Nov 01, 2012 costachel Mozaic, Topuri 0
Folosind date oferite de Euromonitor, publicația BusinessWeek a realizat un top al celor mai vândute 25 de dulciuri din lume, anunță Huffington Post. Mai exact, un clasament al liderilor din fiecare țară în parte, ordonat în funcție de totalul vânzărilor. Un top dominat de giganți precum Mars, Cadbury, Nestlé, și Kraft, dar în care și-au făcut loc și producători regionali, precum ucrainenii de la Roshen ori israelienii de la Strauss Group, care au rezistat asaltului multinaționalelor și sunt lideri de piață în țările lor.
Producător: Mars Inc.
Vânzări anuale: $1,8 miliarde
Celebrele bomboane de ciocolată au fost inventate în 1941 de Forrest Mars și R. Murrie Bruce, care le-au și botezat după numele lor (da, asta înseamnă M&M, Mars&Murrie). Pe lângă M&M’s și gumele Wrigley, compania din Virginia mai produce Mars, Snickers și Dove. În plus, ea mai face și mâncăruri pentru animale (Pedigree și Whiskas).
Producător: Cadbury
Vânzări anuale: $852 milioane
În conformitate cu datele oferite de grupul Caobisco, britanicii se plasează pe locul al doilea în ceea ce privește consumul anual de ciocolată pe cap de locuitor: aproape 10 kg! Spre comparație, românii mănâncă mai puțin de 2 kg (mai exact, 1,9). Iar Dairy Milk este cea mai vândută ciocolată din lume. Conform producătorului, o tabletă la fiecare 2 secunde!
Producător: Kraft
Vânzări anuale: $733 milioane
Doar englezii mănâncă mai multă ciocolată în Europa decât germanii. Iar în Germania Milka își spulberă concurența. Ocupantul celui de-al doilea loc pe piață, Lindt, are vânzări mai mici de $500 de milioane. Și mai trebuie remarcat faptul că în Germania ciocolata domină autoritar consumul de dulciuri: primele 4 produse de top sunt tablete de ciocolată.
Producător: Cadbury
Vânzări anuale: $682 milioane
Fără să aibă, cel puțin la noi, gradul de notorietate al mărcilor de pe podium, Trident este cel mai vândut produs dulce din Brazilia. Și, după cum afirmă producătorul, este cea mai vândută gumă de mestecat din lume.
Producător: Meiji Seika Kaisha
Vânzări anuale: $479 milioane
Japonia se situează pe locul 5 în acest top cu ciocolatele Meiji. În ceea ce privește gama de produse, este probabil suficient să menționăm că, în 2004, compania a deschis la Tokio „100% Chocolate Café”. Un magazin în care iubitorii de ciocolată găsesc 56 de tipuri diferite, realizate cu cacao provenind din 18 țări. Printre arome se numără brânza, piperul, iasomia, busuiocul sau lămâia.
Producător: Wm.Wrigley Jr. Co (Mars Inc)
Vânzări anuale: $445 milioane
Guma de mestecat Orbit domină autoritar piața rusească a dulciurilor. Ca idee, produsul de pe locul al doilea, batoanele de ciocolată Alpen Gold, înregistrează vânzări anuale brute mai mici de $198 milioane.
Producător: Cadbury
Vânzări anuale: $354 milioane
Trident reapare în top, iar în Mexic există în Top 5 trei gume de mestecat!
Producător: Cadbury
Vânzări anuale: $318 milioane
Surprinzător sau nu, și francezii sunt mari amatori de gumă de mestecat (care a și devenit „le chewing gum”, nu mai e „pate a macher”). Dar victoria de pe această piață nu aparține producătorilor americani, cum poate ar fi fost firesc, ci vecinilor de peste Canalul Mânecii.
Producător: Perfetti Van Melle
Vânzări anuale: $313 milioane
Da, și italienii mestecă foarte multă gumă, dar o preferă pe cea făcută de producătorul italo-olandez Perfetti Van Melle. Care mai produce, printre altele, Mentos, AirHeads și Chupa Chups.
Producător: Hsu Fu Chi International
Vânzări anuale: $256 milioane
Paradoxal sau nu, China se plasează abia pe locul 10 în acest clasament. Lider de piață este un producător local, Hsu Fu Chi International, care oferă o gamă largă de produse, de la jeleuri și acadele până la ciocolată și bomboane. Anul trecut, fabricantul chinez a semnat un parteneriat cu Nestle.
Ca să nu lungim exagerat textul, iată pe scurt și ocupantele pozițiilor de la locul 11 până la locul 25:
11. Australia: Cadbury’s Dairy Milk (ciocolată, Cadbury, $197 millioane);
12. Polonia: Orbit (gumă de mestecat, Wrigley, $182 millioane);
13. Spania: Trident (gumă de mestecat, Cadbury, $151 millioane);
14. Cehia: Orion (ciocolată, Nestlé CZ, $142 milioane);
15. India: Cadbury’s Dairy Milk (ciocolată, Cadbury, $127 millioane);
16. Argentina: TopLine (gumă de mestecat, Arcor, $124 millioane);
17. Ucraina: Roshen (dulciuri asortate, Roshen Confectionary, $121 millioane);
18. Canada: Trident (gumă de mestecat, Cadbury, $105 millioane);
19. Chile: Ambrosoli (dulciuri asortate, Ambrosoli, $102 millioane);
20. Arabia Saudită: Galaxy* (baton de ciocolată, Mars, $95 millioane);
21. Israel: Elite (dulciuri asortate, Strauss Group, $93 millioane);
22. Africa de Sud: Beacon Sweets & Chocolates (dulciuri asortate, Tiger Brands, $69 millioane);
23. România: Orbit (gumă de mestecat, Wrigley, $64 millioane);
24. Columbia: Jet (ciocolată, Compania Nacional de Chocolates, $47 millioane);
25. Thailanda: Halls (bomboane medicinale, Cadbury, $29 millioane).
_____________
* În restul lumii, acest baton este cunoscut sub numele de Dove