Wasabi (Wasabia japonica, Cochlearia wasabi) face parte din familia Brassicaceae, alături de varză, hrean și muștar. Mai este cunoscut și sub denumirea de hrean japonez, în timp ce hreanul este denumit în Japonia seiyō wasabi (wasabi occidental). Totuși, gustul său este considerat ca fiind mai apropiat de cel al muștarului.
Se cultivă foarte greu și nu crește spontan decât în Japonia și în Insula Sahalin. Din acest motiv, prețul său este foarte ridicat (între $150 și $200 kilogramul), așa că, de cele mai multe ori, produsele industrializate (pastă, pudră) conțin prea puțin (sau chiar deloc) wasabi, ci doar hrean, semințe de muștar și coloranți. De altfel, în Japonia există și o denumire specială pentru condimentul autentic (și proaspăt), hon-wasabi.
Iuțeala lui se deosebește de cea a ardeiului iute prin faptul că, spre deosebire de capsaicina din ardei, nu irită papilele gustative, vaporii emanați în urma prelucrării (radere, zdrobire) iritând căile nazale. Fiind însă vorba despre arome volatile, iuțeala dispare repede din gură, iar wasabi preparat trebuie pus în recipiente etanșe sau consumat imediat, pentru că aromele se pierd după maximum 15 minute.
Wasabi este cel mai des întâlnit ca un condiment în sushi și sashimi, dar mai este folosit și pentru condimentarea altor feluri de mâncare, de obicei pește sau carne.
Mai rar, sunt folosite și frunzele, care pot fi proaspete, murate în oțet cu sare sau fierte și servite cu sos de soia.
Din punctul de vedere al preparării, după curățare, rădăcina de wasabi se dă pe o răzătoare fină, numită oroshigane (vezi poza), iar în anumite restaurante, clientul face singur această operație. În ce privește produsele industrializate, dacă pasta se folosește ca atare, praful se amestecă cu apă.
Deși se consideră că nu trebuie amestecat niciodată cu sosul de soia, care-i denaturează gustul (cele două trebuind să fie servite separat), există totuși și o excepție, wasabi-joyu, un sos format din mixarea celor două ingrediente.
Și, ca o utilizare mai neobișnuită, dar modernă și din ce în ce mai populară, trebuie amintită înghețata de wasabi.
În alte limbi: wasabi, raifort japonais (fr.), wasabi, japanese horseradish (eng.), wasabi, ravanello giapponese (it.), wasabi (sp.), wasabi, japanischer meerrettich, wassermeerrettich (germ.).