O tartă cu ciocolată și cafea tare simplă, care se face chiar repede și poate fi servită, cu egal succes, atât ca desert în cadrul unei mese familiale, dar și unor musafiri dragi dumneavoastră. De ce dragi? Păi fiindcă e tare bună și vă va fi destul de greu s-o împărțiți cu alții, de-aia!
Așa că pregătiți dumneavoastră, mai întâi, cele necesare pentru aluat, adică
300 g făină, 1 ou, 150 g unt rece, tăiat cubulețe, 85 g zahăr pudră, 1 pliculeț de zahăr vanilat.
Frământați repede de tot aluatul (să n-aibă timp untul să se înmoaie), întindeți o foaie groasă de aproximativ 5 mm și așezați-o într-o formă (aproximativ 26 cm diametru), unsă cu unt și presărată cu făină. Așezați-o bine pe pereți, înțepați-o delicat pe fund, cu furculița, și puneți-i în frigider, să stea acolo 30 minute.
În timpul ăsta ocupați-vă de umplutură, pentru care aveți nevoie de
200 g zahăr, 400 g ciocolată menaj, dată pe răzătoare, 2 lingurițe de ness, 1 ceșcuță de cafea (espresso), foarte concentrată, 160 g unt, 100 g făină, 100 g smântână, 6 gălbenușuri, 1 baton de vanilie.
Încălziți smântâna cu 80 g zahăr și semințele scoase din batonul de vanilie. Când aproape dă în clocot, stingeți focul, acoperiți și lăsați totul la infuzat pentru 20 de minute.
Încălziți apoi ciocolata cu untul (la bain-marie) până se topește, dați-o deoparte și adăugați smântâna vanilată și filtrată.
Lăsați compoziția să se răcorească și adăugați gălbenușurile, bătute strașnic cu restul de zahăr și cafeaua (atât cea solubilă, cât și cea gata făcută). Amestecați, în fine, și făina cernută, omogenizați și turnați compoziția peste aluat.
Băgați tava în cuptor (încălzit în prealabil, la 175ºC). După 35 de minute micșorați temperatura până la 160ºC și continuați coacerea încă 20 de minute.
Scoateți tarta cu cafea și ciocolată pe o grilă, să se răcorească, și presărați-o, dacă vreți, cu zahăr pudră.
Ca variante pentru această tartă cu ciocolată și cafea, firește că mai întâi vă puteți juca cu diferite tipuri de ciocolată (inclusiv ciocolată cu lapte, de ce nu?). Apoi puteți umbla la arome (de pildă niște rom) și, deloc în ultimul rând, puteți adăuga în compoziție diverse fructe. Poate nuci, poate stafide, poate…