La fel ca și iubitorii vinului, amatorii de ciocolată formează și ei un grup de pasionați, care căută mereu arome noi, organizează degustări și caută asocieri gastronomice cât mai reușite.
Aromele subtile din ciocolată au ajuns să fie apreciate precum complexitatea unui vin bun, spune Paul A. Young, proprietarul buticurilor cu același nume din Londra și autorul volumului Adventures with Chocolate, recent premiată ca fiind Best Chocolate Book in the World. Consumatorii încep să-și pună tot mai multe întrebări despre proveniența boabelor de cacao, cine le cultivă, cine le procesează, dacă sunt sau nu chimizate etc.
„La nivel global, o mulțime de oameni devin micro-experți în ciocolată și caută autenticitatea”, spune el într-un interviu acordat AFP/Relaxnews.
Young a mai afirmat că vede o creștere semnificativă a interesului pentru înțelegerea nuanțelor și misterelor ciocolatei. Sporește îndrăzneala și apar tot mai multe ciocolate speciale, care folosesc baza de cacao ca pe un vehicul pentru arome noi. Și, la fel ca în cazul restaurantelor și patiseriilor, se acordă o importanță aparte ingredientelor locale și de sezon.
Plus că, la fel ca și la vin, contează terroir-ul. Astfel, pentru că în Ecuador plantațiile de cacao conviețuiesc cu cele de banane și mango, ciocolata din zonă va împrumuta aromele acestor fructe. În schimb, cea provenită din Madagascar este mai acidă și se asociază foarte bine cu fructele roșii.
Pentru sezonul toamnă-iarnă, Young a pregătit bomboanele de ciocolată Smoky, al căror gust este îmbogățit cu whisky Lagavulin, vechi de 16 ani, tutun Black Cavendish, ceai chinezesc Lapsang Souchon, scorțișoară și cardamom.
Tot el propune și ciocolata The Cheeseboard, pentru care a parfumat-o cu Roquefort, alune de pădure și țelină. Și mai există în colecția lui alte arome de toamnă, care includ wasabi, coriandru, măr și Worcester Sauce.
Toate aceste creații vor fi lansate în premieră la sfârșitul acestei săptămâni, la Speciality Chocolate Fair, o secțiune a Speciality and Fine Foods Fair, eveniment care va începe duminică, la Londra, anunță Relaxnews, preluat de The Independent.
În imagine, produse de ciocolată Paul A. Young, expuse la magazinul său din Soho.
In titlu a fost o greseala tampita de culegere, pe care am si remediat-o (multumesc frumos!). Cat despre Worcester-Worcestershire, sunt admise ambele variante (o dovada aici), cu precizarea ca, din cate stiu, varianta originala Lea & Perrins (achiziționata in 2005 de Heinz) este intotdeauna Worcestershire (iar mai multe detalii gasiti aici), in timp ce sosurile similare ale altor producatori folosesc ambele denumiri.
Si multumesc frumos pentru aprecierile implicite 🙂
Asa e, ambele sunt corecte, ca si eu imi mai scrantesc degetele scriind Worcestershire. nu spune si preturile pe acolo? Ca o ciocolata din aia cu Whiskey de 16 ani as incerca si eu. Exceptand ciocolata 🙂
e, eu cu dulciurile nu am legat prietenii, trageti si dvs concluzia 🙂 oricum e interesanta ideea cu articole, eu, cel putin, nu prea am rabdare sa citesc pe net tot ce apare asa ca sunt binevenite toate 🙂
sanatate si final de saptamana placut in continuare!
Va rog frumos, un pic de atentie, ca-i pacat de blogul asta: in titlu e “Worchester”, in text e “Worcester”, cind de fapt e “Worcestershire”.
In titlu a fost o greseala tampita de culegere, pe care am si remediat-o (multumesc frumos!). Cat despre Worcester-Worcestershire, sunt admise ambele variante (o dovada aici), cu precizarea ca, din cate stiu, varianta originala Lea & Perrins (achiziționata in 2005 de Heinz) este intotdeauna Worcestershire (iar mai multe detalii gasiti aici), in timp ce sosurile similare ale altor producatori folosesc ambele denumiri.
Si multumesc frumos pentru aprecierile implicite 🙂
Asa e, ambele sunt corecte, ca si eu imi mai scrantesc degetele scriind Worcestershire. nu spune si preturile pe acolo? Ca o ciocolata din aia cu Whiskey de 16 ani as incerca si eu. Exceptand ciocolata 🙂
Nu stiu preturile la ciocolate, dar o sticla de Lagavulin 16 Year Old costa între 40 și 45 de lire sterline. Nu mai transform în lei, că n-are rost 🙂
Am baut un Glenfiddich de 18 acum niste ani cu 60 de lei cinzeaca (nu mai transform in lire ca nu are rost 😀 )
Dar merita fiecare banut.
Multa sanatate si asteptam articole noi!
Multumesc frumos, asijderea! Si o nedumerire: articolele sa fie despre ciocolata sau despre whisky? 🙂
e, eu cu dulciurile nu am legat prietenii, trageti si dvs concluzia 🙂 oricum e interesanta ideea cu articole, eu, cel putin, nu prea am rabdare sa citesc pe net tot ce apare asa ca sunt binevenite toate 🙂
sanatate si final de saptamana placut in continuare!
Am ințeles, mulțumesc frumos și mătăluță asijderea 🙂