Dec 18, 2011 costachel Mapamond, Mozaic 11
E greu (poate chiar imposibil) de spus dacă anul 2011 a fost sau nu mai tumultuos decât altele în ceea ce privește scandalurile legate de produsele alimentare. Cert este însă că știrile senzaționale nu au lipsit, fie că au fost legate de companii cu cifre de afaceri de miliarde, restaurante celebre, activiști în domeniul securității nutriționale sau bucătari faimoși. Huffington Post a făcut o selecție și a ales 11 momente ce au marcat anul care se încheie peste câteva zile.
Smithfield Foods, unul dintre cei mai mari producători mondiali de carne de porc și furnizorul oficial pentru McDonald’s a fost acuzată de Paul Shapiro, directorul Humane Society (HSUS), că „maltratează animalele și dezinformează publicul în legătură cu acest abuz”. Mai concret, scroafele gravide ar fi ținute în „cutii de gestaţie”, care sunt, ca mărime, cât animalele. Cuștile sunt atât de mici încât porcii nici nu ar avea loc să se mişte, lucru care duce inevitabil la atrofierea mușchilor. Iar McDonald’s ar folosi carne pentru sandviciurile sale McRib. De când a izbucnit scandalul, Smithfield a raportat un declin abrupt al profiturilor sale, iar recent a anunțat un plan pentru eliminarea „cutiilor de gestație” până în 2017.
Celebrul bucătar italian a declarat, în cadrul dezbaterii Person of the Year organizată de Time magazine referindu-se la economia mondială, că „modul în care bancherii controlează modul de distribuție al banilor și îi păstrează pe cei mai mulți pentru ei seamănă cu metodele folosite de Stalin sau de Hitler”. Ca răspuns, mai multe personalități din lumea finanțelor au declarat că îi vor boicota restaurantele.
Când Boston Globe a decis să facă un material despre peștele vândut în metropola americană, a descoperit un scandal mult mai mare decât se aștepta cineva. Analizele științifice au dovedit că un procent uimitor de mare de pești ieftini, de calitate scăzută, fuseseră etichetați și vânduți pe post de pește scump.
Anul 2011 a fost marcat și de o ceartă sănătoasă între aceste două mari vedete ale show-urilor culinare TV. Bourdain (No reservations, Travel Channel) a numit-o pe Deen (Paula’s Home Cooking, Food Network) „o amenințare gravă pentru sănătatea americanilor”, datorită legăturilor sale cu marile corporații americane. Aceasta i-a răspuns, mai calm, că nu oricine poate să plătească 58 de dolari pentru o friptură sau 650 de dolari pentru o sticlă de vin și că ea se adresează familiilor normale, pentru care nu e ușor să-și plătească facturile și să pună de mâncare în fața copiilor. Scandalul, copios alimentat de Page Six, nu s-a terminat.
Considerat o delicatesă în întreaga lume, ficatul de gâscă îndopată va deveni, în curând, prohibit în California. Camera Reprezentanților din acest stat american votase, încă din 2004, o lege, aprobată de Arnold Schwarzenegger, prin care foie gras era scos în afara legii, datorită „cruzimii față de animale”. Producătorii au avut însă, până în iulie anul acesta, un dead-line pentru a găsi metode alternative de producere a acestei delicatese. Cum acest lucru este, firește, imposibil, legea va intra în vigoare peste câteva luni.
Luna trecută, McDonald’s s-a văzut nevoit să renunțe la principalul său furnizor de ouă, Sparboe Farms, datorită unui videoclip șocant realizat de organizația Mercy for Animals. Imaginile arătau mai multe acte de cruzime la care sunt supuse păsările: găini sufocate în saci de plastic, oameni care taie ciocurile animalelor, păsări întrate în descompunere lăsate în cuști lângă cele ouătoare, un salariat care învârte în aer un pui legat cu o sfoară de un picior etc. Aproape imediat și-a anunțat și Target (al cincilea retailer american după cifra de vânzări) decizia de a renunța la produsele Sparboe.
Celebrul Grand Chef britanic (3 stele Michelin pentru restaurantul The Fat Duck) a lansat anul acesta o nouă carte, intitulată „Acasă la Heston Blumenthal”. Un titlu cel puțin neinspirat, atâta vreme cât principala știre despre viața de acasă a bucătarului a fost aceea că și-a părăsit, după 22 de ani, soția, Zanna, pentru Suzanne Pirret, o autoare americană de (firește!) cărți de bucate.
Oficialitățile metropolei americane a încercat să acționeze împotriva lui McDonald’s și a celorlalți producători care oferă gratuit jucării pentru a atrage copiii să consume mâncăruri nesănătoase. Însă ideea nu s-a dovedit a fi una strălucită, McDonald’s, urmat imediat de Burger King, a reacționat imediat, cerând o plată suplimentară (absolut nesemnificativă) pentru aceste jucării, care au încetat astfel să mai fie gratuite.
Congresul SUA a decis luna trecută că pizza intră în categoria legumelor, din punctul de vedere al meniurilor din școlile americane. Inteligenta decizie a fost inclusă în legea bugetului anual al Ministerului Agriculturii, iar argumentul invocat a fost prezența roșiilor printre ingrediente. Care roșii, că veni vorba, sunt, din punct de vedere științific, fructe, nu legume.
Guy Fieri, vedeta mai multor show-uri pe Food Network și proprietarul a cinci restaurante californiene, a fost acuzat de homofobie de către fostul său producător, David Page. Dar cum acesta din urmă a fost concediat de către Fieri, acuzațiile sale au fost privite cu destulă reticență.
Un mare scandal de cheltuire iresponsabilă (?) a fondurilor guvernamentale a izbucnit în această toamnă la Washington. Deși capacul de toaletă de 600 de dolari s-ar putea simți un pic nedreptățit, afacerea a fost, totuși, botezată „Muffingate” de presa americană, datorită apariției pe lista de cheltuieli a Departamentului de Justiție a unei brioșe de 16 dolari. Deși a fost, se pare, doar o greșeală a hotelului, dezbaterea privind modalitatea de cheltuire a banilor publici a început și nu dă semne că s-ar opri prea curând.
Acestea au fost alegerile pe care le-a făcut Huffington Post. Firește, e o selecție discutabilă, ca oricare alta de acest gen. Din punctul meu de vedere însă, din nicio astfel de enumerare n-ar trebui să lipsească scandalul chinezesc al porcilor dopați cu clenbuterol, fie și pentru faptul că au fost condamnate 113 persoane (inclusiv oficialități guvernamentale), dintre care una a primit pedeapsa capitală.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Maestre, daca imi permiteti, o mica observatie, ati scris la titlu “care au zguduit lumea” de unde deduc, desi stau prost la deductie, ca America este lumea, conforma articolului 😀
Să dau repede două exemple de firme de deasupra care-s prezente și la noi? 🙂
Altminteri recunosc, cam americano-centrist textul și nu prea aveam cum să repar doar din paragraful final… Dar sunt interesante poveștile, măcar unele dintre ele merită (re)amintite mai des 🙂
De ce nu ma mira ca 3 din aceste zguduitoare scandaluri sunte legate mai mult sau mai putin de mac…
Într-adevăr, mac a devenit un simbol al răului, și e chiar puțin nedrept, că doar nu-i singur pe lumea asta, sunt destui alții care ar trebui vizați… Dar dacă e cea mai vizibilă parte a aisbergului… 🙂
Ca o mentiune, nu, nu tin cu Mac, dar ei isi afiseaza pe site-ul oficial absolut toate ingredientele din care este facut un produs sau altul. Adica mie mi se pare ca esti avizat cu buna stiinta ce mananci. Culmea, unul, unul singur, din produse, nu contine mai nimic nociv (vorbesc la noi), ceea ce m-a mirat si am si incercat.
Si cand zic mai nimic, e ca nu duduie de aditivi, coloranti, conservanti, acum ca nu stiu pe unde a pascut vaca si nici ce anume, na.
Pe mine m-ar fi interesat o discutie despre problema soriciului (la propriu, nu la figurat), pentru cei ce nu au de unde primi porc, pentru ca nu inteleg si pace de ce pretul variaza de la 12 la 60 de lei (sorici aperitiv, nu crud).
În ceea ce privește Mac-ul e și un pic de manipulare, pentru că ei, de fapt, nu produc nimic. A, că se aprovizionează cu bună știință de la producători care industrializează la maximum, pentru a putea meține prețurile jos, e altceva, dar tot nu-s ei vinovați. Sau, mă rog, principalii vinovați. Dar notorietatea nu vine doar cu avantaje, nu? 🙂 Asta e, dacă tot trebuie să înjuri un producător ticălos, dar despre care lumea nu știe mare lucru, zici că Mac se aprovizionează de la ei și brusc știrea capătă o cu totul altă importanță 🙂
Cât despre șorici, trebuie să mă documentez, habar n-am. Dar poate ne ajută prietenii noștri… 🙂
Dar de hypermarketurile de la noi nu se spune nimic ? Cu produse expirate, pline de conservanti daunatori,in concluzie marfa de tot cacao sunt sfinti ? Putina lupta, mai multe sfaturi pentru tinerele gospodine cum sa cumpere din piata, mai ales ca acum e la moda cuvintul traditional si poate si comertul nostru traditional va inflori! Sarbatori fericite !
Sărbători fericite și ție, nenea Hekel.:-) Cât despre luptă, am mai luptat și-om mai lupta, deocamdată nu era decât un text mai light și mai internațional (Huffington Post, nu altceva!) Cât despre ale noastre hypermarketuri trebuie să luăm la puricat mai întâi legislația, că de acolo ni se trag toate, da’ acuma vin Sărbătorile, textele mai încrâncenate pot aștepta 🙂
Rosiile,din punct de vedere științific,sunt fructe, nu legume.
Seriooooooos?????????
De cand?
Dintotdeauna, așa ne-nvață botanica și confirmă până și wikipedia 🙂
hehe (ma iertati, dar nu ma putui abtine si un he he la locul lui nu e offtopic).