• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Unt cu trufe

Aug 04, 2013 costachel Mâncăruri cu trufe, Rețete, Rețete cu ciuperci, Sosuri calde 0


Unt cu trufe

Acest unt cu trufe este, evident, doar o variantă de unt aromatizat (mai multe găsiți aici). Însă merită cu prisosință, dacă mă-ntrebați pe mine, un text separat. Nu doar datorită gustului absolut deosebit și numeroaselor utilizări posibile, cât mai ales datorită faptului că, dacă n-ați aflat, contrar unor credințe înrădăcinate, se găsesc trufe și în pădurile noastre (ați auzit de Trufarii Carpaților?). Așa că, dacă e codrul fratele nostru, atunci trufele ne sunt automat un fel de nepoțele. De care se cuvine să avem grijă și să le prețuim așa cum se cuvine, nu?

Revenind la trufele noastre (mulțumesc, Marius!), notați că n-avem nevoie pentru acest unt cu trufe decât de

300 g unt,
1 trufă (40 g).

Faceți mai întâi toaleta trufei: frecați-o, cu o periuță, delicat, dar conștiincios, sub un jet subțire de apă. După ce a dispărut și ultimul firicel de pământ, uscați trufa cu hârtie absorbantă.  Tăiați-o feliuțe cât de subțiri (să știți că, dacă n-aveți sculă specială, puteți folosi, cum am făcut și eu, un dispozitiv special de curățat legume).

Tăiați untul (rece!) felii. Puneți într-un castron straturi alternative de unt și trufe (ultimul să fie de unt, să nu risipiți inutil aroma).

Lăsați totul în pace vreo două ore (poate și mai mult), să tragă untul cât mai bine aromele. Începeți apoi să frământați și să frecați totul cu o furculiță, până când obțineți o cremă precum cea din fotografia de mai sus. Și trebuie să vă spun în acest moment că, la fel cam ca la toate preparatele de acest gen, untul trebuie să fie de cea mai bună calitate (cine a frecat vreodată un unt mai „dietetic” și a văzut cât zer apare știe la ce mă refer).

Transferați compoziția obținută pe o coală de pergament (hârtie de copt), faceți un sul cât mai omogen (cam 3 cm diametru, să zicem) și puneți totul la frigider, unde trebuie să stea măcar vreo 12 ore. După care, faceți ce vreți cu el, inclusiv (sau mai ales) să-l băgați în congelator, să vă puteți bucura de el cât mai mult timp.

Puteți folosi untul ăsta în varii moduri, limitate doar de imaginația dumneavoastră. De pildă să parfumați cu unt cu trufe niște paste proaspete, să-l puneți peste cartofi fierți sau copți, să ungeți feliuțe de pâine prăjită sau să-l folosiți pentru aperitive mai sofisticate și așa mai departe.

Trufe

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Paste cu trufePaste cu trufe Rizoto cu trufeRizoto cu trufe Trufe de ciocolata neagraTrufe de ciocolată neagră Trufe de ciocolata cu lapteTrufe de ciocolată cu lapte

  • sos, trufe, unt

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved