• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Fetească Neagră La Cetate, Crama Oprișor, 2012

Jun 05, 2015 costachel Băuturi, Vinuri 0


Fetească Neagră La Cetate, Crama Oprișor, 2012

Că sunt un vechi fan al soiurilor prefiloxerice românești, cu siguranță că nu trebuie să vă mai repet. Și da, recunosc, că tot vorbim acum despre o Fetească Neagră, în cazul Feteștilor (mai ales Albe, dar și Negre) prefer variantele mai puțin (spre deloc) machiate. Feciorelnice, adică. Fiindcă că e păcat, zic eu, să ascunzi inefabilul acestor vinuri sub arome de lemn ori alte cele. Dar, desigur, e o părere absolut proprie și personală.

Pe de altă parte, însă, trebuie să recunosc că varianta 2012 din gama La Cetate a Cramei Oprișor mi-a plăcut (chiar mai mult decât versiunea 2011). Dar nu neapărat ca Fetească Neagră, cât mai ales ca vin, pur și simplu.

Prima impresie olfactivă e de-a dreptul sobră, cu piele, ceva condimente și un strop de cacao. Abia mai apoi apar și fructele roșii, prunele și vreo două cireșe negre (și că veni vorba, chiar v-aș recomanda o aerisire de vreo jumătate de oră).

În lipsa „pauzei de respirație”, gustul vă va surprinde oarecum, fiind el sensibil mai prietenos decât lasă se se înțeleagă impactul olfactiv inițial. Fructele sunt cele deja menționate, vinul e catifelat, cu o aciditate suficientă și tanini moi (un pic cam mulți pentru gustul meu, dar deja am ajuns la concluzia că reprezint o minoritate…).

Finalul e destul de lung, cu un pic de ciocolată și vișine (din vișinată). Fiindcă da, e singurul moment în care alcoolul (14,5%) își ițește coada.

Cu ce-o însoțim? Păi, din punctul meu de vedere Feteasca Neagră La Cetate va acompania perfect un grătar de vită (eventual cu niscaiva sosuri de fructe roșii) sau niște sarmale bine parfumate cu afumătură.

A, și dacă tot am amintit versiunea 2011 a acestui vin, să vă mai spun că, la recent încheiatul IWCB de la București, Feteasca Neagră La Cetate 2013 a luat medalie de aur. Dar încă n-am gustat-o, așa că n-aș putea să vă mai spun și altceva…

(Visited 674 times, 1 visits today)

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Fetească Neagră La Cetate, Crama Oprișor, 2013Fetească Neagră La Cetate, Crama Oprișor, 2013 Fetească Neagră 2011 La Cetate, Crama OprișorFetească Neagră 2011 La Cetate, Crama Oprișor Arezan Fetească Neagră Roze M1 Crama Atelier 2012Arezan Fetească Neagră Roze M1 Crama Atelier 2012 Caloian Feteasca Neagra RoseNoua Fetească Neagră Rose din gama Caloian a Cramei Oprișor

  • Feteasca Neagra, Oprisor, vin

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Căutați prin site

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Cristina on Borș de fasole cu verdețuri de primăvară și sfeclă roșie
  • costachel on Castraveți cu ciuperci și smântână, recomandați de Julia Child
  • Magda Vieriu on Castraveți cu ciuperci și smântână, recomandați de Julia Child
  • 5 idei de sandwich-uri numai bune pentru călătoriile cu maşina • Natalia Dabija on Sos rémoulade
  • lacri on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

Top 3 astăzi

  • Afumături - tehnici de preparareAfumături – tehnici de preparare
  • Jambon de casă, în două varianteJambon de casă, în două variante
  • Pate de casa (din ficat si carne de porc)Pate de casa (din ficat si carne de porc)

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.Accept Read More
Privacy & Cookies Policy

Necessary Always Enabled

loading Cancel
Post was not sent - check your email addresses!
Email check failed, please try again
Sorry, your blog cannot share posts by email.