• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

La Provino, cu Frank Smulders MW, printre vinurile spaniole

Dec 12, 2012 costachel Băuturi, Vinuri 0


Frank Smulders la Provino

Poate cel mai așteptat moment de la Provino Iași 2012 a fost primul Wine Masterclass susținut de un Master of Wine (MW) în România. Adevărul e că nici nu știu când au trecut cele două ore și jumătate în care Frank Smulders MW ne-a purtat prin podgoriile spaniole, întorcând vinurile iberice pe toate fețele. Am aflat o grămadă de lucruri, de la istorie și legislație până la obiceiul spaniolilor de a bea vin cu cola (da, și ei!). N-am să vi le povestesc, desigur, pe toate aici; spațiu ar fi, la o adică, dar n-aș vrea să abuzez de răbdarea dumneavoastră. Așa că am să las deoparte secțiunea, să-i zicem, teoretică, și am să trec direct la partea practică. Adică la cele 9 vinuri cu care Frank Smulders a încercat să ne facă o micro-radiografie a viti-viniculturii spaniole. Că presupun că asta v-ar interesa mai mult, nu?

Somelierii OSR 2011

Însă, înainte de a trece la treabă, nu pot să nu mulțumesc și membrilor OSR 2011, cei care au asigurat o degustare fără cusur.

Mai întâi 2 vinuri albe…

Marques de Riscal Blanco, DO, 2009

Marqués de Riscal Blanco, DO, 2009

Un vin din podgoria Rueda, cupaj de Verdejo și Viura. Culoare galben pai strălucitoare, cu ușoare sclipiri verzui. Nasul întâlnește o explozie aromatică (rotundă, totuși), cu fructe exotice, gutui, grepfrut, piersici, parcă și fenicul. O aciditate destul de bună dă prospețime unui gust cumva mai cuminte (față de nebunia introductivă). Un postgust cam scurt, ușor amărui (specific pentru Verdejo, din câte am înțeles).

Martin Codax Albarino, DO, 2011

Martín Códax Albariño, DO, 2011

Cel de-al doilea alb e făcut, după cum o indică și numele, din Albariño, și provine din podgoria Rias Baixas. Culoare galben pai strălucitoare, chiar un pic spre lămâie. Alcoolul a ieșit un pic dintr-un nas altminteri frumos, cu note ierboase, plus mere verzi și ceva citrice (din nou grepfrut). Gustul vine foarte bine în prelungire, oferind un vin proaspăt, cu o aciditate zdravănă și un corp destul de solid. Postgustul e din nou cam scurt.

… apoi 7 vinuri roșii

Zeta Punto Priorat, Grenache Blend, DOC, 2006

Zeta Punto Priorat, Grenache Blend, DOC, 2006

Primul vin roșu, din podgoria Priorat, a fost un cupaj de Grenache (mă rog, Garnacha) și Cabernet Sauvignon. Culoare roșie nu foarte închisă, cu ușoare tente cărămizii. Un nas interesant, cu condimente, vișine (din vișinată), puțină ciocolată și, din păcate, cu un alcool care iese ușor din corp. Gustul vine frumos în prelungire, cu precizarea că vișinele se înviorează. Un vin care, în ciuda unei bune acidități, e în primul rând catifelat, taninii sunt moi și fini. Postgust mediu și plăcut, ușor sărat, cu o amintire de ciocolată cu vișine (din nou din vișinată).

Torres Grans Muralles, DO, 2005

Torres Grans Muralles, DO, 2005

Un vin făcut de cunoscutul producător Torres în podgoria Conca de Barberà din nu mai puțin de 5 soiuri prefiloxerice: Garró și Samsó (despre care se credea că s-au pierdut definitiv), plus Garnacha, Mazuelo și Monastrell. Culoare roșu granat închis. O aromă sumbră și sobră, dominată de baric (condimente, vanilie, puțin fum). În schimb, taninii sunt fini și catifelați, aciditatea e bună și vinul are totuși prospețime, chiar dacă lemnul domină, totuși, fructele roșii (afine, coacăze roșii). Un postgust lung, cu aceleași fructe, plus o undă de cafea.

Marques de Grinon Petit Verdot, DO de Pago, 2006

Marqués de Griñón Petit Verdot, DO de Pago, 2006

Un Petit Verdot făcut de Marqués de Griñón în Dominio de Valdepusa (Castilla-La Mancha). Culoare destul de închisă, roșu granat. Un nas sobru, dur, chiar puțin închis. Tanini destul de zdraveni și ușor dulcegi (de unde și o senzație de lemn dulce). Un vin cu o aciditate medie, dominat de lemn, și ceva fructe roșii (afine). În rest condimente (piper, cuișoare), ierburi aromatice, fum, vanilie, parcă și un strop de tămâie. Postgustul e mediu spre lung și e dominat, din păcate, tot de lemn.

Campo Alegre Toro, DO, 2008

Campo Alegre Toro, DO, 2008

Din Castilla y León vine acest Tempranillo făcut de Bodega Burdigala. Un nas delicat (chiar un pic astupat) cu prune, cireșe negre, un praf de cacao și unul de piper. Taninii sunt rotunjiți și dulci, iar fructele roșii sunt cam „din dulceață”. Senzația dominantă e de catifea, inclusiv în postgustul mediu, dar bun. Și să mai precizez (doar pentru cei care nu știau acest amănunt) că Burdigala este numele antic al orașului Bordeaux.

Bodegas Y Vinedos Alion 2006

Bodegas Y Viñedos Alión, DO, 2006

Producătorul din spatele brandului Alión este Vega Sicilia, iar acest vin (Tempranillo) vine din Ribera del Duero. Culoarea e un roșu granat închis, cu ușoare inflexiuni cărămizii. Nasul, un pic astupat, vine cu lemn dulce, o idee de piele, puțină ciocolată și, din păcate, cu puțin alcool care iese din corp. Gustul e rotund, taninii sunt moi și dau o ușoară impresie de catifea. Sunt și ceva fructe roșii pe acolo (mai spre gem), din păcatea aciditatea s-a cam dus, așa că prospițimea tinde spre deloc. În schimb postgustul e lung, plăcut și o idee mineral.

Marques de Murrieta Rioja Reserva 2006

Marqués de Murrieta Rioja Reserva, DOC, 2006

Rioja a fost reprezentată mai întâi de Marqués de Murrieta, cu a sa Reserva, un Tempranillo, în principiu (mai exact 88%), „ajutat” de 7% Mazuelo, 3% Garnacha Tinta și 2% Graciano. Și în cazul său, ușoarele note cărămizii și-au făcut apariția, dar la vârsta lui e și normal. În nas apar, pe lângă niște prune (din magiun), cireșe negre, condimente și tutun. În gust apar și niște vișine (din vișinată), plus tanini destul de mulți, dar frumos rotunjiți. Un postgust lung, catifelat și cu o ușoară senzație de dulce a completat foarte bine cel mai bun vin (părere strict personală!) al degustării.

Remelluri Reserva, DOC, 2006

Remelluri Reserva, DOC, 2006

Al doilea vin din Rioja a fost acest cupaj de Tempranillo, Garnacha, Graciano, Viura și Malvasia, produs de Remelluri. Un nas destul de discret, chiar un pic astupat, dominat (și el!) de lemn, chiar dacă mai apar timid câteva fructe roșii. Corpul este destul de ușor și se sprijină tot pe tanini și mai puțin pe fruct sau aciditate. Postgustul, tot cam fără fructe, e însă lung și bun.

Frank Smulders

Cine e Frank Smulders

Frank Smulders MW este al doilea specialist în vin din Europa care a obtinut titlul de Master of Wine. Actualmente este Wine Director al Pühringer Group, responsabil pentru toate activitățile legate de vin din hotelurile Palais Coburg, Park Hotel Vitznau și Hotel Hertenstein, acestea deținând împreunã cea mai importantă colecție de vinuri la nivel mondial.

S-ar putea să vă intereseze și:

Crama Oprișor, printre prezențele marcante de la PROVINO Vinurile Budureasca, încă un punct de atracție la PROVINO 4 șampanii, 4 spaniole și revelația Clos des Colombes Campaneo Garnacha Tempranillo 2007

  • Albarino, Castilla y Leon, Conca de Barbera, Frank Smulders, Garnacha, Graciano, Petit Verdot, Priorat, Provino, Rias Baixas, Ribera del Duero, Rioja, Rueda, Spania, Tempranillo, Verdejo, vin, Viura

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved