O tartă cu ciocolată, banane și nuci simplă și foarte gustoasă, cam așa aș putea să rezum, în două vorbe, preparația absolut excelentă care urmează mai la vale. Plus că, dacă aveți și ceva talent pentru decoruri spectaculoase (eu nu prea!) puteți să o puneți pe o masă cât de festivă, că sigur n-o să vă faceți de râs. Însă probabil, la cât de ușor se face, probabil își va găsi mai repede locul pe masa familială de duminică. În fine, dacă stau și mă gândesc mai bine, de fapt nu-i problema mea ce-o să faceți cu ea, așa că mai bine să trecem la treabă.
Mai întâi aluatul:
250 g făină, 150 g unt, 1 ou, 100 g zahăr, 1 vârf de cuțit de sare,
opțional, 30 g migdale râșnite.
Frecați mai întâi untul cu oul, apoi cu zahărul și pudra de migdale. Incorporați făina și sarea, frământați (mai mult cu vârful degetelor), faceți o minge, înveliți-o în folie alimentară și la frigider cu aluatul nostru, că trebuie să stea la rece vreo oră.
Încingeți cuptorul (180ºC), scoateți aluatul, întindeți o foaie și așezați-o într-o formă de tartă unsă cu unt și presărată cu făină. Băgați la cuptor, reduceți focul (150ºC) și lăsați blatul să se coacă singur 15 minute.
În timpul ăsta pregătiți umplutura:
2 banane, 20 g unt, scorțișoară, 200 g ciocolată menaj, 150 ml lapte, 150 ml smântână, 1 ou,
plus ceva jumătăți frumoase de miez de nucă, pentru decor.
Curățați bananele, tăiați-le felii grosuțe și căliți-le un pic în unt, presărându-le cu puțină scorțișoară. Topiți ciocolata, ruptă bucățele, la bain-marie, amestecând.
Separat dați în clocot laptele și smântâna (dar nu le fierbeți!). Turnați amestecul peste ciocolată, bătând neîncetat cu telul. Lăsați să se răcorească un pic (bateți mai departe), adăugați și ou, omogenizați perfect și turnați umplutura peste aluatul pe care, în prealabil, ați distribuit uniform bananele.
Băgați totul la cuptor, pentru încă 15 minute. Scoateți, lăsați tarta să se răcească, decorați-o cu nuci și țineți-o la rece până în momentul servirii.
A, și dacă n-aveți chef de banane, firește că o să iasă tot bună și fără ele.
Fermentata au ba..smantana?
De care-o fi, dar proaspata 🙂