• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Fetească Neagră La Cetate, Crama Oprișor, 2013

Dec 28, 2015 costachel Băuturi, Vinuri 0


Fetească Neagră La Cetate, Crama Oprișor, 2013

Am mai zis-o și am s-o repet: Feteasca Neagră La Cetate se numără printre vinurile mele preferate. Am spus-o și despre varianta 2011, și despre cea 2012. Dar…

Dar varianta 2013 m-a impresionat un pic mai mult. Pentru că da, spre deosebire de versiunile anterioare, avem de-a face (punctul meu de vedere) cu o Fetească Neagră. Tipică, frumoasă și curată. Și nu e doar părerea mea, mi-au confirmat-o mulți la ultimul Cerc de Fetească din Iași, de la Conac. Însă asta a fost doar o paranteză, mai la vale vine doar opinia mea proprie și personală. Una care, desigur, este eminamente subiectivă. Fiindcă, dacă nu mă citiți de ieri, de azi, știți deja că-s absolut înnebunit după vinurile prefiloxerice, mai ales dacă-i vorba de Fetești.

În fine, închidem paranteza și trecem la treabă. Olfactiv, există o întreagă simfonie de fructe roșii, sprijinită pe aromele condimentate ale lemnului. Alcoolul iese un pic din corp la temperaturi mai ridicate, dar pe la vreo 10-12ºC sigur nu-s probleme.

Gustativ, există rotunjime, există catifelare, există eleganță. Ba chiar există și un pic de moliciune, care va fi numai bună pentru întovărășirea cu mâncăruri mai condimentate (hai, că-i sezonul, profitați!). Aromele date de lemn sunt foarte bine integrate, după cum există (obsesie personală, nu-i musai s-o luați în seamă!) și o boare de cireașă neagră, discretă și învăluitoare.

Postgustul, mediu spre lung, vine în plus cu o nuanță de ciocolată amăruie cu vișine (habar n-am dacă există așa ceva, doar constat).

Ca o concluzie, e cea mai Fetească Neagră dintre cele din gama La Cetate pe care le-am gustat până acum. Și, cred, o să vă placă la nebunie atât alături de sarmale bine condimentate cu niscaiva afumătură printre straturi, dar și alături de alte cărnuri roșii.

Sau merită să vă bucurați doar de un pahar băut de plăcere, pur și simplu. Măcar ca să vă treceți la dicționar cam cum poate să arate o Fetească Neagră de Oltenia.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Fetească Neagră 2011 La Cetate, Crama OprișorFetească Neagră 2011 La Cetate, Crama Oprișor Fetească Neagră La Cetate, Crama Oprișor, 2012Fetească Neagră La Cetate, Crama Oprișor, 2012 Caloian Feteasca Neagra RoseNoua Fetească Neagră Rose din gama Caloian a Cramei Oprișor Arezan Fetească Neagră 2011Arezan Fetească Neagră, M1 Crama Atelier, 2011

  • Feteasca Neagra, Oprisor, vin

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved