Culmea e că tot tiramisu am pregătit și eu pentru noaptea de Anul Nou. Cum însă n-am apucat să scriu rețeta (și nici mica poveste adiacenta), iaca, ovidiucro mi-a luat-o înainte (asa-mi trebuie!), și ne propune varianta sa (ma rog, a Inei) de realizare a celebrului desert italian. Fără mascarpone, ci cu brânză de vaci! Ia s-o vedem!
Ingrediente:
4 gălbenușuri, 4 linguri zahăr pudră, 4 linguri de lapte; 4 albușuri, 4 linguri de zahar pudră; 450 g smântână pentru frișcă (min. 32% grăsime), 3 linguri zahăr pudră; 400 g brânză de vaci proaspătă (nu dietetică!), 1 pachet pișcoturi Savoiardi, 400 ml cafea espresso proaspătă, tare și rece, 1 fiolă esență de rom, esență de migdale (atenție, aroma ei este foarte pregnantă și se pune cu grijă, cam 10 picături), 1 lingură plină cu cacao neagră, 1 plic întăritor frișcă.
Mod de preparare:
Înainte de a începe prepararea prăjiturii faceți cafeaua tare și lăsați-o să se răcească.
Puneți gălbenușurile cu zaharul și un praf de sare într-un vas (de preferință un ibric cu coadă) pe care îl puneți într-un vas cu apă care să fiarbă încet pe foc (bain-marie). Frecați-le continuu până se obține o pastă. După ce s-au răcit, adăugați laptele și o fiolă de esență de rom și amestecați bine.
Bateți albușurile cu un praf de sare și, după ce s-au întărit bine, amestecați cu 4 linguri de zahăr pudră și o fiolă de esență de vanilie.
Într-un castron se mixează la viteză mică brânza cu gălbenușurile.
Frișca din smântână proaspătă se prepara astfel: Smântâna pentru frișcă trebuie ținută la frigider minim 2-3 ore înainte de preparare. Se bate în bolul mixerului la viteza mică până începe să se întărească. Atunci se adaugă, treptat, zaharul pudră (cele 3 linguri), un praf de sare și un plic întăritor pentru frișcă.
Peste frișcă se adaugă crema de brânză cu gălbenușurile și se mixează foarte ușor, la viteza mică. Acum se adaugă și albușurile. Se mixează, de asemenea, foarte ușor.
Înmuiați pișcoturile în cafea trecându-le repede (să nu fie prea pătrunse). Așezați pișcoturile într-un vas plat de sticlă de aproximativ 3-4 litri.
Turnați deasupra un strat de cremă de grosimea pișcoturilor. Repetați operația în straturi. Pudrați cu cacao, acoperiți vasul și puneți-l la frigider timp de 6 ore (sau, mai bine, o noapte).
Espresso-ul are un gust mai bun, dar poate fi înlocuit și cu ness tare. Puteți pune în cafea puțin coniac sau rom, care-i va da aromă plăcută.
Sper ca e demential de bun la cat de complicata si plina de ingrediente e reteta asta 🙂