• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Wasabi

Sep 03, 2011 costachel Dicționar de condimente, Dicționare 0


Foto: Wikipedia

Wasabi (Wasabia japonica, Cochlearia wasabi) face parte din familia Brassicaceae, alături de varză, hrean și muștar. Mai este cunoscut și sub denumirea de hrean japonez, în timp ce hreanul este denumit în Japonia seiyō wasabi (wasabi occidental). Totuși, gustul său este considerat ca fiind mai apropiat de cel al muștarului.

Se cultivă foarte greu și nu crește spontan decât în Japonia și în Insula Sahalin. Din acest motiv, prețul său este foarte ridicat (între $150 și $200 kilogramul), așa că, de cele mai multe ori, produsele industrializate (pastă, pudră) conțin prea puțin (sau chiar deloc) wasabi, ci doar hrean, semințe de muștar și coloranți. De altfel, în Japonia există și o denumire specială pentru condimentul autentic (și proaspăt), hon-wasabi.

Iuțeala lui se deosebește de cea a ardeiului iute prin faptul că, spre deosebire de capsaicina din ardei, nu irită papilele gustative, vaporii emanați în urma prelucrării (radere, zdrobire) iritând căile nazale. Fiind însă vorba despre arome volatile, iuțeala dispare repede din gură, iar wasabi preparat trebuie pus în recipiente etanșe sau consumat imediat, pentru că aromele se pierd după maximum 15 minute.

Wasabi este cel mai des întâlnit ca un condiment în sushi și sashimi, dar mai este folosit și pentru condimentarea altor feluri de mâncare, de obicei pește sau carne.

Mai rar, sunt folosite și frunzele, care pot fi proaspete, murate în oțet cu sare sau fierte și servite cu sos de soia.

Din punctul de vedere al preparării, după curățare, rădăcina de wasabi se dă pe o răzătoare fină, numită oroshigane (vezi poza), iar în anumite restaurante, clientul face singur această operație. În ce privește produsele industrializate, dacă pasta se folosește ca atare, praful se amestecă cu apă.

Deși se consideră că nu trebuie amestecat niciodată cu sosul de soia, care-i denaturează gustul (cele două trebuind să fie servite separat), există totuși și o excepție, wasabi-joyu, un sos format din mixarea celor două ingrediente.

Și, ca o utilizare mai neobișnuită, dar modernă și din ce în ce mai populară, trebuie amintită înghețata de wasabi.

În alte limbi: wasabi, raifort japonais (fr.), wasabi, japanese horseradish (eng.), wasabi, ravanello giapponese (it.), wasabi (sp.), wasabi, japanischer meerrettich, wassermeerrettich (germ.).

S-ar putea să vă intereseze și:

Moda de toamnă-iarnă adaugă în ciocolată tutun, Roquefort, Worcester Sauce, wasabi… Radacini de hreanHrean Șofran Hrean în oțet

  • condimente, dictionar, wasabi

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved