• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Ananas la grătar cu sos Butterscotch

Mar 12, 2011 costachel Rețete, Rețete de dulciuri, Rețete lacto-vegetariene 2


Ananas la grătar cu sos Butterscotch

Bun, partea cu ananas la grătar din titlu presupun că n-are nevoie de explicații, dar oare ce-o fi aia Butterscotch? Apoi Butterscotch, iubiți comeseni, este de fapt un tip de semipreparat pentru dulciuri, asemănător cumva cu mai cunoscutul, la noi, Toffee, numai că zahărul se fierbe, nu se caramelizează, iar produsul final este mai moale. E o rețetă veche (în orașul englez Doncaster se făcea butterscotch încă din 1817) și nu prea se știe de unde-i vine numele (sigur n-a fost niciun scoțian implicat!). Dar, în fine, asta contează probabil mai puțin, ideea e că termenul a devenit cumva generic și se referă la aroma oferită de combinația celor două elemente obligatorii (oricare altul intrând automat la opționale), adică zahărul brun și untul. Iar un exemplu îl constituie, firește, rețeta care urmează.

Așadar, în primul rând ne trebuie

1 ananas,
ceva ulei vegetal (unul perfect neutru, cum ar fi cel de porumb) sau, mai bine, unt topit.

Pentru sosul Butterscotch adăugăm

60 g unt,
120 g zahăr brun,
120 ml smântână,
1 linguriță de esență de vanilie,
1/2 linguriță de sare (de mare, că suntem în Anglia!),

iar pentru servit pregătim încă

120 ml smântână,
120 ml iaurt gras
cam 300 g biscuiți, sfărâmați mare (alegeți-i pe cei care vă plac mai mult).

Mai întâi sosul: topiți untul într-o crăticioară cu fundul gros, adăugați zahărul și smântâna. Amestecați non stop și lăsați amestecul să fiarbă 3 minute. Stingeți focul, adăugați sarea și vanila, după care treceți la capitolul ananas.

Curățați-l, scoateți-i „ochii”, tăiați-l în sferturi, pe lung, eliminați partea dură și tăiați-l apoi în felii de vreo 3 cm. Încingeți grătarul de pus pe aragaz, ungeți-l cu grăsimea aleasă și frigeți ananasul până se rumenește ușor (nu mai mult!). Lăsați-l la scurs pe șervețele. A, și dacă n-aveți grătarul respectiv, o să meargă și o tigaie antiaderentă, încinsă pe sec (dar nu uitați să ungeți feliile de fruct).

În fine, amestecați într-un bol smântâna și iaurtul, puneți ananasul (cald) pe farfurii, acoperiți-l cu mix-ul lactat, stropiți-l cu sosul Butterscotch (tot cald) și presărați biscuiții mărunțiți. Atât.

Ce turnăm în paharele de lângă acest ananas la grătar? În clipa asta poftesc la un anumit Muscat, dar n-aș refuza nicidecum vreo Tămâioasă autohtonă. Oricum, cred c-ați înțeles ideea, un vin demisec ori demidulce, aromat și răcit corespunzător, cam asta-i fișa postului.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Ananas la gratar cu sos de mentaAnanas la grătar cu sos de mentă Default ThumbnailAnanas la tigaie cu sos de vin și miere Tartă cu ananas și cremă de migdale Cremă de ananas cu vin roșu

  • ananas, Anglia, desert, unt, vanilie, zahar brun

2 thoughts on “Ananas la grătar cu sos Butterscotch”

  1. pansy 13/03/2011 at 01:22

    daca ma intrebai pe mine,insuficient culturalizata culinar,m-as fi gandit la sos cu scotch whiskey .dar uite ca e un desert neasteptat! fara scotchul meu ,din pacate.
    mai nou am dileme legate de smantana : e dulce de gatit sau smantana neaosa ?

    Reply ↓
  2. costachel Post author14/03/2011 at 13:51

    La smantana de se fierbe cu zaharul, poate fi de gatit, in timp ce aia proaspata e musai „normala”. Altminteri, si eu ma asteptam sa gasesc langa unt si scotch-ul. Dar o crema de whisky alaturi tot ar merge 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • instapress.ro on Cotlet Wellington
  • Advertoriale on Începe Luna Vinului la Iași
  • fiji on Sărmăluțele-n foi de varză ale lui Păstorel
  • Instapress on Acest Festival din Palatul Culturii va rămâne, probabil, în analele evenimentelor de vin
  • Faude on Veniți la cultura vinului!

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved