O excelentă rețetă estivală urmează mai la vale, plină de prospețimea și parfumul legumelor verii. Și firește că, semănând ea oleacă a improvizație, puteți și dumneavoastră improviza pe tema ei, folosind și alte legume, și alte paste, și alte verdețuri, fiindcă în fond ideea de bază este una singură: cum putem să ne bucurăm la maximum de niște paste bune atunci când canicula de-afară ne taie orice chef de rețete (mai) grele. Plus că, dacă optați pentru paste din grâu dur, se cheamă că ați obținut o rețetă numai bună pentru o zi de post, ceea ce nu mi se pare chiar de lepădat.
300 g tagliatelle (sau, și mai bine, tăiței de casă), 2-3 roșii, 1 ardei gras (de preferință galben, să obținem și un frumos efect cromatic la final), 2 dovlecei mici, 1 cățel mare de usturoi (sau după gust),
câteva frunze de busuioc, ulei (extravirgin) de măsline, sare, piper.
Spălați bine dovleceii, curățați-i, dacă-i cazul, de coajă, tăiați-i felii cât de subțiri, presărați-i cu sare și lăsați-i la scurs, să mai piardă din apă.
Opăriți scurt roșiile, eliminați pielița, tăiați-le felii și eliminați-le sâmburii.
Faceți toaleta ardeilor, eliminând inclusiv semințele și vinișoarele, tăiați-i fâșiuțe.
Încălziți uleiul într-o tigaie și căliți usturoiul (tăiat în două, pe lung) până când își schimbă culoare. Eliminați-l și puneți în locul lui ardeii. Sotați-i până se înmoaie bine și dați-i deoparte.
Puneți acum roșiile în tigaie și căliți-le și pe ele până se înmoaie, amestecând.
Fierbeți pastele în multă apă sărată, clocotită. Scurgeți-le, puneți-le într-un castron, adăugați ardeii, roșiile, busuiocul tocat, ceva piper și feliile de dovlecei (da, crude!), tamponate cu hârtie absorbantă. Amestecați și puneți pe masă.
Cât despre vin, la un Riesling Italian m-aș gândi prima oară. A doua oară mai văd eu, dar cu siguranță tot alb, ușurel și sec trebuie să fie…