• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Top 20 invenții alimentare. Votați!

Sep 20, 2012 costachel Mozaic, Topuri 0


Invenții alimentare

Există, în zilele noastre, atâtea invenții alimentare și gadgeturi culinare că nu mai știm ce să facem cu ele. Unele sunt chiar stupide (vor veni și exemplele, într-un text viitor), însă altele se dovedesc destul de utile pentru scurtarea timpului de preparare ori rapida înfrumusețare a farfuriilor și platourilor noastre.

Există însă și invenții cât se poate de serioase. Săptămâna trecută, Royal Society (Academia de Științe a Marii Britanii) a stabilit că frigiderul, pasteurizarea și conservarea au fost cele mai importante inovații din istoria alimentară a omenirii. Iar printre învinși s-au numărat destule invenții epocale, precum plasa de pescuit, plugul sau cuptorul.

Proiectul a fost inițiat de un grup de Royal Society Fellows (sub acest nume sunt cunoscuți membrii Royal Society), printre care și un laureat la Premiului Nobel, grup condus de Sir Peter Williams, cel care ocupă actualmente funcția de Royal Society Treasurer. Academicienii au plecat de la o listă de aproximativ 100 de invenții alimentare și au ajuns, prin eliminare, la cele 20 anunțate încă din titlu.

  • Prăjirea în baie de ulei

    https://www.costachel.ro/wp-content/uploads/slideshow-gallery/Prajire-in-baie-de-ulei.jpg

    Se consideră că prăjirea alimentelor în baie de ulei a fost inventată de vechii egipteni, în jurul anului 2500 î.Hr.

  • Cuptorul cu microunde

    https://www.costachel.ro/wp-content/uploads/slideshow-gallery/Cuptor-cu-microunde.jpg

    Cuptorul cu microunde a fost inventat de dr. Percy Spencer, pe baza tehnologiei radar. Primul exemplar a fost comercializat în 1947.

  • Butoiul

    https://www.costachel.ro/wp-content/uploads/slideshow-gallery/Butoaie.jpg

    Celții au fost, probabil, primii care au realizat butoaie similare cu cele de azi (doage de lemn strânse cu cercuri metalice, având la capete capace plate).

  • Dopul de plută

    https://www.costachel.ro/wp-content/uploads/slideshow-gallery/Dop-sampanie.jpg

    Deși vechii greci astupau amforele cu capace de plută unse cu rășină, dopul, așa cum îl cunoaștem azi, a fost folosit abia din 1728. Iar tirbușonul a fost brevetat în 1795.

  • Furculița

    https://www.costachel.ro/wp-content/uploads/slideshow-gallery/Furculita.jpg

    Furculița a apărut în Orientul Mijlociu în secolul al VII-lea. A pătruns în Europa prin intermediul bizantinilor, dar o răspândire reală a căpătat abia din secolul al XV-lea.

  • Cuțitul

    https://www.costachel.ro/wp-content/uploads/slideshow-gallery/Cutit.jpg

    Deși primele lame de silex au apărut încă din paleolitic, cuțitele specializate pentru bucătărie sunt de dată mult mai recentă (primul cuțit de pâine a fost prezentat în 1893).

  • Oala

    https://www.costachel.ro/wp-content/uploads/slideshow-gallery/Cratita.jpg

    E imposibil de spus când au apărut primele oale. Cert este doar că materialele inițiale (piatră și ceramică) au fost înlocuite treptat de metale (cupru, fier, aluminiu...)

  • Rotația culturilor

    https://www.costachel.ro/wp-content/uploads/slideshow-gallery/Rotirea-culturilor.jpg

    Dacă rotația culturilor a fost folosită încă de la începuturile agriculturii, fundamentele științifice au fost puse abia în secolul al XIX-lea.

  • Plasa de pescuit

    https://www.costachel.ro/wp-content/uploads/slideshow-gallery/Plasa-de-pescuit.jpg

    Cea mai veche plasă de pescuit datează din jurul anului 8300 î.Hr., este făcută din salcie și a fost descoperită în Antrea, Finlanda (astăzi Kamennogorsk, Rusia).

  • Fermentarea

    https://www.costachel.ro/wp-content/uploads/slideshow-gallery/Fermentare.jpg

    Omul consumă de mii de ani diverse băuturi fermentate, însă procesele care au loc în timpul fermentării au fost înțelese abia în secolul al XVI-lea.

  • Plugul

    https://www.costachel.ro/wp-content/uploads/slideshow-gallery/Tractor-cu-plug.jpg

    Plugul este considerat a fi cea mai importantă invenție a începuturilor agricole ale omenirii. Deși a evoluat mult de-a lungul timpului, funcțiile sale au rămas aceleași.

  • Moara

    https://www.costachel.ro/wp-content/uploads/slideshow-gallery/Moara.jpg

    Moara de apă a fost inventată de vechii greci, în scopul de a reduce timpul și efortul necesar pentru măcinarea diverselor boabe.

  • Creșterea selectivă

    https://www.costachel.ro/wp-content/uploads/slideshow-gallery/Cresterea-selectiva.jpg

    Există dovezi că un fel de creștere selectivă se practică de mii de ani, dar abia Charles Darwin, în „Originea speciilor”, a explicat în mod științific fenomenul.

  • Coacerea

    https://www.costachel.ro/wp-content/uploads/slideshow-gallery/Coacere.jpg

    Egiptenii sunt primii care au folosit o dospire intenționată a aluatului și au obținut cele dintâi pâini moderne în jurul anului 2600 î.Hr.

  • Combina agricolă

    https://www.costachel.ro/wp-content/uploads/slideshow-gallery/Combina.jpg

    Prima combină a fost inventată de americanul Hiram Moore în 1834. Putea fi trasă de un cal (sau catâr) și realiza secerarea, treierarea și vânturarea.

  • Irigarea

    https://www.costachel.ro/wp-content/uploads/slideshow-gallery/Irigare.jpg

    Primele sisteme de irigații au apărut în jurul anului 6000 î.Hr, simultan în Egipt și Mesopotamia. Apele din Nil, respectiv Tigru și Eufrat, erau „deviate” 40 până la 60 de zile.

  • Cuptorul

    https://www.costachel.ro/wp-content/uploads/slideshow-gallery/Cuptor.jpg

    Dacă primele cuptoare datează din cele mai vechi timpuri, cea dintâi atestare documentară a unui cuptor construit special pentru bucătărie datează din 1490 (Alsacia).

  • Conserva

    https://www.costachel.ro/wp-content/uploads/slideshow-gallery/Conservare.jpg

    Primul proiect de conservare în recipient etanș datează din vremea lui Napoleon, care dorea o modalitate ieftină de păstrare a alimentelor necesare armatelor sale.

  • Pasteurizare/sterilizare

    https://www.costachel.ro/wp-content/uploads/slideshow-gallery/Pasteurizare.jpg

    Louis Pasteur a inventat procesul care-i poartă numele, în 1862. Scopul era să împiedice fermentarea în exces a berii și vinului.

  • Refrigerarea

    https://www.costachel.ro/wp-content/uploads/slideshow-gallery/Refrigerare.jpg

    Primul frigider din lume a fost patentat în 1834, de Jacob Perkins, dar primele aparate destinate uzului casnic au fost comercializate abia în 1913.

Previous Image
Next Image

info heading

info content

Acestea au fost supuse votului celorlalți membri ai Royal Society, dar și unor experți din domeniile industriei alimentare și a băuturilor. Criteriile de votare au fost în număr de patru: accesibilitate, productivitate, estetică și sănătate.

Cele trei învingătoare reprezintă succese anglo-franceze ale secolelor XVIII și XIX. Refrigerarea a fost prezentată la Glasgow în 1748, iar în 1805 a fost realizată prima variantă comercială. Prima pasteurizare a fost realizată în Franța, în 1862, iar conserva de tablă cositorită a fost patentată în 1810 de un negustor britanic, Peter Durand (iar cu un an înainte, francezul Nicolas Appert făcuse prima conservă, în borcane de sticlă astupate cu dopuri de plută).

Comentând rezultatele, Sir Peter Williams a declarat: „Royal Society Fellows au jucat un rol esențial în ultimii 350 de ani în ceea ce privește îmbunătățirea vieții oamenilor. Știința este chemată să răspundă provocărilor majore aduse de secolul XXI.”

„Ne-am gândit că ar fi oportun să ne uităm cum ne-au modificat diversele inovații modul nostru de a mânca și bea. Acest proiect a scos în evidență rolul major pe care știința și inovația le-au jucat pentru îmbunătățirea vieții noastre cotidiene și a sănătății noastre. Iar comunitatea științifică lucrează, în continuare, în această direcție.”

Și, dacă nu sunteți de acord cu alegerile făcute de Royal Society, aveți mai jos lista „scurtă”, în ordine alfabetică, a celor 20 de invenții alimentare selectate. Votați! Puteți alege 1,2 sau 3 răspunsuri.

[poll id=”2″]

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Cele mai trăsnite 9 invenții destinate băutorilor Scandalurile alimentare care au zguduit lumea în 2011 UE vrea să pună ordine printre aromele alimentare industriale 5 mituri alimentare, mai mult sau mai puțin adevărate

  • alimente, inventii, istorie

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • instapress.ro on Cotlet Wellington
  • Advertoriale on Începe Luna Vinului la Iași
  • fiji on Sărmăluțele-n foi de varză ale lui Păstorel
  • Instapress on Acest Festival din Palatul Culturii va rămâne, probabil, în analele evenimentelor de vin
  • Faude on Veniți la cultura vinului!

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved