Cred că nu mai trebuie să vă precizez că rețeta de paste cu trufe care urmează este una foc de simplă. Fiindcă, evident, n-are rost să ne complicăm prea mult: e clar că trufele trebuie să fie vedetele absolute din farfurie și nu trebuie decât să le oferim un acompaniament cât mai pașnic și mai elegant pentru a le pune în valoare.
Așa că n-avem nevoie, pentru două persoane, decât de
200 g paste (tagliatelle, de pildă), 50 g unt, 200 g smântână, 1 trufă, sare.
Fierbeți pastele în apă sărată. Cât timp clocotesc, încingeți, la foc moale, untul (sărat un pic, să nu stropească). Adăugați smântâna, amestecați cât să omogenizați sosul.
Spălați bine trufa, cu o periuță, sub un jet subțire de apă. Tăiați-o felii cât de subțiri (cu un dispozitiv special sau cu unul pentru curățat legumele).
Puneți feliuțele de trufă în sosul de unt și smântână. Răsturnați deasupra pastele, fierte și bine scurse. Amestecați de câteva ori și serviți imediat.
Ca variantă (și mai simplă) puteți aromatiza pastele fierte cu unt de trufe și tot paste cu trufe se cheamă că ați obținut. În ambele cazuri, niște parmezan proaspăt ras deasupra n-are ce să strice, ba chiar dimpotrivă. Și nu cred că are rost să vă mai spun că merită să onorați trufele cu niște paste proaspete, preparate în casă, nu-i așa?
În ceea ce privește vinul, aici discuția e un pic mai complicată. Paradoxal sau nu, francezii recomandă de obicei la paste cu trufe un vin roșu (de obicei Syrah/Shiraz). În caz că-i alb, atunci zic de Bourgogne (adicătelea Chardonnay) sau Châteauneuf-du-pape. Din punctul meu (lejer patriotic) de vedere, mai bună ar fi o Fetească Albă, seacă, suavă și elegantă. Iar dacă-i să fie Chardonnay, apăi aș prefera o variantă ușor baricată, precum Chardonnay-ul 2012 Leat 6500 de la Crama M1 Atelier.
Update: un tertip tare bun mi-a comunicat între timp Marius („vinovatul” petru trufe, deci infinit mai priceput decât mine în domeniu): încălziți untul în cratiță (până se topește, nu mai mult), adăugați trufele, feliate sau rase, puneți capacul, stingeți focul și lasați totul deoparte un sfert de oră. După care puneți cratița din nou pe foc, adăugați pastele proaspăt scurse, urmează 2-3 minute de sotare și apoi faceți ce vreți: smântână, parmezan etc.