• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Hrean

Sep 17, 2010 costachel Dicționar de condimente, Dicționare 6


Armoracia rusticana. Se utilizeaza in principal radacina, data prin razatoare (proaspata sau conservata), dar si frunzele sunt uneori folosite, in salate, mancaruri (incercati sarmalutele in frunze de hrean!) sau muraturi.

Altminteri, este unul dintre cele mai vechi condimente cunoscute. Despre importanta lui in perioada antica este relevanta expresia, atribuita Oracolului din Delphi, “Ridichea valoreaza greutatea ei in plumb, sfecla in argint iar hreanul in aur”. Se spune ca era cunoscut in Egipt inca din perioada Exodului, Apollo fiind acela care l-ar fi adus in Grecia, iar de aici a urmat raspandirea in intreaga lume. Totusi, o varianta mai apropiata de adevar pare a fi aceea ca navalirile slavilor ar fi stat de fapt la baza raspandirii acestei plante cu mari virtuti, atat gastronomice, cat si medicinale.

Limitandu-ne insa doar la bucatariile noastre, trebuie mentionate in primul rand aperitivele, hreanul intrand bucuros in compozitia maionezelor si mustarurilor, dar si, combinat de obicei cu smantana (care are rolul sa-l mai tempereze), ofera multe sosuri “de hrean” (o varianta excelenta gasiti aici). Se mai impaca foarte bine cu sfecla rosie si merele, e perfect pentru carnurile reci, fie ele sub forma de rasol, friptura sau in salata, cunoscatorii il apreciaza proaspat ras intr-o ciorba de burta fierbinte, iar rolul sau de conservant, dublat de aroma si gustul pe care le ofera, il trimite direct printre muraturi, fie ele in saramura sau in otet.

Iar amatorii de Bloody Mary stiu ca nu e bine sa uiti de hrean nici macar cand vine vorba de bauturi.

In alte limbi: raifort (fr.), horseradish (eng.), rafano (it.), rábano picante (sp.), meerrettich (germ.)

S-ar putea să vă intereseze și:

Crema de branza cu hreanCremă de brânză cu hrean Default ThumbnailSos de smantana cu hrean Hrean în oțet Somon la cuptor cu piure de cartofi si hreanSomon la cuptor cu piure de cartofi și hrean

  • Armoracia rusticana, condimente

6 thoughts on “Hrean”

  1. cofi 17/09/2010 at 11:53

    In special, in afara de rasoluri si Bloody Mary, eu il apreciez cel mai tare cand sunt racita, ca acum, si pun o lingura de hrean ras in supa de pasare.Daca nici asta nu te ajuta, e de rau.
    Hreanul este o planta medicinala cu niste proprietati curative importante in sinuzite si bronsite.

    Reply ↓
  2. Costachel 17/09/2010 at 11:58

    Perfect de acord, dar daca ma apucam sa scriu si despre proprietatile medicinale, nu cred ca mai terminam textul, si oricum sunt altii mult mai priceputi decat mine pe subiectul asta. Drept pentru care nu pot sa mai zic altceva decat multa sanatate! 🙂

    Reply ↓
  3. cofi 17/09/2010 at 12:55

    Eu iubesc hreanul, il mananc si cand nu sunt racita, e unul din lucrurile alea despre care nu-ti dai seama cum s-a insinuat in viata ta, cand eram copil nu-mi placea si apoi, cu timpul, am ajuns sa-l pun eu in otet cu ochii in lacrimi.
    Lasand la o parte contributia lor la muraturi care sunt printre favoritele mele.

    Reply ↓
  4. traian 17/09/2010 at 19:24

    Si mie imi place in muraturi…a doua zi…

    Reply ↓
  5. traian 17/09/2010 at 19:26

    Serios vorbind, contine mici cantitati de Arsen (antibiotic total), care ajuta la raceli, gripe, si viermi intestinali

    Reply ↓
  6. Costachel 17/09/2010 at 19:27

    Hreanul sau muraturile? A doua zi, adica… 😀

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved