• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Vinurile Tobia

Feb 15, 2009 costachel Băuturi, Mozaic, Prezentări, Vinuri 0


Despre degustarea de vinuri Tobia sper ca n-ati aflat doar de aici sau de prin presa, ci v-ati facut timp sa mergeti pana la magazinul Good Point pentru ca nasul si papilele dumneavoastra gustative sa-si poata face o impresie proprie si personala. Daca nu, ma vad nevoit sa va spun, cu destula parere de rau, ca ati pierdut. Am sa incerc mai la vale sa va ajut sa va faceti o impresie, insa cred ca va dati seama ca nu-i deloc aceeasi treaba. Si va mai spun un singur lucru: e pentru prima oara cand degust toate sortimentele unui producator si-mi plac, fara rezerve, de la primul pana la ultimul. Mai tinere sau mai vechi, de baut cu paharelul, paharul sau cana, albe, roze si rosii, ce mai, vinuri pentru toate gusturile. Si, ca sa n-avem vorbe: nu, textul asta nu e publicitar!

Vinuri albe

Viña Tobia Blanco 2007 (90% Viura, 10% Malvasia): tanar si foarte sprintar, de-am auzit vecini de degustare facand trimitere la Francusa! Genul de vin de baut cu cana (nu exagerati, totusi). Ca sa nu mai bag si eu deja enervanta trimitere la fructele de mare, va spun doar ca il puteti asocia cam la orice preparatie de pui si peste, mai ales daca in naratiune intervine si niscaiva mujdei, care sa trebuiasca stins repetat si metodic.

Oscar Tobia Blanco 2003 (50% Malvasia, 50% Viura): un „batranel“ care te pune in garda inca de la adulmecarea paharului. Gust foarte complex, genul de vin din care merita sa bei un pahar de placere, nu neaparat la masa. Dar cred ca s-ar descurca minunat langa un pui cu gutui (sau cu mere).

Alma de Tobia Blanco 2006 (50% Malvasia, 35% Viura, 15% alte soiuri): e varful de gama si si-a meritat pe deplin pozitionarea. Daca ar trebui sa-l definesc intr-un singur cuvant, acela e „rasat“. Un extraordinar vin pentru aperitive, oricat ar fi ele de complexe si de rafinate.

Vinuri roze

Viña Tobia Rosado 2007 (100% Garnacha): dupa ce-o sa-l gustati, o sa va dati seama ca „prospetime“ e un cuvant limitat. Tot cu cana (atentie: nu cu halba!) trebuie baut si el, mai ales impreuna cu mancarurile care trebuie musai inviorate (cum ar fi prajelile, de-un paregzamplu).

Alma de Tobia Rosado Fermentado en Barrica 2007 (85% Tempranillo, 15% alte soiuri): tot roze, tot 2007, dar o diferenta de la cer la pamant. Uitam de cana, trecem la paharel, si descoperim ca se potriveste de minune langa niste costite de miel umplute cu nuci si stafide (sa ma laud si eu oleaca, nu?)

Vinuri rosii

Viña Tobia Tinto 2007 (100% Tempranillo): un rosu vioi, robust si sincer, caruia nu i-as putea reprosa, la o adica, decat taninul nitel cam agresiv dupa gustul meu (moda, bat-o vina!). Insa pe chestia asta n-am sa-l recomand la carnuri rosii, cum ar spune buchea cartii, ci la orice friptura mai grasuta de porc, fie ea la gratar, tava ori tigaie. Iubire multiculturala la prima vedere urmat de mariaj perfect, sincer va spun!

Tobia Seleccion Tinto 2005 (85% Tempranillo, 15% alte soiuri): ei, aici ne intoarcem la carnurile rosii, pentru ca e un vin taman pentru ele. Dar preparate mai simplu, fiindca pentru cele elaborate urmeaza mai la vale varfurile de gama ale podgoriei la sectiunea „rosii“.

Oscar Tobia Tinto 2004 (90% Tempranillo, 10% alte soiuri): luati-o, daca vreti, ca pe o impresie personala, dar cand am degustat acest vin in mintea mea s-a facut repede prezenta ideea asocierii de nezdruncinat dintre acest vin si carnea de vanat. Dar cu conditia ca aceasta din urma sa nu fi fost tinuta de vreun ostrogot in bait, ca s-a dus naibii toata placerea. Mai bine mancati o branza bine maturata langa un paharel din vinul asta.

Alma de Tobia Tinto 2006 (90% Tempranillo, 10% alte soiuri): din nou vorbim despre varful de gama si e un vin despre care nu prea mai am cuvinte. Da, tot la carnuri rosii ar trebui si el luat in seama, dar cu o singura conditie: bucatarul sa fie mare mester. Ca daca rateaza mancarea, luati-va sticla cu dumneavoastra si beti-o in liniste fara nimic altceva (decat poate cu un patratel de ciocolata amaruie) Ca-i pacat ca o mancare nu prea reusita sa strice placerea unui pahar din acest vin minunat, a carui productie, intre noi fie vorba, e limitata la 7.200 de sticle.

S-ar putea să vă intereseze și:

Tobia Graciano, Rioja DOC, 2007 Tobia Blanco, Fermentado en Barrica, Rioja DOC, 2009 Campaneo Garnacha Tempranillo 2007 Zeta Punto Priorat, Grenache Blend, DOC, 2006La Provino, cu Frank Smulders MW, printre vinurile spaniole

  • degustari, Spania, Tobia, vin

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved