Dec 12, 2012 costachel Băuturi, Vinuri 0
Poate cel mai așteptat moment de la Provino Iași 2012 a fost primul Wine Masterclass susținut de un Master of Wine (MW) în România. Adevărul e că nici nu știu când au trecut cele două ore și jumătate în care Frank Smulders MW ne-a purtat prin podgoriile spaniole, întorcând vinurile iberice pe toate fețele. Am aflat o grămadă de lucruri, de la istorie și legislație până la obiceiul spaniolilor de a bea vin cu cola (da, și ei!). N-am să vi le povestesc, desigur, pe toate aici; spațiu ar fi, la o adică, dar n-aș vrea să abuzez de răbdarea dumneavoastră. Așa că am să las deoparte secțiunea, să-i zicem, teoretică, și am să trec direct la partea practică. Adică la cele 9 vinuri cu care Frank Smulders a încercat să ne facă o micro-radiografie a viti-viniculturii spaniole. Că presupun că asta v-ar interesa mai mult, nu?
Însă, înainte de a trece la treabă, nu pot să nu mulțumesc și membrilor OSR 2011, cei care au asigurat o degustare fără cusur.
Marqués de Riscal Blanco, DO, 2009
Un vin din podgoria Rueda, cupaj de Verdejo și Viura. Culoare galben pai strălucitoare, cu ușoare sclipiri verzui. Nasul întâlnește o explozie aromatică (rotundă, totuși), cu fructe exotice, gutui, grepfrut, piersici, parcă și fenicul. O aciditate destul de bună dă prospețime unui gust cumva mai cuminte (față de nebunia introductivă). Un postgust cam scurt, ușor amărui (specific pentru Verdejo, din câte am înțeles).
Martín Códax Albariño, DO, 2011
Cel de-al doilea alb e făcut, după cum o indică și numele, din Albariño, și provine din podgoria Rias Baixas. Culoare galben pai strălucitoare, chiar un pic spre lămâie. Alcoolul a ieșit un pic dintr-un nas altminteri frumos, cu note ierboase, plus mere verzi și ceva citrice (din nou grepfrut). Gustul vine foarte bine în prelungire, oferind un vin proaspăt, cu o aciditate zdravănă și un corp destul de solid. Postgustul e din nou cam scurt.
Zeta Punto Priorat, Grenache Blend, DOC, 2006
Primul vin roșu, din podgoria Priorat, a fost un cupaj de Grenache (mă rog, Garnacha) și Cabernet Sauvignon. Culoare roșie nu foarte închisă, cu ușoare tente cărămizii. Un nas interesant, cu condimente, vișine (din vișinată), puțină ciocolată și, din păcate, cu un alcool care iese ușor din corp. Gustul vine frumos în prelungire, cu precizarea că vișinele se înviorează. Un vin care, în ciuda unei bune acidități, e în primul rând catifelat, taninii sunt moi și fini. Postgust mediu și plăcut, ușor sărat, cu o amintire de ciocolată cu vișine (din nou din vișinată).
Torres Grans Muralles, DO, 2005
Un vin făcut de cunoscutul producător Torres în podgoria Conca de Barberà din nu mai puțin de 5 soiuri prefiloxerice: Garró și Samsó (despre care se credea că s-au pierdut definitiv), plus Garnacha, Mazuelo și Monastrell. Culoare roșu granat închis. O aromă sumbră și sobră, dominată de baric (condimente, vanilie, puțin fum). În schimb, taninii sunt fini și catifelați, aciditatea e bună și vinul are totuși prospețime, chiar dacă lemnul domină, totuși, fructele roșii (afine, coacăze roșii). Un postgust lung, cu aceleași fructe, plus o undă de cafea.
Marqués de Griñón Petit Verdot, DO de Pago, 2006
Un Petit Verdot făcut de Marqués de Griñón în Dominio de Valdepusa (Castilla-La Mancha). Culoare destul de închisă, roșu granat. Un nas sobru, dur, chiar puțin închis. Tanini destul de zdraveni și ușor dulcegi (de unde și o senzație de lemn dulce). Un vin cu o aciditate medie, dominat de lemn, și ceva fructe roșii (afine). În rest condimente (piper, cuișoare), ierburi aromatice, fum, vanilie, parcă și un strop de tămâie. Postgustul e mediu spre lung și e dominat, din păcate, tot de lemn.
Campo Alegre Toro, DO, 2008
Din Castilla y León vine acest Tempranillo făcut de Bodega Burdigala. Un nas delicat (chiar un pic astupat) cu prune, cireșe negre, un praf de cacao și unul de piper. Taninii sunt rotunjiți și dulci, iar fructele roșii sunt cam „din dulceață”. Senzația dominantă e de catifea, inclusiv în postgustul mediu, dar bun. Și să mai precizez (doar pentru cei care nu știau acest amănunt) că Burdigala este numele antic al orașului Bordeaux.
Bodegas Y Viñedos Alión, DO, 2006
Producătorul din spatele brandului Alión este Vega Sicilia, iar acest vin (Tempranillo) vine din Ribera del Duero. Culoarea e un roșu granat închis, cu ușoare inflexiuni cărămizii. Nasul, un pic astupat, vine cu lemn dulce, o idee de piele, puțină ciocolată și, din păcate, cu puțin alcool care iese din corp. Gustul e rotund, taninii sunt moi și dau o ușoară impresie de catifea. Sunt și ceva fructe roșii pe acolo (mai spre gem), din păcatea aciditatea s-a cam dus, așa că prospițimea tinde spre deloc. În schimb postgustul e lung, plăcut și o idee mineral.
Marqués de Murrieta Rioja Reserva, DOC, 2006
Rioja a fost reprezentată mai întâi de Marqués de Murrieta, cu a sa Reserva, un Tempranillo, în principiu (mai exact 88%), „ajutat” de 7% Mazuelo, 3% Garnacha Tinta și 2% Graciano. Și în cazul său, ușoarele note cărămizii și-au făcut apariția, dar la vârsta lui e și normal. În nas apar, pe lângă niște prune (din magiun), cireșe negre, condimente și tutun. În gust apar și niște vișine (din vișinată), plus tanini destul de mulți, dar frumos rotunjiți. Un postgust lung, catifelat și cu o ușoară senzație de dulce a completat foarte bine cel mai bun vin (părere strict personală!) al degustării.
Remelluri Reserva, DOC, 2006
Al doilea vin din Rioja a fost acest cupaj de Tempranillo, Garnacha, Graciano, Viura și Malvasia, produs de Remelluri. Un nas destul de discret, chiar un pic astupat, dominat (și el!) de lemn, chiar dacă mai apar timid câteva fructe roșii. Corpul este destul de ușor și se sprijină tot pe tanini și mai puțin pe fruct sau aciditate. Postgustul, tot cam fără fructe, e însă lung și bun.
Frank Smulders MW este al doilea specialist în vin din Europa care a obtinut titlul de Master of Wine. Actualmente este Wine Director al Pühringer Group, responsabil pentru toate activitățile legate de vin din hotelurile Palais Coburg, Park Hotel Vitznau și Hotel Hertenstein, acestea deținând împreunã cea mai importantă colecție de vinuri la nivel mondial.