O conservă de toamnă/iarnă minunată și simplă, care ne oferă un hrean mai puțin nervos, absolut perfect pentru rasoluri, șunci sau ouă fierte (dar care poate fi adăugat și în salata de sfeclă, și într-o maioneză). Partea mai puțin plăcută e că să plângeți de o să vă sară cămașa de pe dumneavoastră (dar, pe de alta parte, o să vi se desfunde nasul). Oricum, una peste alta este, credeți-mă, un efort care merită făcut.
La 1 kg de hrean curățat vă trebuie 0,2 l oțet (de 9°) 0,4 l apă.
Principala problemă e, cum spuneam, datul hreanului pe răzătoarea mică dar, dacă aveți robot, vă veți da seama, încă o dată, ce investiție bună ați făcut (tot o să vă usture ochii, dar mai puțin și veți scăpa mult mai repede).
Înainte de a va apuca însă de operațiune, amestecați oțetul cu apa, dați totul într-un clocot, puneți un capac și lăsați sa se răcească.
Când ați terminat cu rasul hreanului, amestecați-l cu zeama și începeți sa îndesați în borcane mici, bine și cu forță (să nu rămână goluri de aer) până când iese lichidul la suprafață.
Puneți capacul și cu asta basta, ați terminat de pus hrean în oțet.
As vrea sa semnalez o problema referitor la robotul de bucatarie: l-am folosit pe al meu care a transformat hreanul in niste bucati foarte mici. Aroma nu s-a eliberat foarte bine si tot gustul borcanului a fost destul de slab ca intensitate si fad.
Bineinteles, asta cred ca depinde si de tipul robotului folosit, dar eu raman la razatoarea clasica. Nu-i asa, orice opera se face cu sacrificiu si in unele cazuri cu lacrimi 🙂
La mixerul meu, razatoarea mare e cam cat aia mica de la cea clasica. Din ce-mi spui, se pare ca am avut noroc :-). Culmea e ca unul din motivele pentru care mi-am luat mixerul a fost taman optimizarea procesului de facut hrean in otet!
Daca nu vreti sa va sara camasa de pe dumneavoastra de plans,atunci cand radeti hreanul,dupa ce l-ati curatat clatiti-l sub jet de apa,apoi scurgeti bine si puneti vasul cu radacinile de hrean in congelator,pentru 30 -45 min. In felul acesta rasul hreanului devine o placere ( fara lacrimi ). Succes.
asta o sa incerc si eu dar sa stii ca vin cu reclamatii!! Ca mie nu-mi place ala lesinat!
Ma rog rasul tot nu e o placere ca deobicei in raschetez si unghiile, ca n-am cui delega aceasta sarcina ingrata!
Eu il conserv doar cu otet si sare. E nelipsit din frigiderul meu, ce-i drept sotul e responsabil cu rasul hreanului.
As vrea sa semnalez o problema referitor la robotul de bucatarie: l-am folosit pe al meu care a transformat hreanul in niste bucati foarte mici. Aroma nu s-a eliberat foarte bine si tot gustul borcanului a fost destul de slab ca intensitate si fad.
Bineinteles, asta cred ca depinde si de tipul robotului folosit, dar eu raman la razatoarea clasica. Nu-i asa, orice opera se face cu sacrificiu si in unele cazuri cu lacrimi 🙂
La mixerul meu, razatoarea mare e cam cat aia mica de la cea clasica. Din ce-mi spui, se pare ca am avut noroc :-). Culmea e ca unul din motivele pentru care mi-am luat mixerul a fost taman optimizarea procesului de facut hrean in otet!
Bun. Inseamna ca trebuie sa caut unul mai serios:)
Daca nu vreti sa va sara camasa de pe dumneavoastra de plans,atunci cand radeti hreanul,dupa ce l-ati curatat clatiti-l sub jet de apa,apoi scurgeti bine si puneti vasul cu radacinile de hrean in congelator,pentru 30 -45 min. In felul acesta rasul hreanului devine o placere ( fara lacrimi ). Succes.
Chiar am să-ncerc, mulțam 🙂
asta o sa incerc si eu dar sa stii ca vin cu reclamatii!! Ca mie nu-mi place ala lesinat!
Ma rog rasul tot nu e o placere ca deobicei in raschetez si unghiile, ca n-am cui delega aceasta sarcina ingrata!