Păi foarte bine sugerează ovidiucro trimițând excelenta rețetă de mai la vale, ce, din miel nu putem face decât friptură? Ba chiar s-ar putea să fie mai interesant să-i parfumăm cărnița cu legume, condimente și verdețuri, că poate așa o să le placă și mofturoșilor care tot protestează că miroase așa și pe dincolo carnea tinerei ovine. Drept pentru care nu pot decât să vă poftesc în bucătărie, să vedem ce ne povățuiește Ovidiu în legătură cu tocana asta
Ingrediente:
100 ml ulei, 8 căței de usturoi, 2 ardei grași, 3 cepe roșii mari, 2 linguri zahăr tos, 4 roșii bine coapte sau echivalent roșii în sos, 1,5 kg carne miel dezosată, 2 ardei grași, 2 ardei capia, 1 legătură usturoi verde, 200 ml vin alb, sare, piper, puțin rozmarin, după gust.
Mod de preparare:
Într-o cratiță groasă, (de tuci sau fontă) se incinge bine uleiul și se pun la călit cateii de usturoi, taiati feliute subtiri, ceapa tocata marunt și ardeii grasi tocati cuburi.
Când s-au călit, se adaugă roșiile decojite și tăiate cuburi mici, zahărul, se pune capacul și se lasă la foc domol 10-15 min.
Se adaugă carnea de miel taiată cuburi de 3-4 cm, se lasă să fiarbă 10-15 min și se adaugă vinul. Se pune iar capacul și se fierbe 25-30 min.
Ardeii capia se toacă foarte mărunt și se adaugă in preparat completând cu apă ca să se acopere carnea bine, se drege de sare, piper și se dă o oră la cuptor.
Cu un sfert de oră înainte de terminare se adaugă rozmarinul și usturoiul verde tocat mărunt.
Se consuma cel mai bine a doua zi, ca să-și evidențieze aromele.
Eu mă gândesc la un Cabernet dar, mai bine las cunoscătorii să se pronunțe…
Presupun că în ultima frază a fost o aluzie, drept pentru care mă pronunț și zic că un Cabernet nordic n-ar fi rău (cum era pe vremuri cel de Uricani), dar în ultima vreme parcă-i concurs între producătorii noștri pe tema cine face vinuri mai dure și mai tari, așa că nici măcar un Merlot n-aș putea recomanda cu toată convingerea. Mai curând, în lipsă de Băbească, un Novac sau un Negru de Drăgășani aș cam vrea să-mi torn în pahar la tocănița asta.