Sep 20, 2012 costachel Mozaic, Topuri 0
Există, în zilele noastre, atâtea invenții alimentare și gadgeturi culinare că nu mai știm ce să facem cu ele. Unele sunt chiar stupide (vor veni și exemplele, într-un text viitor), însă altele se dovedesc destul de utile pentru scurtarea timpului de preparare ori rapida înfrumusețare a farfuriilor și platourilor noastre.
Există însă și invenții cât se poate de serioase. Săptămâna trecută, Royal Society (Academia de Științe a Marii Britanii) a stabilit că frigiderul, pasteurizarea și conservarea au fost cele mai importante inovații din istoria alimentară a omenirii. Iar printre învinși s-au numărat destule invenții epocale, precum plasa de pescuit, plugul sau cuptorul.
Proiectul a fost inițiat de un grup de Royal Society Fellows (sub acest nume sunt cunoscuți membrii Royal Society), printre care și un laureat la Premiului Nobel, grup condus de Sir Peter Williams, cel care ocupă actualmente funcția de Royal Society Treasurer. Academicienii au plecat de la o listă de aproximativ 100 de invenții alimentare și au ajuns, prin eliminare, la cele 20 anunțate încă din titlu.
Se consideră că prăjirea alimentelor în baie de ulei a fost inventată de vechii egipteni, în jurul anului 2500 î.Hr.
Cuptorul cu microunde a fost inventat de dr. Percy Spencer, pe baza tehnologiei radar. Primul exemplar a fost comercializat în 1947.
Celții au fost, probabil, primii care au realizat butoaie similare cu cele de azi (doage de lemn strânse cu cercuri metalice, având la capete capace plate).
Deși vechii greci astupau amforele cu capace de plută unse cu rășină, dopul, așa cum îl cunoaștem azi, a fost folosit abia din 1728. Iar tirbușonul a fost brevetat în 1795.
Furculița a apărut în Orientul Mijlociu în secolul al VII-lea. A pătruns în Europa prin intermediul bizantinilor, dar o răspândire reală a căpătat abia din secolul al XV-lea.
Deși primele lame de silex au apărut încă din paleolitic, cuțitele specializate pentru bucătărie sunt de dată mult mai recentă (primul cuțit de pâine a fost prezentat în 1893).
E imposibil de spus când au apărut primele oale. Cert este doar că materialele inițiale (piatră și ceramică) au fost înlocuite treptat de metale (cupru, fier, aluminiu...)
Dacă rotația culturilor a fost folosită încă de la începuturile agriculturii, fundamentele științifice au fost puse abia în secolul al XIX-lea.
Cea mai veche plasă de pescuit datează din jurul anului 8300 î.Hr., este făcută din salcie și a fost descoperită în Antrea, Finlanda (astăzi Kamennogorsk, Rusia).
Omul consumă de mii de ani diverse băuturi fermentate, însă procesele care au loc în timpul fermentării au fost înțelese abia în secolul al XVI-lea.
Plugul este considerat a fi cea mai importantă invenție a începuturilor agricole ale omenirii. Deși a evoluat mult de-a lungul timpului, funcțiile sale au rămas aceleași.
Moara de apă a fost inventată de vechii greci, în scopul de a reduce timpul și efortul necesar pentru măcinarea diverselor boabe.
Există dovezi că un fel de creștere selectivă se practică de mii de ani, dar abia Charles Darwin, în „Originea speciilor”, a explicat în mod științific fenomenul.
Egiptenii sunt primii care au folosit o dospire intenționată a aluatului și au obținut cele dintâi pâini moderne în jurul anului 2600 î.Hr.
Prima combină a fost inventată de americanul Hiram Moore în 1834. Putea fi trasă de un cal (sau catâr) și realiza secerarea, treierarea și vânturarea.
Primele sisteme de irigații au apărut în jurul anului 6000 î.Hr, simultan în Egipt și Mesopotamia. Apele din Nil, respectiv Tigru și Eufrat, erau „deviate” 40 până la 60 de zile.
Dacă primele cuptoare datează din cele mai vechi timpuri, cea dintâi atestare documentară a unui cuptor construit special pentru bucătărie datează din 1490 (Alsacia).
Primul proiect de conservare în recipient etanș datează din vremea lui Napoleon, care dorea o modalitate ieftină de păstrare a alimentelor necesare armatelor sale.
Louis Pasteur a inventat procesul care-i poartă numele, în 1862. Scopul era să împiedice fermentarea în exces a berii și vinului.
Primul frigider din lume a fost patentat în 1834, de Jacob Perkins, dar primele aparate destinate uzului casnic au fost comercializate abia în 1913.
Acestea au fost supuse votului celorlalți membri ai Royal Society, dar și unor experți din domeniile industriei alimentare și a băuturilor. Criteriile de votare au fost în număr de patru: accesibilitate, productivitate, estetică și sănătate.
Cele trei învingătoare reprezintă succese anglo-franceze ale secolelor XVIII și XIX. Refrigerarea a fost prezentată la Glasgow în 1748, iar în 1805 a fost realizată prima variantă comercială. Prima pasteurizare a fost realizată în Franța, în 1862, iar conserva de tablă cositorită a fost patentată în 1810 de un negustor britanic, Peter Durand (iar cu un an înainte, francezul Nicolas Appert făcuse prima conservă, în borcane de sticlă astupate cu dopuri de plută).
Comentând rezultatele, Sir Peter Williams a declarat: „Royal Society Fellows au jucat un rol esențial în ultimii 350 de ani în ceea ce privește îmbunătățirea vieții oamenilor. Știința este chemată să răspundă provocărilor majore aduse de secolul XXI.”
„Ne-am gândit că ar fi oportun să ne uităm cum ne-au modificat diversele inovații modul nostru de a mânca și bea. Acest proiect a scos în evidență rolul major pe care știința și inovația le-au jucat pentru îmbunătățirea vieții noastre cotidiene și a sănătății noastre. Iar comunitatea științifică lucrează, în continuare, în această direcție.”
Și, dacă nu sunteți de acord cu alegerile făcute de Royal Society, aveți mai jos lista „scurtă”, în ordine alfabetică, a celor 20 de invenții alimentare selectate. Votați! Puteți alege 1,2 sau 3 răspunsuri.
[poll id=”2″]