• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Tiramisu

Jan 05, 2011 costachel Mozaic, Poveștile rețetelor celebre, Rețete, Rețete celebre, Rețete de dulciuri, Tiramisu 12


Tiramisu

Mai întâi de toate, mă văd nevoit sa-i dezamăgesc pe toți aceia care cred că tiramisu este o rețetă italiană tradițională. Nu e. Din punctul ăsta de vedere, Larousse gastronomique e cât se poate de clar (și laconic): „desert italian creat în anii 1970”. Nu vorbește deloc despre pișcoturi, ci doar despre un blat însiropat cu cafea+whisky, alternând cu straturi de mascarpone amestecat cu gălbenușuri și albușuri bătute spumă. Și, dacă tot suntem la dicționare, să menționăm și Merriam-Webster online, care zice, fără alte detalii, că anul de apariție ar fi 1982, denumirea vine de la expresia tirami su! (trage-mă-n sus!, într-o traducere mot-a-mot) și ar fi un desert făcut din pișcoturi, mascarpone și espresso.

Și să nu uit: în caz că nu știați, mascarpone este o brânză, asemănătoare cu româneasca „brânza zburată”, dar obținută din smântână. Mai multe detalii găsiți aici.

Câteva legende despre tiramisu

De aici încolo încep, firește, legendele (contemporane!). Cea mai răspândită dintre ele zice că tiramisu ar fi fost pregătit pentru prima oara la Treviso, în restaurantul La Beccherie, aparținând lui Roberto Linguanotto. Se zice că fina acestuia, Francesca Valori, ar fi fost inventatoarea, iar cum numele ei de fată era Tiramisu, iaca și denumirea prăjiturii!

Alta versiune spune că un oarecare Carminantonio Iannaccone ar fi inventat tiramisu, și că ar fi vândut rețeta celor de la La Beccherie. Exista variante (considerate, totuși, absurde!) că prăjitura ar fi fost creată în onoarea lui Cosimo al III-lea de Medici (1642-1723), sau special pentru primul premier al Italiei moderne, pașoptistul Camillo Cavour (1810-1861). Și să mai menționez doar încă una, tare simpatică, conform căreia tiramisu ar fi apărut la mijlocul secolului trecut într-un bordel (de aici nevoia de espresso în compoziție!)

În fine, ca să termin o data cu poveștile, sunt destui cei care cred că la baza acestui desert ar sta un altul, Zuppa Inglese, făcut tot în straturi, din blat de tort (sau pișcoturi), însiropat cu un lichior italian de condimente (Alchermes), cu cremă de vanilie (cea pentru cremșnit), eventual și cu un strat de cremă de ciocolată (obținută prin topirea unor bucățele de ciocolată în crema anterior menționată). Și, pentru amatorii de precizie, laptele pentru cremă se fierbe și cu bucăți de coajă de lămâie, care sunt scoase, evident!, ulterior.

O rețetă de bază

Ok, gata cu vorbăria, cantități de-acuma! Pentru o tavă cu dimensiunile de aproximativ 20×32 cm aveți nevoie de

400 g pișcoturi,
500 g mascarpone,
3 ouă,
4 ceșcuțe de cafea tare (din 8 lingurițe cocoșate),
150 g zahar (sau după gust),
cacao pentru presărat deasupra,

plus alte diverse arome facultative, despre care vorbim acuși. Rețineți pentru moment doar faptul că singurul și marele secret al unui tiramisu cât se poate de reușit e acela că toate ingredientele trebuie să fie cât mai proaspete și de cea mai buna calitate.

Faceți mai întâi cafeaua și lăsați-o să se răcească Separați albușurile de gălbenușuri. Frecați bine mascarponele cu zahar (nu tot, păstrați vreo 3 linguri) și cu gălbenușurile, până se omogenizează perfect.

Bateți spumă cât de tare albușurile cu un vârf de cuțit de sare de sare și cu restul de zahar. Amestecați-le apoi cu compoziția obținută în prealabil (mișcări calme, de sus în jos) până ajung să se iubească deplin.

Înmuiați scurt pișcoturile în cafeaua rece (trebuie doar să se îmbibe ușor, nu să se fleșcăiască) și puneți strat după strat (or să vă iasă, la dimensiunile și cantitățile pe care vi le-am indicat, două straturi de pișcoturi și doua de cremă). Presărați deasupra uniform (prin strecurătoarea de ceai) pudra de cacao, și cu asta basta, puneți prăjitura în frigider, unde trebuie să stea măcar câteva ore (peste noapte e și mai bine).

Variante de tiramisu

Variantele de tiramisu sunt absolut nenumărate și n-are rost să intru prea mult în detalii, că deja am scris prea mult (oricum găsiți câteva în recomandările ce urmează după text). Rețineți totuși că în rețeta care ar fi, adică, cea originală, ouăle dispar, iar în locul lor apare zabaglione. În rest, e vorba mai ales despre aromele care pot apărea în narațiune. Dacă-i vorba de cafea, ea se poate amesteca cu whisky, după cum deja v-am zis, dar și cu rom, coniac sau lichior (de cafea sau de cacao). Cât despre cremă, ea se parfumează, de obicei, cu vanilie, dar și cu vinuri licoroase, gen Madera, Marsala etc. Frișcă? Italienii nu prea par să o agreeze în tiramisu dar, dacă țineți morțiș, nu văd cum v-aș putea împiedica.

S-ar putea să vă intereseze și:

Tiramisu la pahar TiramisuTiramisu à la Ina Tiramisu, în versiunea Sophiei Loren Pricomigdale tiramisu

  • cafea, Italia, mascarpone, oua, piscoturi, tiramisu, vanilie, zahar

12 thoughts on “Tiramisu”

  1. AaltcinevaA 07/01/2011 at 11:28

    “lingurite cocosate” :):):)

    Reply ↓
  2. AaltcinevaA 07/01/2011 at 11:31

    Nu, nu stiu ce e “branza zburata”. Astept lamuriri, multumind frumos si anticipat.

    Reply ↓
  3. Costachel 07/01/2011 at 11:35

    Foarte pe scurt, se pune laptele pe foc, cand fierbe se picura zeama de lamaie (sau otet), se produce astfel o coagulare, branza obtinuta se pune la scurs in tifon si gata.

    Reply ↓
  4. AaltcinevaA 07/01/2011 at 11:48

    A-ha… Denumirea mi-a fost necunoscuta pana acum. Si procedeul de obtinere, de altfel.
    Multumesc!

    Reply ↓
  5. victoria 07/01/2011 at 21:03

    Varianta de vara adorata de intreaga familie e cea cu suc de portocale rosii proaspat stors, bucatele de portocale si fasiute de coji prin crema mascarpone, doua linguri de lichior de portocale, cointreau sau amaretto si decorata cu portocale si menta. Fac de obicei o tava de 8 litri, care dispare in mai putin de o zi.
    P.S. multumesc pentru retete, intotdeauna trec pe aici cand nu mai stiu ce sa gatesc. 😀

    Reply ↓
    1. Costachel 08/01/2011 at 08:18

      Multumesc si eu pantru varianta. Tare interesanta 🙂

      Reply ↓
  6. Maria 05/01/2012 at 14:11

    Maestre, am o nedumerire: “Frecati bine mascarponele cu zahar (nu tot, pastrati vreo 3 linguri)” – ei, şi mai departe ce se întâmplă cu aceste 3 linguri de mascarpone rămase? Mulţumesc!

    Reply ↓
    1. costachel Post author05/01/2012 at 20:51

      Se păstrează 3 linguri de zahăr (cele care se amestecă în albușurile bătute în rândurile imediat următoare, „restul de zahăr”), nu de mascarpone 🙂

      Reply ↓
  7. Maria 10/01/2012 at 09:47

    Ups, da. Eram obosită, dar am văzut mai bine când am printat reţeta.
    A ieşit excelent, foarte apreciat! Mai ales că am avut ouă de la ţară.

    Reply ↓
    1. costachel Post author10/01/2012 at 11:44

      Of, de când aștept și eu să-mi pice niște ouă de țară în tiramisu… 🙂

      Reply ↓
  8. Iulia 03/07/2012 at 00:34

    Am si eu o intrebare, de fiecare data cand amestec mascarpone cu galbenusurile se dilueaza mascarpone si devine lichid! Ce trebuie sa fac sa nu se mai intample asta? Mersi!

    Reply ↓
    1. costachel Post author03/07/2012 at 07:14

      Păi mascarpone trebuie să fie foarte bine scurs (dacă-i cazul) și rece. Dacă tot nu-i suficient, atunci nu pot decât să sugerez schimbarea mărcii 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved