lung, eliminați partea dură și tăiați-l apoi în felii de vreo 3 cm. Încingeți grătarul de pus pe aragaz, ungeți-l cu grăsimea aleasă și frigeți ananasul până se rumenește ușor (nu mai mult!). Lăsați-l la scurs pe șervețele. A, și dacă n-aveți grătarul respectiv, o să meargă și o tigaie antiaderentă, încinsă pe sec (dar nu uitați să ungeți feliile de fruct).
În fine, amestecați într-un bol smântâna și iaurtul, puneți ananasul (cald) pe farfurii, acoperiți-l cu mix-ul lactat, stropiți-l cu sosul Butterscotch (tot cald) și presărați biscuiții mărunțiți. Atât.
Ce turnăm în paharele de lângă acest ananas la grătar? În clipa asta poftesc la un anumit Muscat, dar n-aș refuza nicidecum vreo Tămâioasă autohtonă. Oricum, cred c-ați înțeles ideea, un vin demisec ori demidulce, aromat și răcit corespunzător, cam asta-i fișa postului.
daca ma intrebai pe mine,insuficient culturalizata culinar,m-as fi gandit la sos cu scotch whiskey .dar uite ca e un desert neasteptat! fara scotchul meu ,din pacate.
mai nou am dileme legate de smantana : e dulce de gatit sau smantana neaosa ?
La smantana de se fierbe cu zaharul, poate fi de gatit, in timp ce aia proaspata e musai „normala”. Altminteri, si eu ma asteptam sa gasesc langa unt si scotch-ul. Dar o crema de whisky alaturi tot ar merge 🙂
daca ma intrebai pe mine,insuficient culturalizata culinar,m-as fi gandit la sos cu scotch whiskey .dar uite ca e un desert neasteptat! fara scotchul meu ,din pacate.
mai nou am dileme legate de smantana : e dulce de gatit sau smantana neaosa ?
La smantana de se fierbe cu zaharul, poate fi de gatit, in timp ce aia proaspata e musai „normala”. Altminteri, si eu ma asteptam sa gasesc langa unt si scotch-ul. Dar o crema de whisky alaturi tot ar merge 🙂