• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

5 mituri alimentare, mai mult sau mai puțin adevărate

May 19, 2012 costachel Mozaic, Nutritie 5


Când vine vorba despre alimentație, este destul de greu de trasat granița la care se oprește adevărul științific și de la care începe ficțiunea. Anumite ingrediente au o reputație bine stabilită cum că ar fi „sănătate curată”, în timp ce altele sunt condamnate definitiv (și nedrept). Fie că e vorba despre cercetări vechi, neștiințifice, fie că de fapt la origine stau doar legende și credințe populare, cert este că imaginea multor alimente nu este în deplină concordanță cu realitatea. Nutriționistul Susan B. Dopart a analizat, pentru Huffington Post, 5 dintre aceste mituri, considerate de către americani ca fiind de-a dreptul axiomatice. Și a demonstrat că, de fapt, lucrurile sunt ceva mai complicate.

Brânza nu este sănătoasă

E și nu e adevărat, depinde ce fel de brânză mănânci. Una e brânza industrializată (mai ales cea topită), și cu totul altceva cea tradițională. Brânza artizanală, făcută cu lapte de la animale hrănite cu iarbă, este și ea grasă, e-adevărat, dar conține mulți acizi omega-3 și este o excelentă sursă de proteine și calciu. Așa că da, acest mit este valabil atunci când este vorba despre o brânza intens procesată, făcută din laptele vacilor hrănite cu hormoni de creștere și antibiotice. Însă brânzeturile preparate tradițional nu trebuie, în niciun caz, ocolite.

Ouăle măresc colesterolul și dăunează inimii

E amuzant să vezi oameni care se feresc de gălbenuș, dar altminteri mănâncă tot felul de prostii! Adevărul e că studii serioase au demonstrat că nu există nicio legătură între consumul de ouă și bolile de inimă, în schimb există un raport cât se poate de clar între acestea și grăsimile hidrogenate, prezente în mai toate alimentele industrializate (pentru că măresc termenul de garanție). Mai mult, grăsimile din ouă sunt, în majoritatea lor, polinesaturate și mononesaturate, iar gălbenușul este o excelentă sursă de luteină, un antioxidant cât se poate de valoros. Așa că, decât să mâncați la micul dejun alimente procesate, mai bine bucurați-vă de o omletă.

Sucurile sunt sănătate curată

Da, există teoria că poți obține elementele valoroase din fructe și legume bând doar sucul lor. Numai că nu este adevărat. Lipsesc fibrele care ajută la stabilizarea zahărului din sânge, așa că un pahar de suc, din punctul de vedere al zahărului, este echivalent cu orice pahar de băutură îndulcită. Așa că mai bine uitați de sucurile naturale (cele industrializate nici nu merită amintite) și mâncați fructele sau legumele ca atare, dacă vreți să vă bucurați de toate beneficiile lor.

Nu mâncați avocado, e prea gras

Da, fructul de avocado conține multe grăsimi, dar sunt din cele sănătoase, mononesaturate, care fac minuni pentru organismul dumneavoastră. Ba chiar ar fi bine să introduceți aceste fructe cât mai des în alimentația dumneavoastră, pentru că ele ajută la creșterea „colesterolului bun”, HDL, cel care ne protejează de ateroscleroza. Mai mult, grăsimile sănătoase au efecte benefice pentru digestie.

Siropul de agave este un îndulcitor natural minunat

Ultima modă în materie de îndulcitori, siropul de agave poate fi găsit atât ca atare (și recomandat ca fiind miraculos), cât și în componența diverselor produse „sănătoase”. Să fie oare chiar așa? Zahărul „adevărat” are 50% fructoza, 50% glucoză. Siropul de porumb bogat în fructoză, deja „condamnat” ca fiind nociv pentru sănătate, are 55% fructoză și doar 45% glucoză. Ei bine, siropul de agave are până la 85-90% fructoză, care va fi procesată direct de ficat și va determina creșterea trigliceridelor, „îngrășarea” ficatului, sporirea senzației de foame și lista poate continua. În plus, nu poate fi vorba despre un produs natural deoarece, pentru producerea siropului, plantele de agave sunt supuse unei procesări intense, nu întotdeauna însoțită de toate controalele de calitate care ar fi necesare.

În concluzie, lăsați prejudecățile: vă puteți bucura, fără probleme, de un mic-dejun cât se poate de sănătos cu ouă, brânză preparată tradițional și fructe întregi, nestoarse. Iar în ceai (sau cafea) puneți miere!

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Cât sunt de adevărate legendele alimentare? Vin consum productieProducem mai puțin vin, dar bem mai mult 10 legi americane, mai mult sau mai puțin hazlii, legate de băutură Femeie band vinFemeile măritate beau mai mult, în timp ce bărbații însurați, mai puțin!

  • Nutritie, sanatate

5 thoughts on “5 mituri alimentare, mai mult sau mai puțin adevărate”

  1. cofi 19/05/2012 at 18:18

    hahahaha!! nu stiu cat de adevarat e ce rezulta din cercetari, dar eu asa, numai dupa mine, parca le-as crede!
    aia cu siropul de agave m-a secat saptamana trecuta, peste tot numai de sirop de agave am auzit.in primul rand, mie nu-mi place gustul dulce, in al doilea rand cand se intampla sa am pofta de dulce, mananc cu pofta o negresa cu dulceata de ciresi amare. o mananac, o savurez si pa!dulceata cu zahar, off course!
    iar la aia cu branza nu am cuvinte sa ma exprim sa nu ma banezi! cat i-am crezut si eu pe astia, ca sa ajung sa fac perfuzii la spital, ca nu metabolizez bine calciul si-mi trebuie o sursa constanta, daca nu, raman fara combustibil cum ar veni!
    sfatul medicului:( al doilea, al treilea, etc.) sa mananc branza!

    Reply ↓
    1. costachel Post author20/05/2012 at 09:28

      De fapt generalizările sunt stupide, nu poți să compari (ca să rămân doar la brânză) un produs „de casă” cu o porcărie procesată și industrializată la maximum. Și adevărul e că marketingul e vinovat de tare multe prostii și induce foarte multe idei greșite. Dar, în, fine, discuția e așa de lungă…

      Reply ↓
  2. aphextwinz 20/05/2012 at 11:24

    Numai o vorba: branza nu are cum sa contina grasimi bune, e de la animal. Nici rele, noi suntem carnivori, indiferent ce zice piata aia cu halit doar buruieni ca vitele. Avem ani in care ne-am dezvoltat abilitati si acum, dam inapoi?

    Cat despre restul, cum zice cofi.

    si asa, de amorul artei, is in Brasov, doua zile, crasma langa crasma, bune, unde era coada? la (scriu asa sa nu fie reclama) MEC. si la 5 dimineata si la 6 seara. coada neicusorule. vorba unui clujean, nu a mea, nu poti civiliza o societate.

    Reply ↓
    1. costachel Post author20/05/2012 at 11:30

      Societatea americană, nu? 🙂

      Reply ↓
  3. aphextwinz 22/05/2012 at 08:23

    din pacate, da. din pacate ca are si oameni de treaba ca peste tot, dar asta e un subiect de articol mai vast, pentru cand voi resuscita calculatoarele care au “decedat mortal”.

    sanatate si am in planul de calatorii de anul asta si moldova, poate ma invatati cum e cu un vin bun 😀 (scuze daca tastez prost, am o amarata de tableta)

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved