• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Tequila Sunrise

Jan 15, 2013 costachel Băuturi, Cocktailuri 4


Tequila Sunrise

Din câte se știe, Tequila Sunrise ar fi fost preparată pentru prima oară în barul celebrului hotel Arizona Biltmore, de către barmanul Gene Sulit. Nu se mai știe exact data (la sfârșitul anilor ’30 – începutul anilor ’40 ai secolului trecut), iar legenda spune că totul a pornit de la un client de-al casei care i-a cerut lui Sullit „să-l surprindă”. Adică să-i prepare un cocktail nou, răcoritor, numai bun de băut lângă piscină. Așa că Sulit a umplut un pahar cu gheață, a turnat deasupra tequila, sifon, zeamă de lămâie și crème de cassis, dând astfel naștere primului Tequila Sunrise din lume.

Varianta inițială n-a rezistat însă decât până la începutul anilor ’70, când Bobby Lazoff și Billy Rice au creat, la restaurantul Trident din Sausalito (California), versiunea care a cucerit definitiv lumea. Și n-au făcut (aparent) mare lucru: au înlocuit zeama de lămâie și sifonul cu suc de portocale, iar în loc de alcoolizata crème de cassis au turnat grenadine (un sirop de bar, inițial pe bază de rodii, acum mai mult de coacăze negre).

Rețeta de Tequila Sunrise

Varianta oficială, oferită de International Bartenders Association (IBA), zice așa:

45 ml tequila,
90 ml suc de portocale,
15 ml grenadine.

Puneți gheață în pahar, turnați tequila și sucul, apoi turnați cu grijă siropul. Nu amestecați, pentru că este vorba de un cocktail „pe straturi”.

Dacă n-aveți grenadine acasă, folosiți cu încredere un sirop obișnuit de coacăze negre. Sau poate veți vrea să folosiți crème de cassis, și atunci aflați că e vorba despre un fel de „coacăzată”. Adică un lichior de coacăze de vreo 15º, obținut la fel ca vișinata.

O groază de versiuni

Pornind de la Tequila Sunrise, au apărut o sumedenie de alte variante. Fără pretenția de a epuiza lista, să amintim de Caribbean Sunrise (rom în loc de tequila), Russian Sunrise (cu, firește!, votcă), Florida Sunrise (sucul de portocale e amestecat, în proporții egale, cu suc de ananas), Enamorada Sunrise (Campari în loc de grenadine), dar și Red Sea Sunrise (nealcolic, cu limonadă sau sprite în loc de tequila).

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Margarita Cele mai bune 5 cocktail-uri pentru noaptea Oscarurilor Cinci Margaritas pentru Cinco de Mayo Cele mai bune cocktail-uri din New York

  • cocktail, portocale, suc de fructe, tequila

4 thoughts on “Tequila Sunrise”

  1. aphextwinz 15/01/2013 at 22:30

    Nu e corect, lesin de pohta dupa o Florida Sunrise. Si o sa imi fac nealcoolica, mama lui de sfat al medicului, cu sirop de visine 😀 sa vad cum o botez.

    Reply ↓
    1. costachel Post author16/01/2013 at 08:52

      Doctor’s Sunrise? 🙂

      Reply ↓
  2. aphextwinz 16/01/2013 at 15:42

    Asa sa ii ramana numele, azi se facura doua botezuri, o sa incerc sa fac si sa poznez, merge 😀

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved