• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Scandalurile alimentare care au zguduit lumea în 2011

Dec 18, 2011 costachel Mapamond, Mozaic 11


E greu (poate chiar imposibil) de spus dacă anul 2011 a fost sau nu mai tumultuos decât altele în ceea ce privește scandalurile legate de produsele alimentare. Cert este însă că știrile senzaționale nu au lipsit, fie că au fost legate de companii cu cifre de afaceri de miliarde, restaurante celebre, activiști în domeniul securității nutriționale sau bucătari faimoși. Huffington Post a făcut o selecție și a ales 11 momente ce au marcat anul care se încheie peste câteva zile.

Smithfield Foods maltratează animalele

Smithfield Foods, unul dintre cei mai mari producători mondiali de carne de porc și furnizorul oficial pentru McDonald’s a fost acuzată de Paul Shapiro, directorul Humane Society (HSUS), că „maltratează animalele și dezinformează publicul în legătură cu acest abuz”. Mai concret, scroafele gravide ar fi ținute în „cutii de gestaţie”, care sunt, ca mărime, cât animalele. Cuștile sunt atât de mici încât porcii nici nu ar avea loc să se mişte, lucru care duce inevitabil la atrofierea mușchilor. Iar McDonald’s ar folosi carne pentru sandviciurile sale McRib. De când a izbucnit scandalul, Smithfield a raportat un declin abrupt al profiturilor sale, iar recent a anunțat un plan pentru eliminarea „cutiilor de gestație” până în 2017.

Mario Batali: bancherii sunt precum Stalin sau Hitler

Celebrul bucătar italian a declarat, în cadrul dezbaterii Person of the Year organizată de Time magazine referindu-se la economia mondială, că „modul în care bancherii controlează modul de distribuție al banilor și îi păstrează pe cei mai mulți pentru ei seamănă cu metodele folosite de Stalin sau de Hitler”. Ca răspuns, mai multe personalități din lumea finanțelor au declarat că îi vor boicota restaurantele.

Scandalul peștelui ieftin vândut scump

Când Boston Globe a decis să facă un material despre peștele vândut în metropola americană, a descoperit un scandal mult mai mare decât se aștepta cineva. Analizele științifice au dovedit că un procent uimitor de mare de pești ieftini, de calitate scăzută, fuseseră etichetați și vânduți pe post de pește scump.

Anthony Bourdain se încaieră (verbal) cu Paula Deen

Anul 2011 a fost marcat și de o ceartă sănătoasă între aceste două mari vedete ale show-urilor culinare TV. Bourdain (No reservations, Travel Channel) a numit-o pe Deen (Paula’s Home Cooking, Food Network) „o amenințare gravă pentru sănătatea americanilor”, datorită legăturilor sale cu marile corporații americane. Aceasta i-a răspuns, mai calm, că nu oricine poate să plătească 58 de dolari pentru o friptură sau 650 de dolari pentru o sticlă de vin și că ea se adresează familiilor normale, pentru care nu e ușor să-și plătească facturile și să pună de mâncare în fața copiilor. Scandalul, copios alimentat de Page Six, nu s-a terminat.

Foie gras, ilegal în California

Considerat o delicatesă în întreaga lume, ficatul de gâscă îndopată va deveni, în curând, prohibit în California. Camera Reprezentanților din acest stat american votase, încă din 2004, o lege, aprobată de Arnold Schwarzenegger, prin care foie gras era scos în afara legii, datorită „cruzimii față de animale”. Producătorii au avut însă, până în iulie anul acesta, un dead-line pentru a găsi metode alternative de producere a acestei delicatese. Cum acest lucru este, firește, imposibil, legea va intra în vigoare peste câteva luni.

McDonald’s renunță la principalul său furnizor de ouă

Luna trecută, McDonald’s s-a văzut nevoit să renunțe la principalul său furnizor de ouă, Sparboe Farms, datorită unui videoclip șocant realizat de organizația Mercy for Animals. Imaginile arătau mai multe acte de cruzime la care sunt supuse păsările: găini sufocate în saci de plastic, oameni care taie ciocurile animalelor, păsări întrate în descompunere lăsate în cuști lângă cele ouătoare, un salariat care învârte în aer un pui legat cu o sfoară de un picior etc. Aproape imediat și-a anunțat și Target (al cincilea retailer american după cifra de vânzări) decizia de a renunța la produsele Sparboe.

Divorțul lui Heston Blumenthal

Celebrul Grand Chef britanic (3 stele Michelin pentru restaurantul The Fat Duck) a lansat anul acesta o nouă carte, intitulată „Acasă la Heston Blumenthal”. Un titlu cel puțin neinspirat, atâta vreme cât principala știre despre viața de acasă a bucătarului a fost aceea că și-a părăsit, după 22 de ani, soția, Zanna, pentru Suzanne Pirret, o autoare americană de (firește!) cărți de bucate.

San Francisco nu poate interzice Happy Meals

Oficialitățile metropolei americane a încercat să acționeze împotriva lui McDonald’s și a celorlalți producători care oferă gratuit jucării pentru a atrage copiii să consume mâncăruri nesănătoase. Însă ideea nu s-a dovedit a fi una strălucită, McDonald’s, urmat imediat de Burger King, a reacționat imediat, cerând o plată suplimentară (absolut nesemnificativă) pentru aceste jucării, care au încetat astfel să mai fie gratuite.

Pizza a devenit legumă

Congresul SUA a decis luna trecută că pizza intră în categoria legumelor, din punctul de vedere al meniurilor din școlile americane. Inteligenta decizie a fost inclusă în legea bugetului anual al Ministerului Agriculturii, iar argumentul invocat a fost prezența roșiilor printre ingrediente. Care roșii, că veni vorba, sunt, din punct de vedere științific, fructe, nu legume.

Guy Fieri acuzat de homofobie

Guy Fieri, vedeta mai multor show-uri pe Food Network și proprietarul a cinci restaurante californiene, a fost acuzat de homofobie de către fostul său producător, David Page. Dar cum acesta din urmă a fost concediat de către Fieri, acuzațiile sale au fost privite cu destulă reticență.

Brioșele de 16 dolari

Un mare scandal de cheltuire iresponsabilă (?) a fondurilor guvernamentale a izbucnit în această toamnă la Washington. Deși capacul de toaletă de 600 de dolari s-ar putea simți un pic nedreptățit, afacerea a fost, totuși, botezată „Muffingate” de presa americană, datorită apariției pe lista de cheltuieli a Departamentului de Justiție a unei brioșe de 16 dolari. Deși a fost, se pare, doar o greșeală a hotelului, dezbaterea privind modalitatea de cheltuire a banilor publici a început și nu dă semne că s-ar opri prea curând.

Acestea au fost alegerile pe care le-a făcut Huffington Post. Firește, e o selecție discutabilă, ca oricare alta de acest gen. Din punctul meu de vedere însă, din nicio astfel de enumerare n-ar trebui să lipsească scandalul chinezesc al porcilor dopați cu clenbuterol, fie și pentru faptul că au fost condamnate 113 persoane (inclusiv oficialități guvernamentale), dintre care una a primit pedeapsa capitală.

S-ar putea să vă intereseze și:

Default ThumbnailVinuri exceptionale la preturi pentru toata lumea Inventii alimentareTop 20 invenții alimentare. Votați! Capsule ulei de peste Omega 3Chiar sunt utile suplimentele alimentare cu acizi grași Omega 3? 5 mituri alimentare, mai mult sau mai puțin adevărate

  • alimente, cresterea porcilor, fast-food, foie gras, McDonalds, Nutritie, sanatate, scandal

11 thoughts on “Scandalurile alimentare care au zguduit lumea în 2011”

  1. aphextwinz 18/12/2011 at 16:01

    Maestre, daca imi permiteti, o mica observatie, ati scris la titlu “care au zguduit lumea” de unde deduc, desi stau prost la deductie, ca America este lumea, conforma articolului 😀

    Reply ↓
    1. costachel Post author18/12/2011 at 19:32

      Să dau repede două exemple de firme de deasupra care-s prezente și la noi? 🙂

      Altminteri recunosc, cam americano-centrist textul și nu prea aveam cum să repar doar din paragraful final… Dar sunt interesante poveștile, măcar unele dintre ele merită (re)amintite mai des 🙂

      Reply ↓
  2. iulian 18/12/2011 at 18:09

    De ce nu ma mira ca 3 din aceste zguduitoare scandaluri sunte legate mai mult sau mai putin de mac…

    Reply ↓
    1. costachel Post author18/12/2011 at 19:36

      Într-adevăr, mac a devenit un simbol al răului, și e chiar puțin nedrept, că doar nu-i singur pe lumea asta, sunt destui alții care ar trebui vizați… Dar dacă e cea mai vizibilă parte a aisbergului… 🙂

      Reply ↓
  3. aphextwinz 19/12/2011 at 10:31

    Ca o mentiune, nu, nu tin cu Mac, dar ei isi afiseaza pe site-ul oficial absolut toate ingredientele din care este facut un produs sau altul. Adica mie mi se pare ca esti avizat cu buna stiinta ce mananci. Culmea, unul, unul singur, din produse, nu contine mai nimic nociv (vorbesc la noi), ceea ce m-a mirat si am si incercat.

    Si cand zic mai nimic, e ca nu duduie de aditivi, coloranti, conservanti, acum ca nu stiu pe unde a pascut vaca si nici ce anume, na.

    Pe mine m-ar fi interesat o discutie despre problema soriciului (la propriu, nu la figurat), pentru cei ce nu au de unde primi porc, pentru ca nu inteleg si pace de ce pretul variaza de la 12 la 60 de lei (sorici aperitiv, nu crud).

    Reply ↓
    1. costachel Post author19/12/2011 at 10:43

      În ceea ce privește Mac-ul e și un pic de manipulare, pentru că ei, de fapt, nu produc nimic. A, că se aprovizionează cu bună știință de la producători care industrializează la maximum, pentru a putea meține prețurile jos, e altceva, dar tot nu-s ei vinovați. Sau, mă rog, principalii vinovați. Dar notorietatea nu vine doar cu avantaje, nu? 🙂 Asta e, dacă tot trebuie să înjuri un producător ticălos, dar despre care lumea nu știe mare lucru, zici că Mac se aprovizionează de la ei și brusc știrea capătă o cu totul altă importanță 🙂

      Cât despre șorici, trebuie să mă documentez, habar n-am. Dar poate ne ajută prietenii noștri… 🙂

      Reply ↓
  4. Hekel 19/12/2011 at 18:01

    Dar de hypermarketurile de la noi nu se spune nimic ? Cu produse expirate, pline de conservanti daunatori,in concluzie marfa de tot cacao sunt sfinti ? Putina lupta, mai multe sfaturi pentru tinerele gospodine cum sa cumpere din piata, mai ales ca acum e la moda cuvintul traditional si poate si comertul nostru traditional va inflori! Sarbatori fericite !

    Reply ↓
    1. costachel Post author21/12/2011 at 18:01

      Sărbători fericite și ție, nenea Hekel.:-) Cât despre luptă, am mai luptat și-om mai lupta, deocamdată nu era decât un text mai light și mai internațional (Huffington Post, nu altceva!) Cât despre ale noastre hypermarketuri trebuie să luăm la puricat mai întâi legislația, că de acolo ni se trag toate, da’ acuma vin Sărbătorile, textele mai încrâncenate pot aștepta 🙂

      Reply ↓
  5. mariga 10/01/2012 at 10:53

    Rosiile,din punct de vedere științific,sunt fructe, nu legume.
    Seriooooooos?????????
    De cand?

    Reply ↓
    1. costachel Post author10/01/2012 at 11:50

      Dintotdeauna, așa ne-nvață botanica și confirmă până și wikipedia 🙂

      Reply ↓
  6. aphextwinz 10/01/2012 at 17:55

    hehe (ma iertati, dar nu ma putui abtine si un he he la locul lui nu e offtopic).

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved