Nu știu dacă știați că Sophia Loren a scris nu una, ci două cărți de bucate. Prima, In cucina con Amore, a apărut în 1971, iar cea de-a doua a văzut lumina tiparului în 1999 (Recipes and Memories). Am ales din volumul mai recent o rețetă de tiramisu, prăjitura pe care actrița a definit-o ca fiind o „date food” din anii ’80 ai secolului trecut.
3 ouă, albușul deoparte, gălbenușul deoparte, 5 linguri de zahăr, 170 g mascarpone, 1 pachet mare de pișcoturi (aproximativ 36) 240 ml lichior de portocale, 240 ml espresso, 60 g ciocolată amăruie, rasă, 60 g cacao, sau încă 60 g ciocolată amăruie, dată pe răzătoare.
Frecați bine gălbenușurile cu zahărul. Bateți albușul spumă tare. Într-un castron combinați gălbenușurile cu mascarpone și cu albușurile, cu grijă, ca să obțineți o cremă spumoasă.
Așezați un prim strat de pișcoturi, într-un vas de aproximativ 23×30 cm. Stropiți-le cu jumătate din cantitatea de lichior și espresso. Puneți crema și presărați ciocolata rasă și puțin mai mult de 30 g de cacao. Acoperiți cu restul pișcoturilor, stropiți-le cu restul de lichior și espresso. Puneți vasul în frigider, unde trebuie să stea minimum 12 ore.
Înainte de a servi, presărați tiramisu cu restul de cacao.
Mda, la cât lichior intră în compoziție, cred și eu că varianta asta de tiramisu era numai bună ca să fie „date food”.