• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Paste cu trufe

Aug 06, 2013 costachel Mâncăruri cu trufe, Rețete, Rețete cu ciuperci 0


Paste cu trufe

Cred că nu mai trebuie să vă precizez că rețeta de paste cu trufe care urmează este una foc de simplă. Fiindcă, evident, n-are rost să ne complicăm prea mult: e clar că trufele trebuie să fie vedetele absolute din farfurie și nu trebuie decât să le oferim un acompaniament cât mai pașnic și mai elegant pentru a le pune în valoare.

Așa că n-avem nevoie, pentru două persoane, decât de

200 g paste (tagliatelle, de pildă),
50 g unt,
200 g smântână,
1 trufă,
sare.

Fierbeți pastele în apă sărată. Cât timp clocotesc, încingeți, la foc moale, untul (sărat un pic, să nu stropească). Adăugați smântâna, amestecați cât să omogenizați sosul.

Spălați bine trufa, cu o periuță, sub un jet subțire de apă. Tăiați-o felii cât de subțiri (cu un dispozitiv special sau cu unul pentru curățat legumele).

Puneți feliuțele de trufă în sosul de unt și smântână. Răsturnați deasupra pastele, fierte și bine scurse. Amestecați de câteva ori și serviți imediat.

Ca variantă (și mai simplă) puteți aromatiza pastele fierte cu unt de trufe și tot paste cu trufe se cheamă că ați obținut. În ambele cazuri, niște parmezan proaspăt ras deasupra n-are ce să strice, ba chiar dimpotrivă. Și nu cred că are rost să vă mai spun că merită să onorați trufele cu niște paste proaspete, preparate în casă, nu-i așa?

În ceea ce privește vinul, aici discuția e un pic mai complicată. Paradoxal sau nu, francezii recomandă de obicei la paste cu trufe un vin roșu (de obicei Syrah/Shiraz). În caz că-i alb, atunci zic de Bourgogne (adicătelea Chardonnay) sau Châteauneuf-du-pape. Din punctul meu (lejer patriotic) de vedere, mai bună ar fi o Fetească Albă, seacă, suavă și elegantă. Iar dacă-i să fie Chardonnay, apăi aș prefera o variantă ușor baricată, precum Chardonnay-ul 2012 Leat 6500 de la Crama M1 Atelier.

Update: un tertip tare bun mi-a comunicat între timp Marius („vinovatul” petru trufe, deci infinit mai priceput decât mine în domeniu): încălziți untul în cratiță (până se topește, nu mai mult), adăugați trufele, feliate sau rase, puneți capacul, stingeți focul și lasați totul deoparte un sfert de oră. După care puneți cratița din nou pe foc, adăugați pastele proaspăt scurse, urmează 2-3 minute de sotare și apoi faceți ce vreți: smântână, parmezan etc.

De-abia aștept să mai fac o dată paste cu trufe!

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Unt de trufeUnt cu trufe Rizoto cu trufeRizoto cu trufe Trufe de ciocolata cu lapteTrufe de ciocolată cu lapte Trufe de ciocolata neagraTrufe de ciocolată neagră

  • paste, smantana, tagliatelle, trufe, unt

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved