Absolut senzațională ciorba asta pe care ne-o propune domnul Marian Rădulescu! Am salivat intens citind-o și, chit că nu prea-i sezonul, m-am grăbit să v-o fac cunoscută și dumneavoastră, s-o aveți la îndemână când i-o veni sorocul. Și, cu precizarea că rețeta face, și ea, parte din volumul (aflat în pregătire) Bucate tradiționale buzoiene și de prin țară adunate, să dăm repede drumul la narațiune.
O să mă învinuiți că această rețetă este arhicunoscută și că nu-și are rostul aici. Așa o fi, dar cred că mai întâi s-o încercați și apoi s-o comentați.
Având la îndemână de la un miel capul, gâtul, coada, mațele subțiri, întoarse și bine spălate cu sare și oțet și ținute măcar o oră la ceapă tocată mărunt, 3-4 morcovi, 2 rădăcini de pătrunjel, o rădăcină de țelină, un păstârnac, o cană de orez, 1 l borș, un ou, două pentru dres, smântână, sare, pătrunjel și leuștean tocate foarte mărunt, puteți trece iute la treabă.
Cărnăraia se spală bine, iar capul se desface de maxilarul inferior și se scoate limba, se spală bine și se pun la fiert în apă rece cu puțină sare. Zarzavatul se curăță, se spală și se taie cubulețe. Când ciorba a început să clocotească și s-a luat toată spuma, se pune zarzavatul și se lasă 20-25 de minute la fiert la foc molcom.
Se scoate capul și gâtul și se dezosează. Țeasta se crapă și se scoate creierul care se taie cubulețe. Se pune carnea înapoi în ciorbă și se adaugă orezul ales și spălat.
Se acrește cu borș proaspăt, dar merge și cu zeamă de lămâie, sare de lămâie, zer înăcrit, iaurt sau oțet și se mai lasă să dea un clocot două.
Se stinge focul și se lasă vreo 5 minute, după care, într-un castron, se sparg două trei ouă, peste care se toarnă o juma de kil de smântână, adăugând cu polonicul câte puțină zeamă din ciorbă bătând vârtos cu furculița. Apoi se toarnă în ciorbă în fir subțire, în timp ce se agită cu polonicul zeama din oală în așa fel încât să nu coaguleze oul în zdrențe. Leușteanul sau tarhonul se toacă mărunt și fiecare-și pune în strachină cât dorește.
Așa-i că am avut dreptate?
Se spune că un mare “boier” fiind în trecere pe lângă o stână, în miez de primăvară, a fost poftit de starostele stânei să guste din bucatele lor. A gustat boierul din caș și a hămăit de pofte. Apoi a gustat din urda dulce și ochii îi străluceau de plăcere. Apoi baciul i-a pus în față o strachină cu ciorbă, a luat linguroiul și a gustat. Starostele a prins că nu prea i-a plăcut boierului ciorba și l-a îndemnat să bea o ceșcuță de rachiu de fructe, după care i-a întins iar strachina.
– Asta ha, ciorbă, a zis acesta ștergându-și mustața cu mâneca.
Așa că, boieri dumneavoastră, să nu faceți greșeala să nu luați mai întâi o ceașcă de rachiu, că nu prea alunecă fără…
Pai din ce stiu eu (sa ma corecteze domnul Radulescu daca gresesc!) mațele se freaca bine cu ceapa si se lasa asa (cu ceapa pe ele adica), 1 ora, sa actioneze bine sucul.
Incercati sa inlocuiti carnea de miel cu carnea de ied, este cu mult mai gustoasa, frageda, are arma mai usoara si mai sanatoasa.
Datorită conţinutului scăzut de grăsimi, carnea de ied este mai sănătoasă ca cea de vită sau pui.
De asemenea, are mai puţine calorii şi este bogată în fier şi vitamine din grupul B. O porţie de 80 grame conţine doar 122 de calorii, pe când 80 grame de pui conţin 162 de calorii.
Culmea e ca fix asa se face si la Tuzla, la malul marii si e preluata de la turcii sau tatarii din zona. Si e buna rau.
“întoarse și bine spălate cu sare și oțet și ținute măcar o oră la ceapă tocată mărunt”
Cum adica matele tinute la ceapa tocata?
Pai din ce stiu eu (sa ma corecteze domnul Radulescu daca gresesc!) mațele se freaca bine cu ceapa si se lasa asa (cu ceapa pe ele adica), 1 ora, sa actioneze bine sucul.
Iaca nu ma prinsei din fraza si nici nu am mai auzit sa se frece matele cu ceapa, se poate, multam.
Incercati sa inlocuiti carnea de miel cu carnea de ied, este cu mult mai gustoasa, frageda, are arma mai usoara si mai sanatoasa.
Datorită conţinutului scăzut de grăsimi, carnea de ied este mai sănătoasă ca cea de vită sau pui.
De asemenea, are mai puţine calorii şi este bogată în fier şi vitamine din grupul B. O porţie de 80 grame conţine doar 122 de calorii, pe când 80 grame de pui conţin 162 de calorii.