May 24, 2012 costachel Băuturi, Distilate, Mozaic, Topuri 3
Începând din 2006, revista the dinks business realizează, împreună cu Intangible Business, un clasament al celor mai importante mărci din domeniul băuturilor alcoolice. Lista completă cuprinde 100 de branduri și a fost publicată, împreună cu metodologia de realizare a clasamentului, în numărul din luna mai al revistei.
Celebra votcă s-a menținut pe primul loc încă de la lansarea acestui top. Mai ales vânzările sprijină această poziție (24 milioane de cutii, în 130 de țări), chiar dacă aproximativ 80% din volumul lor este realizat în aproximativ 10% din totalul statelor lumii.
Dar Smirnoff se bucură și de o tradiție impresionantă: fondatorul, Piotr Smirnov, a început producția încă din 1860. Cât despre celebritate, ea este în afara oricărei discuții, iar publicitatea și asocierea cu alte branduri celebre (seria filmelor cu James Bond este doar un exemplu) o sporesc în continuare. Pe deasupra, este o băutură care se pretează mix-urilor, așa că este prezentă pe piață într-un număr mereu în creștere de variante aromatizate și RTD (adică ready-to-drink, gen Smirnoff Ice).
Că această marcă se ține bine în ciuda crizei o demonstrează și faptul că, în 2011, vânzările au crescut cu 230.000 de cutii, ajungând până la totalul amintit mai sus, de 24 de milioane (încă departe, totuși, de recordul înregistrat în 2008, de 26,2 milioane).
Faimosul scotch se situează pe locul al doilea numai din cauza vânzărilor ceva mai mici (15,8 milioane de cutii). În special, Johnnie Walker a reușit să ajungă la o imagine perfectă, în ciuda volumelor imense, printr-o perfectă „etajare” a gamelor. Folosind etichete colorate diferit (de la roșu până la albastru) a creat o linie perfectă de la entry point-ul accesibil până la top end-ul aspirațional (care va fi, totuși, modificată în acest an: vor dispărea Green și Gold, vor apărea Gold Label Reserve și Platinum Label). În plus, este într-adevăr o marcă globală, prezentă practic pe toate piețele lumii. Sloganul „keep walking”, sugerând progresul necontenit, este cunoscut peste tot, iar schimbarea părții grafice, în funcție de particularitățile culturale ale fiecărei regiuni, s-a dovedit a fi deosebit de inspirată.
Investițiile, inovațiile și adaptabilitatea au dus la o creștere explozivă a vânzărilor în 2011 (un plus de 1,5 milioane de cutii); creșteri notabile au fost înregistrate în China (unde aproape a prins din urmă liderul Chivas Regal), și Brazilia, datorită schimbării regimului taxelor, ceea ce a favorizat vânzările de Johnnie Walker Black Label, pe o piață care aparținuse până atunci lui Red Label.
Un brand cu o istorie bogată, fondat în anii 1830 de către Facundo Bacardi, un negustor spaniol de vinuri emigrat în Cuba. Este una dintre cele mai „mixabile” băuturi din lume și e oferită într-o multitudine de arome și combinații, al căror număr sporește neîncetat. Bacardi este o prezență atât de dominantă în lumea romului încât are puterea să dicteze întregii categorii direcțiile de urmat.
Totuși, celebritatea acestui rom pare să aparțină mai curând trecutului. Și chiar dacă vânzările au continuat neîncetat să crească (recordul, 19,6 milioane de cutii, a fost stabilit chiar în 2011), faptul că este dependent de piețele din SUA și Europa i-au scăzut punctajul, pierzând locul al II-lea ocupat anul trecut.
Poate și datorită faptului că și-a împrumut numele celebrului cocktail american, acest faimos vermut italian rămâne liderul categoriei sale și este greu de crezut că există în lume vreun bar serios căruia să-i lipsească din raft o sticlă de Martini.
Denumirea și-a luat-o de la distileria Martini & Rossi din Torino, unde a fost fabricat pentru prima oară, folosindu-se o rețetă din 1786, anul în care Antonio Benedetto Carpano a inventat vermutul modern.
Chiar dacă părea ușor în declin, în 2011 brandul a avut de câștigat atât de pe urma vânzărilor crescute (a ajuns la 16,3 milioane cutii), cât și datorită imaginii, care a crescut din nou, mai ales datorită promovării în seriale de mare succes, precum Totul despre sex și Mad Men.
Liderul categoriei coniac și-a sporit anul trecut vânzările cu 300.000 de cutii și a ajuns la un total de 4,5 milioane (mai mult cu 1,8 milioane decât rivalul Martell). Principalul său avantaj este că a devenit cel mai mare brand internațional de băuturi spirtoase din China, iar sporirea cererii din zona asiatică reprezintă actualmente principalul său vector de creștere.
La fel ca și Johnnie Walker, Hennessy oferă consumatorilor o gamă largă de variante, oferind acestora posibilitatea de a urca treptat pe scara prețurilor și calității (totuși, vânzările asiatice sunt centrate pe versiunile de top).
Din punctul de vedere al tradiției, este vorba despre un brand cu peste 200 de ani vechime, irlandezul Richard Hennessy înființându-și distileria din Cognac în 1765.
Celebra votcă și-a sporit vânzările (de la 10,4 milioane cutii în 2010 la 11,2 milioane în 2011), dar a pierdut un loc în top, nereușind să țină piept expansiunii asiatice reușite de Hennessy, în ciuda competitivității naturale a categoriei sale.
Poate mai mult decât Smirnoff, Absolut este celebră și prin variantele sale aromate (prima a fost Pepper, în 1986). În plus, există și gama de „orașe”, colecția cuprinzând în momentul de față New Orleans, Los Angeles, Boston, Brooklyn și „San Fran”. Anul acesta pe acestă listă a apărut și „Londra”, care a devenit astfel primul oraș european din serie.
Absolut a fost lansată în Suedia în 1879, dar a devenit cunoscută pe plan mondial abia 100 de ani mai târziu, în 1979. Iar în 2008 Pernod Ricard a cumpărat brandul, plătind statului suedez 5,63 miliarde de euro. Un preț considerat prea piperat de unii comentatori, dar care, mai ales având în vedere ultimele evoluții, se dovedește a fi unul justificat.
Jack Daniel’s și-a continuat ascensiunea și în 2011; un plus al vânzărilor de 400.000 de cutii a determinat ca faimosul Tennessee whiskey să atingă pentru prima oară pragul de 10 milioane de cutii vândute. Cu toate acestea, a pierdut un loc, tot datorită ascensiunii lui Hennessy, cauza fiind slaba sa prezență pe piața asiatică.
Consumatorii americani au fost cei care au asigurat această creștere, ajutată și de lansarea lui Jack Daniel’s Tennessee Honey, (un Old No.7 cu miere), la care s-a adăugat și prezența, în gama superioară, a lui Gentleman Jack. Totuși, baza o constituie tot tradiționalul Old No.7.
Imaginea sa puternică se bazează mai ales pe promovarea modalității sale tradiționale de producție, dar și pe popularizarea personalității fondatorului, Jasper Newton „Jack” Daniel (1846-1911).
Ca și Johnnie Walker, și acest celebru whisky a profitat, chiar dacă într-o mai mică măsură, de creșterea pieței asiatice (este în continuare liderul categoriei scotch pe piața chineză). Așa că vânzările de Chivas Regal au crescut cu 350.000 de cutii în 2011, ajungând la un total de 4,6 milioane cutii.
Succesul se bazează pe versiunea „12 years old” și pe o imagine excelentă, datorată în primul rând istoriei (Chivas Brothers a apărut în 1801), care este ajutată și de campaniile publicitare, precum recenta „Live with Chivalry”.
Captain Morgan a avut un excelent an 2011, înregistrând o creștere de 300.000 mii de cutii, ajungând la pragul de 9 milioane, bazându-se, ca și Jack Daniel’s, în primul rând pe piața din SUA.
Cel de-al doilea rom din acest top a fost botezat după Sir Henry Morgan (cca. 1635-1688), fostul corsar galez din Caraibe ajuns amiral al Flotei Regale britanice, iar campaniile de promovare se bazează, de cele mai multe ori, pe imaginea acestui personaj legendar. Sloganul a fost schimbat anul trecut (devenind„To Life, Love and Loot”) pentru a se potrivi mai bine acestei imagini „piraterești”, iar acțiunile publicitare sunt făcute deseori de „Morganettes” (promoterițe îmbrăcate în costume ce sugerează aceeași tradiție).
Scotch-urile au reușit să impună și un al treilea brand în acest top 10, grație excelentei performanțe înregistrate în 2011 de Ballantine’s, ale cărui vânzări au crescut cu 500.000 de cutii, ajungând la un total de 6,3 milioane. Un rezultat cu atât mai notabil cu cât, alături de Chivas Regal, și acest whisky face parte din portofoliul Pernod Ricard.
Și, la fel ca și în cazul Chivas, creșterile au venit mai ales din Asia, în primul rând din Coreea și Japonia, unde sortimentul de 17 ani vechime a reușit să-și creeze o nișă puternică și o prezență solidă în duty-free-uri. Concomitent, entry-level-ul de 3 ani s-a descurcat foarte bine în zona europeană, mai ales pe importanta piață spaniolă.
Baza imaginii o constituie, și în acest caz, bogata tradiție, care datează din 1827, anul în care George Ballantine și-a deschis magazinul de whisky în Edinburgh.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Alo, domnu’, pai asta e articol de miezul zilei? Putina mila.
Păi l-am scris dimineața ca să pot să beau și eu un pahar după aia 😀
Pentru alcoolici ordinari ,dar cu bani pe care nu-i merită. Mai bine ar face ceva bun și ar hrăni un copil. Dar viața e nedreapă uneori