Mai întâi o precizare: nu, în ciuda unei credințe destul de răspândite, ziua de 5 mai nu este Ziua Națională a Mexicului (care e, de fapt, pe 16 septembrie). Mai mult, această zi este sărbătorită destul de puțin în Mexic (mai mult în statul Puebla, aproape deloc în rest). În schimb, în Statele Unite este celebrată practic peste tot, un studiu făcut de Journal of American Culture identificând nu mai puțin de 120 de evenimente oficiale, ce au loc în 21 de state.
Cinco de Mayo este, mai curând, o sărbătoare (la care participă toată lumea, indiferent de etnie) dedicată minorității mexicane, asemănătoare cu Ziua Sfântului Patrick sau cu Anul Nou Chinezesc. La care, evident, se bea zdravăn, iar la mare căutare este, firește, Margarita, indiferent de variantă. Și cum despre versiunea de bază deja am discutat (aici), nu ne mai rămâne decât să studiem și niște variante. Pe care, evident, nu-i deloc obligatoriu să le beți numai în ziua de 5 mai.
Margarita Paloma
60 ml tequila, 150 ml suc de grepfrut (acidulat sau nu), 30 ml zeamă de lămâie, gheață, Sare pentru pus pe buza paharului (opțional).
Puneți în pahar toate ingredientele și amestecați.
Banana Margarita
180 ml tequila, 180 ml lichior de banane, 60 ml triple sec, 2 linguri zeamă de lămâie, 2 linguri zeamă de lămâie verde, 2 banane coapte.
Puneți-le pe toate în blender și mixați-le până când obțineți o textură perfect omogenă.
Bloody Margarita
45 ml tequila, 30 ml suc de portocale roșii, 15 ml zeamă de lămâie verde, 7 ml Cointreau, gheață.
Puneți toate ingredientele în shaker, agitați, strecurați și serviți.
Pineapple Chili Margarita
45 ml tequila, 22 ml Cointreau, 22 ml zeamă de lămâie verde, 60 ml suc de ananas, câțiva stropi de Tabasco, ananas pentru garnisit
Puneți toate ingredientele într-un shaker, agitați bine și strecurați cocktailul într-un pahar plin cu gheață, garnisit cu o felie de ananas.
Salty Chihuahua (Grapefruit Margarita)
30 ml tequila, 15 ml Cointreau, suc de grepfrut, proaspăt stors, gheață, 1 felie de grepfrut, pentru garnisit, Sare mare (opțional)
Umeziți buza paharului și dați-o prin sare. Umpleți-l cu gheață, turnați băuturile, completați cu suc de grepfrut, amestecați și serviți, cu o felie de grepfrut în scobitoare.
*
* *
A, ce s-a întâmplat, totuși, în ziua de 5 mai 1862? Păi, spre surprinderea tuturor, soldații mexicani, conduși de generalul Ignacio Zaragoza Seguín, au învins, lângă Puebla (în forturile Loreto și Guadelupe) o armată franceză de două ori mai numeroasă și mult mai bine dotată. Pentru mexicani, evenimentul a fost unul minor pe plan militar, pentru că, în cele din urmă, oastea lui Napoleon al III-lea a reușit să învingă și să-l proclame pe Maximilian I drept Împărat al Mexicului. Americanii însă susțin (fără dovezi prea concludente) că Napoleon ar fi intenționat, de fapt, să-i sprijine pe confederați în războiul civil, iar înfrângerea din Bătălia de la Puebla l-ar fi împiedicat. Drept pentru care ei sărbătoresc Cinco de Mayo în fiecare an (începând chiar din 1863), în semn de recunoștință.
E nu, ca asta e culmea coincidentei, sa vorbim fiecare in parte despre acelasi lucru :)))) Jur pe purpuriu ca fix despre cinco de mayo si “margarete” vorbeam azi, conotatii, amarata aia de lupta care coincide cu ziua de nastere a cainelui si a unui ex, acum pac, dvs cu retetele. Si, vorba aia, Margaritas, de unde?
E nu, ca asta e culmea coincidentei, sa vorbim fiecare in parte despre acelasi lucru :)))) Jur pe purpuriu ca fix despre cinco de mayo si “margarete” vorbeam azi, conotatii, amarata aia de lupta care coincide cu ziua de nastere a cainelui si a unui ex, acum pac, dvs cu retetele. Si, vorba aia, Margaritas, de unde?
Sanatate!
Păi poate pofta de vreo Margarita să declanșeze telepatia, mai știi? 😀