• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Ciorbă mocănească de miel ca la Chiojdu

Jul 23, 2011 costachel Rețete, Rețete cu carne de miel, Rețete de borșuri, Rețete de ciorbe, Rețete de la cititori, Rețete tradiționale românești 4


Absolut senzațională ciorba asta pe care ne-o propune domnul Marian Rădulescu! Am salivat intens citind-o și, chit că nu prea-i sezonul, m-am grăbit să v-o fac cunoscută și dumneavoastră, s-o aveți la îndemână când i-o veni sorocul. Și, cu precizarea că rețeta face, și ea, parte din volumul (aflat în pregătire) Bucate tradiționale buzoiene și de prin țară adunate, să dăm repede drumul la narațiune.

O să mă învinuiți că această rețetă este arhicunoscută și că nu-și are rostul aici. Așa o fi, dar cred că mai întâi s-o încercați și apoi s-o comentați.

Având la îndemână de la un miel capul, gâtul, coada, mațele subțiri, întoarse și bine spălate cu sare și oțet și ținute măcar o oră la ceapă tocată mărunt, 3-4 morcovi, 2 rădăcini de pătrunjel, o rădăcină de țelină, un păstârnac, o cană de orez, 1 l borș, un ou, două pentru dres, smântână, sare, pătrunjel și leuștean tocate foarte mărunt, puteți trece iute la treabă.

Cărnăraia se spală bine, iar capul se desface de maxilarul inferior și se scoate limba, se spală bine și se pun la fiert în apă rece cu puțină sare. Zarzavatul se curăță, se spală și se taie cubulețe. Când ciorba a început să clocotească și s-a luat toată spuma, se pune zarzavatul și se lasă 20-25 de minute la fiert la foc molcom.

Se scoate capul și gâtul și se dezosează. Țeasta se crapă și se scoate creierul care se taie cubulețe. Se pune carnea înapoi în ciorbă și se adaugă orezul ales și spălat.

Se acrește cu borș proaspăt, dar merge și cu zeamă de lămâie, sare de lămâie, zer înăcrit, iaurt sau oțet și se mai lasă să dea un clocot două.

Se stinge focul și se lasă vreo 5 minute, după care, într-un castron, se sparg două trei ouă, peste care se toarnă o juma de kil de smântână, adăugând cu polonicul câte puțină zeamă din ciorbă bătând vârtos cu furculița. Apoi se toarnă în ciorbă în fir subțire, în timp ce se agită cu polonicul zeama din oală în așa fel încât să nu coaguleze oul în zdrențe. Leușteanul sau tarhonul se toacă mărunt și fiecare-și pune în strachină cât dorește.

Așa-i că am avut dreptate?

Se spune că un mare “boier” fiind în trecere pe lângă o stână, în miez de primăvară, a fost poftit de starostele stânei să guste din bucatele lor. A gustat boierul din caș și a hămăit de pofte. Apoi a gustat din urda dulce și ochii îi străluceau de plăcere. Apoi baciul i-a pus în față o strachină cu ciorbă, a luat linguroiul și a gustat. Starostele a prins că nu prea i-a plăcut boierului ciorba și l-a îndemnat să bea o ceșcuță de rachiu de fructe, după care i-a întins iar strachina.

– Asta ha, ciorbă, a zis acesta ștergându-și mustața cu mâneca.

Așa că, boieri dumneavoastră, să nu faceți greșeala să nu luați mai întâi o ceașcă de rachiu, că nu prea alunecă fără…

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Magiritsa, sau ciorbă à la grec de măruntaie de miel Ciorba radauteanaCiorbă rădăuțeană Default ThumbnailCiorbă de pește Default ThumbnailCiorba de sfecla rosie

  • bors, Buzau, ciorba, Marian Radulescu, miel, mocaneasca

4 thoughts on “Ciorbă mocănească de miel ca la Chiojdu”

  1. aphextwinz 24/07/2011 at 11:18

    Culmea e ca fix asa se face si la Tuzla, la malul marii si e preluata de la turcii sau tatarii din zona. Si e buna rau.

    “întoarse și bine spălate cu sare și oțet și ținute măcar o oră la ceapă tocată mărunt”

    Cum adica matele tinute la ceapa tocata?

    Reply ↓
  2. costachel Post author24/07/2011 at 12:15

    Pai din ce stiu eu (sa ma corecteze domnul Radulescu daca gresesc!) mațele se freaca bine cu ceapa si se lasa asa (cu ceapa pe ele adica), 1 ora, sa actioneze bine sucul.

    Reply ↓
  3. aphextwinz 24/07/2011 at 13:29

    Iaca nu ma prinsei din fraza si nici nu am mai auzit sa se frece matele cu ceapa, se poate, multam.

    Reply ↓
  4. Retete culinare 07/08/2011 at 10:43

    Incercati sa inlocuiti carnea de miel cu carnea de ied, este cu mult mai gustoasa, frageda, are arma mai usoara si mai sanatoasa.
    Datorită conţinutului scăzut de grăsimi, carnea de ied este mai sănătoasă ca cea de vită sau pui.
    De asemenea, are mai puţine calorii şi este bogată în fier şi vitamine din grupul B. O porţie de 80 grame conţine doar 122 de calorii, pe când 80 grame de pui conţin 162 de calorii.

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved